Blåbärsbrûlée
Blåbärsbrûlée smaksatt med blåbär samt knaprigt täcke av karamell.
En variant på crème brûlée med grädde, äggulor och mjölk som smaksätts med blåbär, socker och vanilj. Brûleerna gräddas i portionsformar i vattenbad. Dessa toppas sedan med socker och karamelliseras med gasbrännare till servering.
Tillagning
- Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
- Dela vaniljstången på längden samt skrapa ur fröna. Tillsätt till en kastrull.
- Tillsätt socker, grädde och mjölk.
- Koka upp och rör någon gång så sockret löser sig.
- Tillsätt blåbären och mixa sönder dem med en stavmixer. Låt stå i 5 minuter.
- Koka upp 1,5 liter vatten.
- Vispa samman äggulorna i en stor bunke.
- Ta upp vaniljstången ur gräddblandningen.
- Tillsätt gräddblandningen under vispning till äggulorna i bunken.
- Fördela smeten i ugnsfasta portionsformar på 1,5 - 2 dl styck. Det blir ca 5 dl smet och 1,25 dl i varje form.
- Ställ formarna i en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter.
- Häll försiktigt hett vatten runt portionsformarna i ugnsformen upp till ca 3/4 av kanten. Akta så du ej får vatten i portionsformarna. Sätt försiktigt in i ugnen. Ett tips är att fylla på med vattnet när formen står i ugnen. Vidare kan man använda en tekanna som är lättare att hälla vatten ur.
- Grädda i 40 minuter i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något. Ta upp formarna ur vattnet och ställ att svalna helt. Ställ i kylen att kallna och stelna i minst 3 timmar. Täck över med gladplast. Hit kan du förbereda och ha i kylen några dagar.
- Strö över ett lager socker i varje form. Räkna ca 2 tsk per form eller så mycket du tycker.
- Smält sockret försiktigt med en gasbrännare tills det är ljust brunt och karamelliserats. Akta så sockret ej bränns så det blir svart. Låt stå några minuter så att sockret svalnar och stelnar.
- Servera som den är eller garnera med färska blåbär. Och/eller andra bär som hallon, vinbär, krusbär, jordgubbar eller hjortron. Syrliga bär passar utmärkt med den krämiga brûléen och det smälta sockret.
Serveringsförslag
Brûléerna kan serveras som de är eller med färska bär som blåbär, krusbär, vinbär och hallon samt citronmeliss. Jordgubbar passar också. Vidare kan man pudra lite florsocker över bären om man önskar.
Kan förberedas
Detta är en dessert eller efterrätt som passar utmärkt att förbereda i god tid - någon eller några dagar innan servering. När det är dax för servering så så karamellisserar du dem med socker.
Val av form
- Du behöver fyra ugnsfasta portionsformar som rymmer 1,5-2 dl styck. Jag tog lite lägre och vidare formar.
- Du behöver även en ugnsform på ca 20x30 cm med höga kanter att grädda brûléerna i. Den behöver rymma formarna samt vatten att hälla runt.
Tips
Bäst tycker jag det blir att bränna sockret med en gasbrännare. Annars går det även att karamellisera sockret under max grill i ugnen. Sätt då formarna strax under grillelementet och låt gå tills sockret blivit ljust brunt.
Varianter
Råsocker till karamellisering kan bytas mot annat socker som florsocker eller strösocker.
Att dricka till
Dessertvin, brûlée och blåbär passar bra ihop. Förslag är en lätt kyld fransk Sauternes eller late harvest från Australien, USA eller Canada.
Uppskattat näringsvärde per portion: 348 kcal