Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär
Introduktion och förberedelse
Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska jordgubbar, grädde samt sockerkaksbottnar fyllda med mosade jordgubbar och banan.
Serveringsförslag
Tårtan passar till födelsedag eller annan fest.
Varianter
- Istället för jordgubbar kan du ta andra bär i säsong eller efter tillgång - eller blanda olika bär. Några som passar på tårtan är hallon, blåbär, smultron, vinbär och delade krusbär.
- Banan kan bytas mot 1-2 dl vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp. Eller gör egen vaniljkräm.
- Jordgubbar i fyllningen kan bytas mot jordgubbssylt, blåbärssylt, hallonsylt eller annan sylt.
Garnering
Tårtan kan även garneras med myntablad, ätliga blommor, citronmeliss, krossade mandelflarn eller knäckflarn, riven vit choklad eller strössel.
Tips
- Baka och lägg gärna ihop tårtbottnen med fyllningen kvällen innan och ställ övertäckt i kylen. Då får du den extra saftig tårta.
- Du kan köpa färdig tårtbottnen istället för att baka egen.

Tillagning
- TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
- Låt anslaget svalna innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Hit kan du förbereda.
- Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar med en lång smal kniv. Vänd dem så att båda ligger med den gräddade sidan nedåt på en bricka.
- Rensa och skölj jordgubbar. Ta de fina bären till garnering samt plocka undan ca 0,25 liter eller 125 gram att mosa till fyllning.
- Mosa ihop skivad banan med socker och 0,25 liter av jordgubbarna.
- Bred banan och jordgubbsfyllningen på sockerkaksbottnen i ett jämnt lager.
- Lägg på den övre sockerkaksbottnen. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar eller över natten.
- SERVERING: Vispa grädden hård med vaniljsocker. Bred på och runt om tårtan. Överkurs är att spritsa kanter och mönster ovanpå tårtan.
- Toppa gräddtårtan med resten av jordgubbarna.
- Tårtan är klar att servera. Tårtan kan förvaras kyld några timmar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal