Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär

Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär som passar till födelsedag eller annan fest. Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med vaniljkräm och toppat med färska bär. Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, vinbär och krusbär passar till tårtan.

Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta. Du kan använda vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är egen vaniljkräm och det är inte så svårt att göra.

1 gräddtårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Tårtfyllning och garnering: 5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 liter bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller smultron
  • 100 gram vit choklad (valfritt)
  • 3 dl vaniljkräm

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbottnarna till tårtan: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Låt svalna helt.
  9. Dags att lägga ihop tårtan: Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar. Vänd dem så att båda ligger med den bakta sidan nedåt på en bricka.
  10. Vispa grädden hård och rör i vaniljsockret.
  11. Rensa och skölj ev. bären. Mosa 0,5 dl bär med några msk vispad grädde till en röra.
  12. Bred vaniljkräm på den obakta sidan av den undre bottnen.
  13. Bred bärröran på vaniljkrämen.
  14. Lägg på den övre sockerkaksbottnen.
  15. Bred vispad grädde på och runt om tårtan.
  16. Toppa gräddtårtan med massor av färska bär i ett valfritt trevligt mönster. Tårtan kan också garneras med hyvlad vit choklad på toppen.
  17. Tårtan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.4 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept