Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär

En tårta som passar till födelsedag eller annan fest. Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med vaniljkräm och toppat med färska bär. Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, vinbär och krusbär passar till tårtan.
Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta.
Du kan använda vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är egen vaniljkräm och det är inte så svårt att göra (sök recept här på receptfavoriter.se)

1 gräddtårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Tårtfyllning och garnering: 5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 liter bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller smultron
  • 100 gram vit choklad (valfritt)
  • 3 dl vaniljkräm

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbottnarna till tårtan: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Låt svalna helt.
  9. Dags att lägga ihop tårtan: Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar. Vänd dem så att båda ligger med den bakta sidan nedåt på en bricka.
  10. Vispa grädden hård och rör i vaniljsockret.
  11. Rensa och skölj ev. bären. Mosa 0,5 dl bär med några msk vispad grädde till en röra.
  12. Bred vaniljkräm på den obakta sidan av den undre bottnen.
  13. Bred bärröran på vaniljkrämen.
  14. Lägg på den övre sockerkaksbottnen.
  15. Bred vispad grädde på och runt om tårtan.
  16. Toppa gräddtårtan med massor av färska bär i ett valfritt trevligt mönster. Tårtan kan också garneras med hyvlad vit choklad på toppen.
  17. Tårtan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer