Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär

Introduktion och förberedelse

Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska jordgubbar som passar till födelsedag eller annan fest.

Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med mosade jordgubbar och banan samt toppad med färska jordgubbar.

Istället för jordgubbar kan du ta andra bär i säsong eller efter tillgång - eller blanda olika bär. Några som passar på tårtan är hallon, blåbär, smultron, vinbär och delade krusbär.

Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta.

Mosad banan kan bytas mot någon dl vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är såklart egen vaniljkräm.

Tårtan kan garneras med myntablad, citronmeliss, krossade mandelflarn eller knäckflarn, riven vit choklad eller strössel.

Födelsedagstårta med jordgubbar och ljus på fat
Som födelsedagstårta kan du toppa tårtan med ljus.

1 gräddtårta, 12 bitar

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Fyllning: 1 banan
  • 0,25 liter jordgubbar, ca 125 gram
  • 1,5 msk socker
  • Garnering: 5 dl grädde
  • 1 liter jordgubbar till topping, ca 500 gram
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbottnarna till tårtan: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Låt svalna helt.
  9. Dags att lägga ihop tårtan: Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar. Vänd dem så att båda ligger med den bakta sidan nedåt på en bricka.
  10. Vispa grädden hård och rör i vaniljsockret.
  11. Rensa och skölj jordgubbar om det behövs. Ta de fina bären till topping och garnering samt plocka undan ca 0,25 liter eller 125 gram att mosa till fyllning av de lite fulare bären.
  12. Mixa eller mosa ihop skivad banan med 0,25 liter jordgubbarna.
  13. Bred banan och jordgubbsfyllningen på sockerkaksbottnen i ett jämnt lager. Bred på ca 1 dl av grädden.
  14. Lägg på den övre sockerkaksbottnen.
  15. Bred resten av den vispade grädde på och runt om tårtan. Överkurs är att spritsa kanter och mönster ovanpå tårtan.
  16. Toppa gräddtårtan med resten av jordgubbarna som du önskar.
  17. Tårtan är klar att servera. Tårtan förvaras kyld.
  18. Du kan förbereda tårtan och göra fyllda sockerkaksbottnar och ha i kylen dagen innan - den blir bara godare då. Garnera sedan med vispad grädde och jordgubbar strax innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.