Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär

Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär som passar till födelsedag eller annan fest. Tårta med sockerkaksbottnar, varvat med vaniljkräm och toppat med färska bär. Bär som jordgubbar, hallon, blåbär, smultron, vinbär och krusbär passar till tårtan.

Räkna att man får ut ca 12 bitar tårta. Du kan använda vaniljkräm från påse eller hårt vispad vaniljvisp. Gott är egen vaniljkräm och det är inte så svårt att göra.

1 gräddtårta

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk smör till formen
  • 1 dl ströbröd till formen
  • Tårtfyllning och garnering: 5 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 liter bär som jordgubbar, hallon, blåbär eller smultron
  • 100 gram vit choklad (valfritt)
  • 3 dl vaniljkräm

Tillagning

  1. Baka sockerkaksbottnarna till tårtan: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
  5. Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
  8. Låt anslaget svalna något innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Låt svalna helt.
  9. Dags att lägga ihop tårtan: Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar. Vänd dem så att båda ligger med den bakta sidan nedåt på en bricka.
  10. Vispa grädden hård och rör i vaniljsockret.
  11. Rensa och skölj ev. bären. Mosa 0,5 dl bär med några msk vispad grädde till en röra.
  12. Bred vaniljkräm på den obakta sidan av den undre bottnen.
  13. Bred bärröran på vaniljkrämen.
  14. Lägg på den övre sockerkaksbottnen.
  15. Bred vispad grädde på och runt om tårtan.
  16. Toppa gräddtårtan med massor av färska bär i ett valfritt trevligt mönster. Tårtan kan också garneras med hyvlad vit choklad på toppen.
  17. Tårtan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer