Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska bär
Födelsedagstårta eller gräddtårta med färska jordgubbar, grädde samt sockerkaksbottnar fyllda med mosade jordgubbar och banan.
Tillagning
- TÅRTBOTTEN: Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smörj och bröa en rund springform, gärna med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
- Blanda ner mjölblandningen och rör till en jämn sockerkakssmet.
- Häll smeten i formen.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Kontrollera så att sockerkakan är genombakt genom att sticka ner en provsticka eller kniv. Är den kladdig med obakt sockerkakssmet så får du baka lite till, förslagsvis 10 minuter.
- Låt anslaget svalna innan du tar ut den ur formen och lägger på galler. Hit kan du förbereda.
- Skär sockerkakan i 2 tårtbottnar med en lång smal kniv. Vänd dem så att båda ligger med den gräddade sidan nedåt på en bricka.
- Rensa och skölj jordgubbar. Ta de fina bären till garnering samt plocka undan ca 0,25 liter eller 125 gram att mosa till fyllning.
- Mosa ihop skivad banan med socker och 0,25 liter av jordgubbarna.
- Bred banan och jordgubbsfyllningen på sockerkaksbottnen i ett jämnt lager.
- Lägg på den övre sockerkaksbottnen. Hit kan du förbereda och ha övertäckt i kylen några timmar eller över natten.
- SERVERING: Vispa grädden hård med vaniljsocker. Bred på och runt om tårtan. Överkurs är att spritsa kanter och mönster ovanpå tårtan.
- Toppa gräddtårtan med resten av jordgubbarna.
- Tårtan är klar att servera. Tårtan kan förvaras kyld några timmar.
Serveringsförslag
Tårtan passar till födelsedag eller annan fest.
Varianter
- Istället för jordgubbar kan du ta andra bär i säsong eller efter tillgång - eller blanda olika bär. Några som passar på tårtan är hallon, blåbär, smultron, vinbär och delade krusbär.
- Banan kan bytas mot 1-2 dl vaniljkräm eller hårt vispad vaniljvisp. Eller gör egen vaniljkräm.
- Jordgubbar i fyllningen kan bytas mot jordgubbssylt, blåbärssylt, hallonsylt eller annan sylt.
Garnering
Tårtan kan även garneras med myntablad, ätliga blommor, citronmeliss, krossade mandelflarn eller knäckflarn, riven vit choklad eller strössel.
Tips
- Baka och lägg gärna ihop tårtbottnen med fyllningen kvällen innan och ställ övertäckt i kylen. Då får du den extra saftig tårta.
- Du kan köpa färdig tårtbottnen istället för att baka egen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 230 kcal