Blåbärsmuffins
Blåbärsmuffins - baka muffins med blåbär - det är supergott.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
- Tillsätt socker, ägg och mjölk. Vispa ihop. Tillsätt smält smör lite i taget under vispning till en jämn smet.
- Tillsätt 2-3 dl blåbär och rör om något varv så de blandas ut. Spara resten att toppa muffinsen med.
- Blanda i hackad eller hyvlad vit choklad eller vitchokladpellets om du önskar.
- Fördela muffinssmeten i muffinsformarna. Ställ gärna i en muffinsplåt. Du kan baka i två omgångar om du bara har en muffinsplåt.
- Toppa med någon msk blåbär på varje muffins. Tryck ner dem något i smeten.
- Grädda muffinsen i ca 25 minuter om du bakar med färska blåbär eller 30 minuter med frysta blåbär. Eller tills de har fin färg. Stora muffins kan gräddas några minuter extra.
- FROSTING: Gör under tiden frosting om du gillar det genom att blanda alla ingredienser i en bunke. Stryk på och fördela frosting när muffinsarna svalnat. Den kan också spritsas på i små toppar. Vidare kan man garnera med rivet citron- eller limeskal, strössel och/eller färska blåbär.
Serveringsförslag
Goda till fika, utflykt eller när som.
Tips
- Du kan baka med färska eller frysta blåbär.
- Muffinsarna frysas in.
- Bakar du i små eller medelstora muffinsformar så är mitt tips att använda dubbla formar för att de ska hålla formen.
- Du kan baka en muffinspanna medelstora muffins och en panna minimuffins på denna sats smet.
Garnering
En enkel frosting med färskost, florsocker och citron-, lime- eller apelsinskal kan du också spritsa eller bre på. En lyxigare variant är frosting med vit choklad. Med frosting kan muffinsen även kallas blåbärscupcakes.
Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal