Blåbärsmuffins

Introduktion och förberedelse för att baka

Blåbärsmuffins - baka muffins med blåbär - det är supergott.

Frosting kan du också ha på - då kan de även kallas blåbärscupcakes.

12-16 blåbärsmuffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 16 medelstora muffinsformar i papper eller en muffinsformspanna (blir 12 stora muffins)
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram smör, mjukt och halvsmält i mikron
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 3 dl eller ca 200 gram färska eller frysta blåbär
  • MUFFINSGLASYR OCH FROSTING: 150 gram färskost naturell som Philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk citron eller limejuice

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  3. Tillsätt mjukt smör du smält till hälften i en kastrull eller mikron samt socker, ägg och mjölk. Rör eller vispa hastigt ihop till en jämn smet.
  4. Tillsätt ca 2 dl blåbär och rör om något varv.
  5. Fördela muffinssmeten i muffinsformar. Toppa med resten - ca 1 dl - av blåbären - tryck ner dem lite i smeten.
  6. Grädda muffinsen i 25-30 minuter tills de har fin färg.
  7. MUFFINSGLASYR OCH FROSTING: Gör under tiden glasyr om du gillar det genom att blanda alla ingredienser i en bunke. Stryk på och fördela frosting eller glasyr när blåbärsmuffinsarna svalnat. Den kan också spritsas på i små toppar. Vidare kan man garnera med strössel och färska fina blåbär.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.