Blåbärsmuffins

Blåbärsmuffins - baka muffins med blåbär - det är supergott.

12 stora blåbärsmuffins, 18 medelstora eller 24 små muffins

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 12 stora, 16 medelstora eller 24 små muffinsformar
  • 200 gram smör, smält
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 3 dl socker
  • 3 ägg, M/L
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 3-4 dl eller ca 200-250 gram färska eller frysta blåbär
  • 200 gram hackad, hyvlad vit choklad eller pellets (valfritt)
  • GLASYR (VALFRITT): 100 gram färskost naturell som Philadelphiaost
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk rivet citron- eller limeskal

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Smält smör i en kastrull. Låt svalna något.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke.
  4. Tillsätt socker, ägg och mjölk. Vispa ihop. Tillsätt smält smör lite i taget under vispning till en jämn smet.
  5. Tillsätt 2-3 dl blåbär och rör om något varv så de blandas ut. Spara resten att toppa muffinsen med.
  6. Blanda i hackad eller hyvlad vit choklad eller vitchokladpellets om du önskar.
  7. Fördela muffinssmeten i muffinsformarna. Ställ gärna i en muffinsplåt. Du kan baka i två omgångar om du bara har en muffinsplåt.
  8. Toppa med någon msk blåbär på varje muffins. Tryck ner dem något i smeten.
  9. Grädda muffinsen i ca 25 minuter om du bakar med färska blåbär eller 30 minuter med frysta blåbär. Eller tills de har fin färg. Stora muffins kan gräddas några minuter extra.
  10. FROSTING: Gör under tiden frosting om du gillar det genom att blanda alla ingredienser i en bunke. Stryk på och fördela frosting när muffinsarna svalnat. Den kan också spritsas på i små toppar. Vidare kan man garnera med rivet citron- eller limeskal, strössel och/eller färska blåbär.
Muffins med mycket goda blåbär i
Muffins med mycket goda blåbär i
Baka gärna muffinsen i muffinsformar av papper i omgångar i en muffinsplåt så håller de formen. På bilden i små muffinsformar till vänster och medelstora formar till höger.
Baka gärna muffinsen i muffinsformar av papper i omgångar i en muffinsplåt så håller de formen. På bilden i små muffinsformar till vänster och medelstora formar till höger.
Blåbärsmuffinsen toppade med frosting och rivet citronskal.
Blåbärsmuffinsen toppade med frosting och rivet citronskal.

Serveringsförslag

Goda till fika, utflykt eller när som.

Tips

  • Du kan baka med färska eller frysta blåbär.
  • Muffinsarna frysas in.
  • Bakar du i små eller medelstora muffinsformar så är mitt tips att använda dubbla formar för att de ska hålla formen.
  • Du kan baka en muffinspanna medelstora muffins och en panna minimuffins på denna sats smet. 

Garnering

En enkel frosting med färskost, florsocker och citron-, lime- eller apelsinskal kan du också spritsa eller bre på. En lyxigare variant är frosting med vit choklad. Med frosting kan muffinsen även kallas blåbärscupcakes.

Smeten räcker till olika många muffins beroende på hur stora du bakar dem. Ovan små muffins till vänster och medelstora muffins till höger. Smeten räcker till olika många muffins beroende på hur stora du bakar dem. Ovan små muffins till vänster och medelstora muffins till höger.

E-mail
Medel: 3.8 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 139 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-16