Blåbärsgrottor

Introduktion och förberedelse

Baka blåbärsgrottor - som vanliga hallongrottor fast fyllda med blåbärssylt.

Gott med färska svenska blåbär du plockat i skogen eller köpt i butik eller torghandeln.

Blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.

Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Fyllning

  • Bäst tycker jag det blir med hemgjord blåbärssylt.
  • Grottorna kan även bakas med köpt blåbärssylt eller blåbärsmarmelad.
  • En snabb och enkel variant är att råröra en dl färska eller frysta blåbär med 0,5 dl strösocker och fylla med istället för blåbärssylt.

Varianter

  • Tar du mjölkfritt margarin istället för smör blir grottorna vegana.
  • Alternativ är att fylla annan sylt och baka grottorna med hallon, körsbär, krusbär eller rabarber.

Grottor fyllda med en klick blåbärssylt på min gamla brödspade stylat med blåbärsris.
Grottor fyllda med en klick blåbärssylt på min gamla brödspade stylat med blåbärsris.

20 blåbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 135 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl blåbärssylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter
  • 20-40 färska blåbär till topping (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered blåbärssylt eller rårörda blåbär med socker eller använd köpt blåbärssylt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Rör ihop rumsvarmt smör med socker några minuter i en bunke. Sockret ska börja lösa sig.
  4. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över i bunken med smöret.
  5. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  6. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  7. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  8. Istället för att rulla ut degen så kan man ta ta en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
  9. Lägg degbollarna i varsin form.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en tsk blåbärssylt.
  12. Om du vill samt har mycket blåbär kan du även toppa varje grotta med hela blåbär. Tryck ner 1-2 färska eller frysta blåbär i varje grotta. Detta är valfritt.
  13. Grädda blåbärsgrottorna i ca 10 minuter tills de fått fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  15. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-11

Tillbehör och liknande recept:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...