Blåbärsgrottor
Baka blåbärsgrottor - som vanliga hallongrottor fast fyllda med blåbärssylt.
Gott med färska svenska blåbär du plockat i skogen eller köpt i butik eller torghandeln.
Blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.
Tillagning
- Förbered blåbärssylt eller rårörda blåbär med socker eller använd köpt blåbärssylt.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Vispa ihop rumsvarmt smör med socker fluffigt ca 3 minuter i en bunke.
- Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över mjölblandningen i bunken med smör- och sockerblandningen.
- Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
- Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
- Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
- Istället för att rulla ut degen så kan man ta ta en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
- Lägg degbollarna i varsin form.
- Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
- Full varje hålrum med en tsk blåbärssylt.
- Om du vill samt har mycket blåbär kan du även toppa varje grotta med hela blåbär. Tryck ner 1-2 färska eller frysta blåbär i varje grotta. Detta är valfritt.
- Grädda blåbärsgrottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
- Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
Serveringsförslag
Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.
Tips
Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.
Fyllning
- Bäst tycker jag det blir med hemgjord blåbärssylt.
- Grottorna kan även bakas med köpt blåbärssylt eller blåbärsmarmelad.
- En snabb och enkel variant är att råröra en dl färska eller frysta blåbär med 0,5 dl strösocker och fylla med istället för blåbärssylt.
Varianter
- Tar du mjölkfritt margarin istället för smör blir grottorna vegana.
- Alternativ är att fylla annan sylt och baka grottorna med hallon, körsbär, krusbär, björnbär eller rabarber.
Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal