Blåbärsgrottor

Baka blåbärsgrottor - som vanliga hallongrottor fast fyllda med blåbärssylt.

Gott med färska svenska blåbär du plockat i skogen eller köpt i butik eller torghandeln.

Blir knapriga och får en nötig smörsmak med riktigt smör.

20 blåbärsgrottor

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl, 130 gram
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 krm bakpulver
  • 1 dl blåbärssylt
  • 20 små bakformar på 4-5 cm diameter
  • 20-40 färska blåbär till topping (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered blåbärssylt eller rårörda blåbär med socker eller använd köpt blåbärssylt.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. Vispa ihop rumsvarmt smör med socker fluffigt ca 3 minuter i en bunke.
  4. Väg upp 130 gram vetemjöl (2 dl) i en annan bunke. Tillsätt potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop. Lägg över mjölblandningen i bunken med smör- och sockerblandningen.
  5. Rör och knåda ihop till en kakdeg. Låt vila övertäckt i kylen i 15 minuter.
  6. Ta ut degen och knåda den hastigt mjuk och smidig.
  7. Dela i två delar. Rulla dem till två längder på 30 cm och lägg in till varandra. Skär degen längderna i 10 bitar vardera samtidigt till totalt 20 bitar. Rulla varje degbit till en kula eller boll.
  8. Istället för att rulla ut degen så kan man ta ta en msk deg i taget till varje kaka och rulla ihop till en boll.
  9. Lägg degbollarna i varsin form.
  10. Tryck till med ett finger i mitten så att det blir en fördjupning i degbollarna.
  11. Full varje hålrum med en tsk blåbärssylt.
  12. Om du vill samt har mycket blåbär kan du även toppa varje grotta med hela blåbär. Tryck ner 1-2 färska eller frysta blåbär i varje grotta. Detta är valfritt.
  13. Grädda blåbärsgrottorna i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter tills de fått fin färg.
  14. Ta ut och låt svalna. Förvara i kakburk. Kan också frysas in.
  15. Pudra eventuellt över florsocker när de svalnat till servering.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Mät upp smör och socker i en bunke. Mätt upp potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver samt blanda ihop i en andra bunke.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Vispa smöret med socker fluffigt ca 3 minuter.
Tillsätt mjölblandningen.
Tillsätt mjölblandningen.
Rör ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Rör ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15 minuter.
Forma två längder på ca 30 cm.
Forma två längder på ca 30 cm.
Dela degen i bollar och lägg i formar. Tryck ett hål i mitten som du fyller med sylt.
Dela degen i bollar och lägg i formar. Tryck ett hål i mitten som du fyller med sylt.

Serveringsförslag

Goda till fika, utflykt, kafferep, kakfat och buffé. Kan frysas.

Tips

Du behöver 20 små bakformar i papp på 5 cm diameter.

Fyllning

  • Bäst tycker jag det blir med hemgjord blåbärssylt.
  • Grottorna kan även bakas med köpt blåbärssylt eller blåbärsmarmelad.
  • En snabb och enkel variant är att råröra en dl färska eller frysta blåbär med 0,5 dl strösocker och fylla med istället för blåbärssylt.

Varianter

Knapriga grottor fyllda med hemkokt blåbärssylt.
Knapriga grottor fyllda med hemkokt blåbärssylt.

E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 140 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-28

Tillbehör och liknande:

30 plus sorters kakor

Baksugen? Letar du efter 7 sorters kakor till kafferepet? Här hittar du många fler såväl klassiska...