Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé

Koka din egen hemgjorda sylt, marmelad eller gelé. Allt om att göra din egen sylt, marmelad eller gelé. Recept, fakta och tips för bästa resultat.

Koka hemgjord sylt, marmelad eller gelé Gör din egen sylt, marmelad eller gelé. Det är enklare än du tror. Sylter som björnbärssylt (ovan), körsbärssylt, blåbärssylt, hallonsylt, vinbärssylt, jordgubbssylt och lingonsylt blir mycket goda hemgjorda.

Hemgjord sylt, marmelad eller gelé kan du spara i flera månader och njuta av när som. Det är både kul, gott och billigt. Dessutom kan du ge bort sylten som present. Här här lite tips och recept för att lyckas med din hemkokta sylt, marmelad eller gelé.

Att konservera med socker

Socker är den magiska ingrediensen i all sylt, marmelad och gelé. Socker är mer speciellt än du tror - förutom den söta smaken konserverar sockret och ger konsistens till sylten, marmeladen och gelén. Minska inte på mängden socker i recepten.

Trädgårdsbärssylt Vitaminbomber på burk. Ovan Trädgårdsbärssylt - ett grundrecept som funkar med blandade bär eller bara en sorts bär.

En god gel

Egentligen är allt sylt och marmelad en gelé - en gel - dock i olika stadier av fasthet. Gelén bildas av sockret, fruktens pektin samt vatten i samarbete. För att det ska hända behöver bärblandningen vara sur, runt 2,6- 3,4 pH.

Bär och frukt har hög syra innan de mognar och blir sötare. Det är därför man i syltkretsar ofta tipsar om att sylten blir bäst på nyligen mogna bär eller bär plockade precis innan de mognar. Eller så kan tillsätta citronsyra som det står i många syltrecept.

Pektin och konsten att bli tjock

En annan viktig sak som händer när bären mognar är att pektinet som håller bären hårda och fasta tappar i spänst. Bär och frukt blir mjukare då pektinet försvinner. Pektin vill vi ha i sylten för att den ska tjockna. Därför ser man ofta tipset att tillsätta extra pektin i sylt, marmelad och gelérecept.

Olika bär och socker för att koka egen sylt
Olika bär och socker är det du behöver för att koka en egen sylt, saft eller marmelad.

Frukter och bär rika på pektin även när de är mogna är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon och vinbär - med dessa tjocknar oftast sylt, marmelad och gelé naturligt.

Med bär som körsbär, hallon, vinbär, plommon har bra med pektin precis innan eller när de nyss mognat annars kan man tillsätta lite pektin för att få det att tjockna. Läs då först på förpackningen av pektinet - det ska oftast tillsättas sist med sockret och få ett snabbt uppkok. Du kan också blanda sylten med en pektinrik frukt eller bär eller använda syltsocker.

Några pektin-tillsatser som man kan använda är Melatin Gul och flytande pektin. I syltsocker är pektin tillsatt med citronsyra och konserveringsmedel - klart för hållbar och fin syltning. Vidare finns det gelésocker som har extra pektin för fastare gelé - bra om man inte får gelén att stelna. Läs mer på Dansucker eller Törsleffs.

Törsleffs Atamon konserveringsmedel och röd Melatin pektin och konserveringsmedel samt gul Melatin som är pektin.
Törsleffs Atamon konserveringsmedel och röd Melatin pektin och konserveringsmedel samt gul Melatin som är pektin.

Anvisningar för blå Melatin konserveringspulver.
Anvisningar för blå Melatin konserveringspulver som står på baksidan av paketet.

Baksidan på röd och gul Melatin med anvisningar.
Baksidan på röd och gul Melatin med anvisningar.

Blåbärssylt i filen till frukost Hemgjord sylt är gott på frukostfilen eller frukostflingorna. En smak av sommaren hela vintern.

Sylt och marmelad med Röd Melatin

Röd Melatin är gelépulver och konserveringsmedel i ett.

Påsens innehåll på 25 gram räcker till 4-6 kg sylt eller marmelad.

Sylt med Röd Melatin

1 kg frukt eller bär inklusive vätska; 1/2 - 1 tsk Röd Melatin samt 500 gram strösocker.

Marmelad med Röd Melatin

1 kg frukt eller bär inklusive vätska; 1 - 2 tsk Röd Melatin samt 500 gram strösocker.

  1. Rensa och skär frukt eller bär i mindre bitar samt koka mjuk i fem minuter.
  2. Tillsätt socker och koka i 2 minuter till.
  3. Blanda melatin - se mängd enligt ovan - med 2 msk extra socker. Rör i och koka i ytterligare 2 minuter.
  4. Skumma med en slev och häll upp på väl rengjord burk och sätt på lock medan det är varmt.

Kokning av sylt, marmelad och gelé

Blanda gärna bär eller frukt med socker och citronsaft kvällen innan och ställ i kylen övertäckt i en bunke.

Koka först frukt och bär i små bitar i en kastrull. Eventuellt med någon dl vatten per kg frukt eller bär inte har så mycket frukt- eller bärsaft naturligt. Då frigörs pektin och syror. Koka ca 5-10 minuter och rör och mosa ihop frukt eller bär.

Du kan se om sylten, marmeladen och gelén har lagom pektin genom att göra pektinprov - genom att med en sked se om du kan göra ett dike i en klick avsvalnad sylt, marmelad eller gelé.

Kokar du pektinet för länge - typ någon timme - så förstörs pektinet och resultatet blir segt och karamelliserat.

Sedan tillsätts sockret och du kokar under omrörning i 5-10 minuter tills sockret löst sig och blandat sig väl med bären eller frukten.

Koka sylten tills den börjar bli genomskinlig och gelé ska börja samla sig på ytan. Skumma med en slev. Det tar några minuter.

Om sockret får koka med hela tiden kan konsistensen bli lösare än man önskar. Sockret blir nu fruktos och glukos och binder med pektinet i bären eller frukten. Nu tillsätts också ev. tillsatser. Du kan också köra med en stavmixer lite i bären, mixa dem innan i en matberedare (funkar fint för exempelvis hallon till hallonsylt) eller frukten för att finfördela dem lite mer.

Jordgubbar kokas till sylt Koka klassisk jordgubbssylt (ovan) eller prova en variant på jordgubbssylt smaksatt med rabarber eller vattenmelon.

Ska det vatten till?

Nej, inte vanligtvis. Undantag är ex. citrusmarmelad. De flesta bär och frukt är så saftiga i sig att det räcker. Mindre saftiga frukter som citrus och vissa bär som hjortron så då kan man tillsätta någon dl per kg frukt. Till citrusmarmelad tillsätts ännu mer vatten speciellt om de har tjockt skal eller är mest apelsinskal. Tillsätts för mycket vatten blir det helt dock för löst.

En viss mängd vatten avdunstar också vid kokningen. Dubblar man receptet flera gånger (och har tillsats med vatten i receptet) så kan sylten helt enkelt bli för lös då avdunstningen är nästan är densamma från en liten kastrull som en stor. Därför brukar man rekommendera att koka flera små omgångar i taget om du ej har testat dig fram själv med din 10-liters kastrull.

Extra konserveringsmedel?

Även utan konserveringsmedel får du en hållbar sylt om du häller upp den heta sylten på rena burkar och lock som du steriliserat. Sätt på lock och ställ att svalna upp och ner. Förvaras mörkt och svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Ska du spara din sylt, marmelad och gelé i flera månader så bör du tillsätta konserveringsmedel. Eller använda syltsocker som är konserveringsmedel, pektin och citronsyra i färdig dos för hållbar sylt.

Undantagen är lingon, tranbär och hjortron som konserverar sig själva då de innehåller bensoesyra. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Det vanligaste konsveringsmedlet är annars natriumbensoat. Det köps som pulver och blandas först med lite av sylten i ett glas och sedan ner i kastrullen.

Blåbärssylt Blåbärssylt. Godare, nyttigare och billigare sylt (om du plockar själv) får man leta efter. Blåbärssylt är god till pannkakorna, våfflorna, flingorna, filen, kvargen, glassen eller mycket annat.

Andra tillsatser

Askorbinsyra (C-vitamin) har man i ex. ljusa sylter för att de ej ska bli mörka. C-vitamin finns ju naturligt i många frukter och bär speciellt citrusfrukter.

Citronsyra kan tillsättas om du plockat väl mogna bär eller frukt för att öka syran så att pektinen kan tjockna och sylten få fin konsistens. Finns naturligt i citrusfrukter.

Paraffinera

Om du ska spara sylt, marmelad eller gelé lång tid så kan man täcka den i glasburken med ett lager smält paraffin. Se förpackning. Då kommer inget syra åt och hållbarheten ökar. Sylt kan täckas varm med paraffinet men gelé ska svalna först.

Sötningsmedel istället för vanligt socker?

Socker i sylt, saft och inläggningar kan ersättas med sötningsmedel som framförallt Stevia. Då får du sylt, saft och inläggningar med färre kalorier. En hake är att med sötningsmedel måste du vara försiktig om du vill spara din sylt, saft eller inläggning en längre tid då en stor del av strösockrets vanliga konserverande verkan saknas i sötningsmedel. Förslagsvis måste du då tillsätta konserveringsmedel (men det är ju inte så nyttigt heller).

För dosering följer du anvisningarna på paketet eller tillverkares hemsida. I Stevias fall ersätts i normala fall 1 dl socker med 1 dl Steviasocker. Då sylt, saft och inläggningar innehåller så mycket socker så rekommenderas det att man tar något mindre av Steviasockret då det annars kan bli lite beskt och för sött. Tips är att prova sig fram och bara tillsätta en liten del Steviasocker i början. Smaka dig sedan fram till lagom söt smak när du kokar bären eller frukten.

Tips till saftkokning

En saftsilställning är smidigt att sila de kokta bären genom - exempelvis saftsilen Jonas. Eller ta ett durkslag med en silduk.

Koka saft med saftmaja eller saftkokare

Kokar du saft ofta kan du investera i en saftmaja som är en saftkokare - en slags stor kastrull i våningar som man lägger rensade bär eller rabarber samt socker i. Sedan kokar man och får ut färdig silad saft du kan tappa direkt på flaska genom en slang. Supersmidigt. Ta 3 liter bär eller strimlad rabarber och 8 dl strösocker. Det ger ca 2 liter färdig saft. Se bruksanvisningen.

Frysen - slutet på hemmasaftaren?

På 1950-talet slog frysen igenom. Innan den var man tvungen att sylta, safta och lägga in om du ville spara på skörden. Idag är frysning vanligaste, enklaste och bland det bästa sättet att spara på frukt och bär.

De frysta bären eller frukten kan du sedan safta och sylta när du får mer tid ex. på vintern. Med frysen kan du sylta eller safta små omgångar i taget. Fryst frukt och bär är också perfekt för pajer och desserter. Ett tips är att frysa bär eller frukt vänt i socker så håller de färg och näring bättre.

Så fryser du bär och frukt

Skölj och rensa bär eller frukt. Skär eventuellt större frukt som plommon och äpplen i bitar. Vänd dem i lite socker. Fyll tvåliters fryspåsar till en tredjedel, platta ut och knyt ihop. Skriv datum och innehåll om du har mycket att hålla reda på i frysen.

Snabbsylt från frysen

Till 500 gram bär tar du 300 gram socker eller efter smak. Koka fem minuter och rör samt mosa ihop sylten under tiden. Denna sylt håller sig cirka två veckor i kylen.

Recept på sylt

Körsbärssylt
En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.

Blåbärssylt
En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert.

Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.

Vinbärssylt - röd vinbärssylt - svart vinbärssylt

Jordgubbssylt
En fast och hållbar jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med hallon och blåbär eller med krusbär.

Jordgubbssylt med rabarber
Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Lingonsylt Lingonsylt - en klassiker. Här hittar du också: körsbärssylt, blåbärssylt, hallonsylt, vinbärssylt och jordgubbssylt samt björnbärssylt.

Björnbärssylt
Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.

Lingonsylt
En god och hållbar hemkokt lingonsylt. Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens.

Krusbärssylt
Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter och pålägg.

Plommonsylt
Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.

Trädgårdsbärssylt
Trädgårdsbärssylt är en snabb, god och enkel sylt till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Aprikossylt
Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.

Äppelmos eller äppelsylt
Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.

Recept på marmelad

Marmelad på syltsocker
Enkel, snabb och god hemgjord marmelad gör du med syltsocker. Att koka egen marmelad med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet.

Apelsinmarmelad
Klassisk apelsinmarmelad.

Aprikosmarmelad
Marmelad på torkade aprikoser.

Morotsmarmelad
Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron.

Citrusmarmelad
Marmelad med blandade citrus som apelsin, citron och grapefrukt.

Marmelad med grapefrukt och melon
En god bittersöt marmelad med bitter grapefrukt och god söt melon.

Snabb Lemon curd engelsk citronmarmelad
Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones.

Svartvinbärsmarmelad
Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv.

Björnbärsmarmelad
Marmelad med björnbär.

Plommonmarmelad
Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.

Vinbärsgelé Hemgjord vinbärsgelé. Du kan göra gelé på röda, svarta eller vita vinbär. Gott som tillbehör till stek, viltkött med mera.

Hallonmarmelad

Godismarmelad
Hemgjort godis. Gillar du melonkulor? Gör egen godismarmelad med fruktsmaker.

Recept på gelé

Vinbärsgelé gelé på vita, röda eller svarta vinbär
Du kan göra gelé på röda, vita eller svarta vinbär.

Äppel- och vinbärsgelé
En god gelé med hälften äpple och hälften vinbär.

Alla recept med sylt, marmelad och gelé >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-10-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.