Vinbärsgele med äpple

Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.

7,5 dl vinbärsgelé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 liter bär, svarta- röda eller vita vinbär
  • 250 g äpplen av syrlig sort
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl socker per liter saft

Tillagning

  1. Rensa och skölj bär och äpplen. Du behöver ej plocka bären från sina klasar. Skölj och skär äpplen i bitar med skal och hus.
  2. Koka bär, äpplen och vatten i cirka 15 minuter. Mosa sönder med en potatisstöt.
  3. Häll genom en silduk och låt självrinna i 30 minuter.
  4. Mät saften och tillsätt socker per liter saft. Rör och koka i cirka 10 minuter utan lock.
  5. Lägg en tesked varm gelé på ett fat. Ställ i kylen. Om inte gelén flyter ihop efter att du dragit en knivspets genom den kommer den att stelna fint.
  6. Gör den inte det kokar du fem minuter till. Testa igen. I nödfall kan du använda fruktpektin (som finns i affären) och göra som det står på flaskan.
  7. Häll vinbärsgelén i små glasburkar och sätt på lock. Ställ dem kallt i kyl eller källare. För en ännu fastare vinbärsgelé kan du tillsätta citronsyra. Tillsammans med sockret hjälper syran fruktens pektin (geléämnen) att stelna. Beräkna 1/2-1 1/2 tsk (2-6 gram) citronsyra per kilo konserv.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer