Marmelad med grapefrukt och melon

Introduktion och förberedelse

Laga en bitter och söt marmelad med grapefrukt och melon.

Välj en söt melon som honungsmelon, nätmelon eller Cantaloupmelon.

Marmeladprov

Vill du kolla innan så marmeladen stelnar som den ska så kan du göra pektinprov/marmeladprov genom att ösa upp lite kokt marmelad på ett kallt fat och kyla snabbt. Marmeladen ska då stelna och inte flyta ihop om du drar en sked genom det. Koka annars 5 minuter till. Gör om provet.

Stelnar det inte då så får du tillsätta mer pektin - förslagsvis 100 ml flytande pektin och koka ytterligare 3 minuter och sedan göra om provet igen. Eller följ anvisningar på det pektin du köpt.

Man kan också mäta temperaturen i marmeladen och koka kraftigt till 103-106 grader. Gör marmeladprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.

ca 3 burkar marmelad med grapefrukt och melon

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 kg honungsmelon, nätmelon eller Cantaloupmelon
  • 0,5 kg grapefrukt
  • 1 kg syltsocker

Tillagning

  1. Dela melonen och skär i klyftor. Skär ut köttet och hacka det.
  2. Skölj och skrubba grapefrukten. Dela i klyftor och hacka den fint.
  3. Blanda melon, grapefrukt samt socker i en kastrull och koka i 15 minuter under omrörning. Se till så att sockret inte bränner.
  4. Skumma marmeladen.
  5. Häll upp grapefrukt och honungsmarmeladen i rena marmeladburkar och förslut dem när marmeladen är varm. Låt svalna. Förvara marmeladen svalt.
  6. Öppnad burk marmelad med grapefrukt och melon förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-13