AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Körsbärssylt sylt på körsbär

Körsbärssylt sylt på körsbär Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
1 liter körsbärssylt ca 1,3 kg

Ingredienser:

  • 2 liter körsbär, moreller eller klarbär
  • 0,5 dl vatten
  • 6 dl socker
  • Till konservering: 2 tsk pektin
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat
  • KÖRSBÄRSSYLT MED SYLTSOCKER:
  • 2 kg körsbär
  • 1 kg syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären.
  2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alt. ett utvikt stort gem (vik ut inre öglan så att gemet blir ett S, stick sedan in den smala delen av gemet (som fungerar som en krok) i körsbärets skafthåla och dra ut kärnan - lite svårt att förklara men snart får ni styr på det). Man kan också pilla för hand med en skalkniv. Är man många som hjälper till så går det fort.
  3. Lägg bären med sockret i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i ca 15 minuter.
  4. Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
  5. Körsbärssylt får ännu fylligare och lite bitter ton om du krossar eller hackar och tillsätter några av kärnorna (ca 1-2 dl) mot slutet.
  6. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Pilla inte med fingrarna i sylten då blir den snabbt dålig.
  7. Förvara körsbärssylten svalt.
  8. Öppnad burk körsbärssylt förvaras i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssylt sylt på körsbär:

Matjessallad
Matjessallad. En god sallad eller röra med matjessill till sillbordet. Matjesill med purjolök, dill, paprika samt rödlök i matyoghurt och creme fraiche.
Också god som lunch med kokt potatis.
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Stekt eller grillad Halloumi
Stekt eller grillad Halloumi. Halloumi är en salt ost som man kan steka eller grilla utan att osten smälter. Halloumiosten håller sig fast ändå och har gott tuggmotstånd.
Halloumiost är gott som vegetariskt alternativ att steka eller grilla istället för kött.
Här har jag räknat 100 gram per portion men osten är rätt salt så är gästerna inte storätare så räcker ett paket halloumi 200 gram till 3-4 portioner.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Bostongurka
Bostongurka. Gör din egen bostongurka med lök, paprika, gurka (Västeråsgurkor) och senapsfrön.
Bostongurka är klassisk till korv och hamburgare men passar också till grillat kött, till stek eller vad du vill.
Ta en paprika av varje färg - röd, grön och gul eller orange.
Bostongurka kan varieras med ingredienser som syltlök, vitlök, röd chili, spiskummin, curry eller garam masala. Blanda i efter smak eller prova några varianter:
Bostongurka med chili: tillsätt 2 röda chilifrukter.
Bostongurka med vitlök: hacka med 5 klyftor vitlök.
Bostongurka med curry: tillsätt 2 tsk curry, 1 tsk garam masala samt 0,5 tsk spiskummin
Natriumbensoat är ett konsveringsmedel du tillsätter om du planerar att spara bostongurkan lite längre typ flera månader. Det kan uteslutas om bostongurkan ej ska sparas länge.
Förvara alltid bostongurkan i kylen eller svalt. Speciellt om du har en öppen burk. Bostongurkan kan också frysas såklart och då behövs inget konserveringsmedel.
Receptet kan också halveras för en mindre glasburk ostongurka ca 0,5 liter.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Hallonrutor
Hallonrutor i långpanna. En hallonkaka av mjuk sockerkaksbotten med färska hallon. Skurna i rutor. Smidigt att baka till många i en stor sats. Går bra att frysa in.
Hallonrutorna kan också bakas med andra bär som blåbär, rabarber, vinbär eller krusbär.
Hallonkaka
Hallonkaka. En mjuk sockerkaka med färska hallon. Hallonkaka är god till fika eller buffé.
Du kan dubbla eller tredubbla receptet och baka en jättestor hallonkaka i en långpanna. Skär sedan upp i rutor.
Istället för färska hallon kan du ta frysta hallon eller andra bär eller rabarber.
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Stekt havregrynsgröt stekt gröt
Stekt havregrynsgröt. Kall gröt ex. överbliven från gårdagen blir mycket god stekt i smör eller margarin. En gammal klassiker.
Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer. Stekt gröt på rester av havregrynsgröt är dessutom grymt billig mat.
Stekt havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Man kan också ha stekt gröt till stekt fläsk med lingonsylt.
Stekt gröt är perfekt att göra på överbliven gröt från ex. morgongröten. Gör lite extra gröt. Ställ bara in kastrullen med överbliven havregrynsgröt i kylen. Sen steker du den överblivna havregrynsgröten nästa morgon, till lunch eller kväll. Då lossnar gröten också lättare ur kastrullen och blir inte så jobbig att diska.
Gubbröra på kavring
Gubbröra på kavring. En god förrätt. Snaps passar till hemlagad gubbröra. Hemgjord gubbröran blir godast om den får stå några timmar i kylen innan servering.
Räcker till fyra förrätter eller 2 större portioner.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Ugnsbakad röding med vitvinssås
Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.
En hel fisk ca 500 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner.
Vintips är blir ett vitt vin som ex. Riesling.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Aprikosmarmelad marmelad på torkade aprikoser
Aprikosmarmelad. Marmelad med torkade aprikoser. Hemgjord aprikosmarmelad är lätt och gott.
Aprikosmarmelad är gott på rostat bröd eller scones eller att ge bort som present.
Vill du göra aprikossylt så spär du med vatten.
Kan också frysas.
Äppelmarmelad med ingefära
Äppelmarmelad med ingefära. God och smakrik marmelad på äpplen smaksatt med färsk ingefära och syltsocker.
God som vanlig marmelad samt som fin marmelad till dessert ostar eller ostbrickan. Tack till Eva Henjer i Karlshamn.
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook