AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Pasta kan varieras på fantastiskt många vis. Den kan vara lyxig och dyr till fest och middag eller billig...
Sök
Android

Körsbärssylt sylt på körsbär

Körsbärssylt sylt på körsbär Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 14)
1 liter körsbärssylt ca 1,3 kg

Ingredienser:

  • 2 liter körsbär, moreller eller klarbär
  • 0,5 dl vatten
  • 6 dl socker
  • Till konservering: 2 tsk pektin
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat
  • KÖRSBÄRSSYLT MED SYLTSOCKER:
  • 2 kg körsbär
  • 1 kg syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären.
  2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alt. ett utvikt stort gem (vik ut inre öglan så att gemet blir ett S, stick sedan in den smala delen av gemet (som fungerar som en krok) i körsbärets skafthåla och dra ut kärnan - lite svårt att förklara men snart får ni styr på det). Man kan också pilla för hand med en skalkniv. Är man många som hjälper till så går det fort.
  3. Lägg bären med sockret i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i ca 15 minuter.
  4. Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
  5. Körsbärssylt får ännu fylligare och lite bitter ton om du krossar eller hackar och tillsätter några av kärnorna (ca 1-2 dl) mot slutet.
  6. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Pilla inte med fingrarna i sylten då blir den snabbt dålig.
  7. Förvara körsbärssylten svalt.
  8. Öppnad burk körsbärssylt förvaras i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssylt sylt på körsbär:

Potatissallad med kapris
Potatissallad med kapris, färska örter, olivolja, gröna sojabönor, cocktailtomater och vit balsamvinäger. Med färskpotatis eller delikatesspotatis. Du kan variera ingredienser efter tillgång och tycke.
Gott att ha i är ex. skivad gurka, rädisor, andra bönor som gröna bönor eller sockerärtor, gröna ärtor, svarta bönor, majs, ruccola och babyspenat.
Iställer för hel stor kapris kan du ha i små kapris men godast är de stora tycker jag.
Potatissalladen kan också serveras på egen hand - speciellt om du tillsätter ex. tärnad grillad kyckling, skinka eller fetaost.
Örtsmör med basilika
Örtsmör med basilika, persilja, gräslök och citron. Ett gott örtsmör som passar till grillat - både kött, kyckling och fisk eller grönsaker. God på kokt potatis eller bakad potatis. Eller testa att blanda i varm pasta och tillsätt hackade soltorkade tomater eller frästa räkor för en enkel pastarätt.
En pressad klyfta vitlök samt en msk finrivet skal från citron är också gott i örtsmöret.
Grillad sparris och zucchini med vinägrett
Grillad sparris och zucchini med vinägrett och parmesan är gott som förrätt eller tillbehör från grillen.
Du kan också grilla andra grönsaker som paprika (skär av kinderna och grilla dem), förkokta morötter, halverade vårlökar, aubergine i skivor osv.
Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta och blanda med sparris och zucchinin innan grillningen.
Om du dubblerar receptet funkar det utmärkt att laga i förväg, ha i kylen och servera kallt på buffé.
Istället för parmesan kan du ta grana padano-ost.
Vintips till blir ett vitt friskt vin ex. Italienskt Pinot Gris eller mousserande från norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Istället för färska blåbär kan du ta frysta blåbär som fått tina något.
Valentintårta Alla hjärtans dag-tårta
Valentintårta eller Alla Hjärtans dag-tårta med sockerkaksbottnar, grädde, vanilj- och hallonfyllning samt garnerad med färska hallon.
Baka sockerkakan i en hjärtform. Du kan också baka den i en vanlig rund form och ex. garnera hallonen till ett hjärta.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Biffar med köttfärs köttfärsbiff
Biffar med köttfärs. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, nötfärs, fläskfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Köttfärsbiffarna kan du smaksätta på andra vis också med olika kryddor som vitlök, fetaost och oregano; persilja, vitlök, rosmarin och oliver; tex mex krydda; curry, garam masala och gurkmeja är några förslag.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm.
Klassiskt till köttfärsbiffar är annars svampsås, kokt potatis och grönsaker. Råris, quinoa eller kokt vete passar också biffar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vinbärsgelé gelé på vita, röda eller svarta vinbär
Vinbärsgelé. Hemgjord gelé på vita, röda eller svarta vinbär är gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.
Välj helst vinbär som knappt mognat. De innehåller mest pektin som gör att gelén stelnar. Plockar du mogna eller övermogna vinbär så är ett tips att tillsätta lite pektin, melatin eller använda syltsocker så att gelén stelnar riktigt. Om gelén inte skulle stelna helt så behöver du inte slänga den - den god ändå men inte riktigt en gelé såklart.
Du behöver inte plocka vinbären från stjälken (den silar du bort ändå sedan). Rensa grovt bort löv och fula bär bara. Vinbären kokas och silas sedan så några skadade bär eller lite angripna bär gör inget.
Så här gör du rent och steriliserar glasburkar och lock att förvara gelén i: koka dem i en kastrull i 5 minuter eller sätt in i ugnen på en långpanna i 10 minuter på 120 grader. Eller så kör du dem i diskmaskinen.
Trädgårdsbärs sylt
Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.
En kanelstång ger god smak om den får koka med i sylten också.
Skippa syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
Pumpamarmelad med äpple
Pumpamarmelad med äpple. Marmelad på pumpa och äpple blir god och perfekt om du har massa överbliven pumpa från ex. Halloween. Pumpamarmelad är gott till frukostmackan och ostbrickan.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook