AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Körsbärssylt sylt på körsbär

Körsbärssylt sylt på körsbär Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
1 liter körsbärssylt ca 1,3 kg

Ingredienser:

  • 2 liter körsbär, moreller eller klarbär
  • 0,5 dl vatten
  • 6 dl socker
  • Till konservering: 2 tsk pektin
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat
  • KÖRSBÄRSSYLT MED SYLTSOCKER:
  • 2 kg körsbär
  • 1 kg syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären.
  2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alt. ett utvikt stort gem (vik ut inre öglan så att gemet blir ett S, stick sedan in den smala delen av gemet (som fungerar som en krok) i körsbärets skafthåla och dra ut kärnan - lite svårt att förklara men snart får ni styr på det). Man kan också pilla för hand med en skalkniv. Är man många som hjälper till så går det fort.
  3. Lägg bären med sockret i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i ca 15 minuter.
  4. Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
  5. Körsbärssylt får ännu fylligare och lite bitter ton om du krossar eller hackar och tillsätter några av kärnorna (ca 1-2 dl) mot slutet.
  6. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Pilla inte med fingrarna i sylten då blir den snabbt dålig.
  7. Förvara körsbärssylten svalt.
  8. Öppnad burk körsbärssylt förvaras i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssylt sylt på körsbär:

Råstekta rotsaker
Råstekta rotsaker. Kålrot, rödbetor, potatis med flera rotfrukter blir mycket goda råstekta.
Andra goda rotfrukter att råstekta är palsternacka, rotselleri, persiljerot, gulbeta och kålrabbi.
Vill du inte ha den rödfärgade rotfrukter så byt ut rödbetorna mot ex. palsternacka.
Melitzanosalsa
Melitzanosalsa. Aubergineröra. En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten. Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök
Bönor med honung, balsamvinäger och rödlök. Marinerade bönor passar som tillbehör till det mesta exempelvis en bit stekt kycklingfilé, fläskfilé, skinkstek, nötbit eller ugnstekt fisk.
Koka helst egna bönor.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Hallonpaj, paj med hallon
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare.
Jordgubbsmarmelad med vanilj
Jordgubbsmarmelad med vaniljstång, lime och syltsocker. En god och hållbar marmelad med jordgubbar smaksatt med lite vanilj. Vanilj och lime kan uteslutas om du ej gillar det och vill ha en ren jordgubbsmarmelad.
En lite bit stjärnanis ger också god smak i marmeladen.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.
Pannacotta panna cotta med hallon
Pannacotta med färska hallon. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrligare hallonen. Givetvis så kan du ta andra bär som jordgubbar, blåbär, hjorton mm.
Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D\'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Stekt potatis
Stekt potatis. Ett grundrecept på kokt stekt potatis som passar som tillbehör till det mesta.
Stekt potatis är enkelt och gott att laga speciellt om man har överbliven kall kokt potatis.
Har du inga kokta potatisar så kan du koka egna. Räkna 2-3 potatisar eller 150-200 gram per portion. Skala dem och dela stora potatisar i halvor. Koka dem mjuka i ca 20 minuter. Låt svalna.
Potatisen kan också råstekas: skölj tärnad rå potatis, stek först under lock med någon dl vatten i 10 minuter; häll av vatten och tillsätt fett och stek gyllenbruna i ca 10 minuter runt om.
En panna med teflon är bra att steka då potatisen ej fastnar så lätt då. Ska du steka mycket potatis så använd en stor panna eller dela upp det i omgångar istället för att ha för mycket i pannan på en gång.
Förslag på smaksättningar av stekt potatis är: att blanda i en halv hackad gul lök; en halv pressad vitlök; några msk hackade svarta oliver; något krm paprikapulver; något krm curry eller garam masala; något krm chiliflakes; hackade örter som persilja, dill eller basilika.
Grahamsbullar
Grahamsbullar. Baka goda bullar av grahamsmjöl. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor.
Färsbiffar med fetaost och gräddsås
Färsbullar med olika färs som blandfärs, älgfärs, viltfärs, lammfärs eller kycklingfärs. Här har jag smaksatt färsbiffarna med fetaost som ger god sälta åt biffarna.
Till biffarna kan du servera valfria tillbehör - här har jag valt att laga gräddsås från stekskyn samt servera biffarna med kokt potatis, saltgurka, sallad samt lingon eller gelé. Ett till serveringsförslag är att servera biffarna med råris eller pasta samt tomatsås.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Äppelmarmelad med ingefära
Äppelmarmelad med ingefära. God och smakrik marmelad på äpplen smaksatt med färsk ingefära och syltsocker.
God som vanlig marmelad samt som fin marmelad till dessert ostar eller ostbrickan. Tack till Eva Henjer i Karlshamn.
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook