AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Körsbärssylt sylt på körsbär

Körsbärssylt sylt på körsbär Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 15)
1 liter körsbärssylt ca 1,3 kg

Ingredienser:

  • 2 liter körsbär, moreller eller klarbär
  • 0,5 dl vatten
  • 6 dl socker
  • Till konservering: 2 tsk pektin
  • 2 krm citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat
  • KÖRSBÄRSSYLT MED SYLTSOCKER:
  • 2 kg körsbär
  • 1 kg syltsocker

Tillagning:

  1. Rensa och skölj bären.
  2. Tag ut (ploppa) kärnorna med en körsbärsuttagare. Alt. ett utvikt stort gem (vik ut inre öglan så att gemet blir ett S, stick sedan in den smala delen av gemet (som fungerar som en krok) i körsbärets skafthåla och dra ut kärnan - lite svårt att förklara men snart får ni styr på det). Man kan också pilla för hand med en skalkniv. Är man många som hjälper till så går det fort.
  3. Lägg bären med sockret i en stor kastrull och koka ihop körsbärssylten i ca 15 minuter.
  4. Använder du ej syltsocker men vill ha hållbar sylt så blandar du pektin, citronsyra och natriumbensoat med lite sylt i ett glas, tillsätter under omrörning och kokar i 2 minuter till.
  5. Körsbärssylt får ännu fylligare och lite bitter ton om du krossar eller hackar och tillsätter några av kärnorna (ca 1-2 dl) mot slutet.
  6. Ös upp sylten på rena syltburkar och förslut genast med lock. Pilla inte med fingrarna i sylten då blir den snabbt dålig.
  7. Förvara körsbärssylten svalt.
  8. Öppnad burk körsbärssylt förvaras i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Körsbärssylt sylt på körsbär:

Fyllda ägg ägghalvor med rom
Fyllda ägg eller ägghalvor med löjrom eller stenbitsrom. Gott till sillbordet och buffé till påsk, jul eller midsommar.
Vitlökskrutonger
Krutonger av lantbröd eller annat vitt bröd med olivolja, vitlök och salt.
Krutonger är gott till sallad som ex. ceasarsallad eller sallad med varmrökt lax, avokado och kikärter.
Krutongerna kan även garneras med finhackad persilja eller dill (om de serveras till sallad med fisk eller skaldjur).
Fänkålsgratäng
Fänkålsgratäng. Gratäng med fänkål är ett mycket gott och smakrikt tillbehör.
Fänkålsgratäng med grädde och ost blir det både grönsak och sås till stekt kalkon, kyckling eller annat kött eller vegetariskt. Ugnsstekt klyftpotatis till passar bra.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Hemgjord surkål syrad vitkål
Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Sherrysill sill med sherrysmak
Sherrysill. En god klassisk sill med sherrysmak i tomatsås till julbord, midsommar och påsk.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Björnbärskräm kräm på björnbär
Björnbärskräm. Laga god klassisk kräm på björnbär du kan servera med kall mjölk i djup tallrik. Godast är hemgjord björnbärskräm med gräddmjölk - vanlig mjölk blandad med nästan hälften grädde.
Vidare kan du ha i små minibiskvier över björnbärskrämen.
Blåbärskaka
Blåbärskaka. En enkel och god kaka med blåbär du kan baka i långpanna, ugnsform eller muffinsformar.
Blåbärsgifflar
Blåbärsgifflar. Gifflar med fyllning av blåbärs- och mandelmassa.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Rågsurdeg
Rågsurdeg. Ett grundrecept på surdeg med rågmjöl som du kan använda att baka rågbröd, rågbullar eller rågbaguetter med.
Nedan även ett förslag på rågbröd (blir ca 3 stycken). Du kan också baka ut degen till 20 rågbullar.
Rågsurdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Bruna Bönor
Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Stek i gryta
Stek i gryta. Grundrecept på klassisk stek lagad i stekgryta i ugn eller med lock på spisen.
Steken kan serveras med valfria tillbehör. Förslag är kokt potatis, grönsaker, inlagd gurka, gelé och steksås.
Passar till mör stek som kalvstek och rostbiff.
Tips på andra stekar: viltstek som älg, rådjur samt hjort får du steka till ca 65 grader. Fläskstek som skinkstek och fläskkarré steker du till ca 75 grader. Tillsätt då också 1 tsk mald ingefära. Steker du lammstek så lägg till 3-4 vitlöksklyftor och 2 tsk rosmarin. Stek då till 62 grader.
Ansjovis till kött kanske inte låter så gott men ger en mycket god smak åt steken och steksåsen.
Räkna ca 200 gram stek per portion (innan den är tillagad).
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Snabb Lemon curd engelsk citronmarmelad
Snabb Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones.
Lemon curd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.
Krusbärssylt sylt på krusbär
Krusbärssylt. Hemgjord sylt på krusbär är gott till dessert, pannkakor, creme caramel, desserter. Krusbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter.
Kokar du egen krusbärssylt och vill spara den en längre tid så kan du ta i natriumbensoat eller använda syltsocker samt sterilisera glasburkarna genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i krusbärssylten - då blir den snabbt dålig.
Ska du äta krusbärssylten inom närmsta dagarna så skippar du konserveringsmedel.
Marmelad med grapefrukt och melon
Marmelad med grapefrukt och melon. En god bittersöt marmelad med bitter grapefrukt och god söt melon.
Välj en söt melon som honungsmelon, nätmelon eller Cantaloupmelon.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook