Jordgubbssylt

Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt. Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.

Syltsocker kan också användas - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra (som redan finns i syltsockret)

1 liter jordgubbssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 kg jordgubbar
  • 5 dl socker (5 dl syltsocker kan också användas då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra)
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa och skölj jordgubbar. Ta bort blomfästen. Skär i grova bitar.
  2. Blanda med socker i en gryta.
  3. Värm under omrörning, mosa ihop jordgubbarna och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om jordgubbssylten kokar för torrt och bränns.
  4. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och 2 msk socker.
  5. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  6. Häll upp jordgubbssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar. Ett tips är att värma burkarna fem minuter på 100 grader i ugnen.
  7. Sätt på lock. Förvara jordgubbssylten mörkt och svalt för bästa hållbarhet. Håller även i rumstemperatur.
  8. Förvara öppnad burk jordgubbssylt i kylen.
E-mail
Medel: 3 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer