Marmelad på syltsocker

Marmelad med syltsocker. Enkel, snabb och god hemgjord marmelad gör du med syltsocker.
Att koka egen marmelad med syltsocker är lätt då syltsockret har pektin (gör sylten tjock), citronsyra (för att pektinet ska fungera) samt kaliumsorbat för hållbarhet. Kaliumsorbat finns naturligt i bla rönnbär.
Det blir 5 glasburkar på 0,5 liter.
Marmeladen blir bäst om du inte dubblar satsen utan gör en sats i taget.
Vill du ha en mindre söt och lösare marmelad kan du öka mängden bär eller frukt upp till 2 kg.
Sylt får du om du tillsätter mer vatten, ca 8 dl, eller bär eller frukt.
Tillsätt 4 dl vatten om du gör apelsinmarmelad eller citrusmarmelad (som har lite vätska och mest skal).

2,5 liter marmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg syltsocker
  • Marmelad på bär: 1 kg bär som hallon, blåbär, körsbär, björnbär, åkerbär, salmbär, jordgubbar, hjortron, röda vinbär, svarta vinbär, vita vinbär eller lingon
  • Marmelad på frukt: 1 kg frukt som apelsin, citrusfrukter, plommon, persikor eller nektariner

Tillagning

  1. Rensa och rengör bär eller frukt.
  2. Kärna ev. ut bär eller frukt.
  3. Mosa, hacka eller skär bär och frukt i små bitar. Kör gärna i mixer.
  4. Blanda bär eller frukt med socker i en stor kastrull. Tillsätt vatten.
  5. Värm under omrörning och koka kraftigt under omrörning under 15 minuter. Ett tips är att mixa marmeladen lätt någon halv minut med stavmixer (om du inte mixat innan förstås). Då blir sylten lite mer finfördelad.
  6. Skumma ev. om det är skum på ytan.
  7. Ställ åt sidan och låt marmeladen svalna något, ca en kvart.
  8. Häll upp på rena burkar eller plastburkar för frysen. Du kan också låta marmeladen svalna i kastrullen och sedan fylla fryspåsar halvvägs och frysa in.
  9. Förvara marmeladen på burk mörkt och svalt så håller den färg och smak bäst. Marmeladen håller även i rumstemperatur.
  10. Öppnad burk marmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer