Morotsmarmelad

Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).

ca 4 marmeladburkar morotsmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1 kilo morötter, helst kravmärkta
  • 3 citroner, helst kravmärkta
  • 2 dl vatten
  • 7 dl strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Skala morötterna. Riv dem fint på ett rivjärn för hand eller i matberedare.
  2. Lägg i en stor kastrull.
  3. Skölj och borsta citronerna. Dela dem, klyfta och skiva så fint du kan. Lägg i kastrullen med morötterna.
  4. Tillsätt vatten och koka i 20 minuter utan lock.
  5. Rör i sockret. Koka i 20 minuter till. Rör om då och då. Akta så inte morotsmarmeladen bränns.
  6. Sterilisera rena glasburkar med lock i 100 gradig ugn i 15 minuter.
  7. Fördela den varma morotsmarmeladen i burkarna och sätt på locket.
  8. Låt morotsmarmeladen svalna.
  9. Förvara burkarna med morotsmarmeladen mörkt och i kylskåp eller sval. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer