Jordgubbssylt med rabarber

Introduktion och förberedelse

Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.

Sylten passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.

Med rabarber blir jordgubbssylten även extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.

ca 3 halvliters burkar jordgubbssylt med rabarber

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram jordgubbar, ca 1 liter
  • 500 gram rabarber, ca 3 tjocka stänger
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 800 gram socker eller syltsocker om sylten ska sparas länge
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj jordgubbar, snoppa dem och skiva dem samt lägg i en stor kastrull.
  2. Skala rabarbern med en potatisskalare om den har tjockt skal. Skiva på längden i 0,5 cm skivor och lägg i kastrullen.
  3. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft samt socker och koka upp under omrörning.
  4. Värm gärna syltburkarna i ugnen under tiden på 125 grader i 10 minuter så att de steriliseras.
  5. Låt koka på medelvärme i 5-10 minuter utan lock. Mosa ihop den under tiden ev. med en potatisstöt. Då ska den vara lätt genomskinlig och bilda gelé på ytan när du kokar den. Skumma med en slev.
  6. Nu är sylten klar att hällas upp i syltburkar och förslutas med lock. Vänd dem upp och ner och låt svalna.
  7. Förvara dem svalt och mörkt. Öppnad burk bör du helst ha i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (86 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-15