Fruktmarmelad godismarmelad

Fruktmarmelad eller godismarmelad. Gillar du melonkulor? Då gillar du marmeladgodis.
Prova hemgjord godismarmelad med jordgubbar, hallon, blåbär, krusbär, vinbär, mango eller hjortron.
Här med 1 paket 225 gram frysta bär. Du kan också ta färska bär. Eller färdig bärpuré efter tycke. Räkna då ca 4 dl bärpuré. En god blandning är hallon och blåbär. Fryst tärnad mango blir också gott.
Riktigt hemgjort godis utan konstiga tillsatser och färgämnen. Om du vill kan du använda saft istället för puré av färska bär (ta då någon dl mindre socker till fruktmarmeladen).
Hittar du ej pektinpulver kan du ta flytande pektin enligt förpackning.
Vill du färga fruktmarmeladen så ta en färg som passar smaken dvs röd för jordgubb, hallon och vinbär; grön för krusbär; blå för blåbär osv.

40 st fruktmarmelader godismarmelader

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim 30 min
  • Klart på: 4 tim

Ingredienser

  • 225 gram jordgubbar, hallon, krusbär, vinbär, blåbär, mango eller hjortron
  • 4 msk socker till bärpurén
  • 4,5 dl strösocker
  • 1,5 msk pektinpulver eller enligt paket
  • 2 msk strösocker att blanda gelatinpulvret med
  • 100 g glykossirap
  • 1 tsk citronsyra
  • 1 tsk vatten
  • 1 dl strösocker att vända runt fruktmarmeladen i
  • 3 droppar karamellfärg (valfritt)

Tillagning

  1. BÄRPURE TILL MARMELADGODIS: Koka bären med socker och mosa sönder eller mixa med en stavmixer. Sila bort kärnor med mera genom en fin sil (chinoise) och låt svalna. Tryck igenom så mycket du kan av bären genom silen.
  2. Ta fram en form eller burk ca 15-15 cm och klä med bakplåtspapper, plastfilm eller smörj med solrosolja. I denna ska du hälla fruktmarmeladen så att den stelnar och du kan skära ut godismarmelad.
  3. FRUKTMARMELAD GODISMARMELAD: Mät upp 4 dl av bärpurén i en kastrull.
  4. Tillsätt socker och koka upp.
  5. Rör ner glykos.
  6. Koka bärpurén till 110 grader (kolla med termometer). Rör då och då.
  7. Blanda gelatinpulver med en dl vatten i en skål. Låt svälla i några minuter.
  8. När blandningen kokat klart tar du av den från värmen och låter den svalna i någon minut.
  9. Blanda citronsyran med en tsk vatten i ett glas och rör ner den.
  10. Blanda sedan i gelatinpulvret samt ev. karamellfärg. Rör tills gelatinet löst sig helt och häll upp blandningen i formen.
  11. Låt stelna i minst 2 timmar eller över natten i kylen.
  12. Dags att skära upp 2x2 cm kuber. Lägg dem gärna att torka till någon till några timmar på ett bakplåtspapper.
  13. Förvara i kylen i burk med bakplåtspapper mellan.
  14. Innan servering så vänder du frukt- eller godismarmeladen i strösocker.
  15. Sockrad fruktmarmelad kan du förvara framme i rumstemperatur och låt torka till efter hand så blir den bara godare.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer