Pektinprov

Introduktion och förberedelse

Pektinprov, geléprov eller marmeladprov kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar.

Med kyla eller sprit

Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Mogna eller omogna bär tjocknar olika

  • Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint. Exempel är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.
  • Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar.
  • När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Bra att veta vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Koka inte för länge

  • Kokar du pektinet - sylten, marmeladen eller gelén - för länge så förstörs pektinet. Vattnet förångas och sockret blir mer som seg karamell och mörknar.
  • 10-15 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

Extra pektin

Stelnar inte provet så blandar och tillsätter du förslagsvis 100 ml flytande pektin eller pektinpulver, citronsyra/citronsaft samt socker och kokar upp samt kokar i ca 3 minuter. Gör sedan ett nytt prov och se så det stelnar som du vill. Eller följ anvisningarna på paket eller flaska.

1 sats pektinprov

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
  • MED SPRIT: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit
  • OM DET EJ STELNAR: 1 tsk pektinpulver
  • 1 tsk citronsyra
  • 2 tsk strösocker
  • Eller 100 ml flytande pektin

Tillagning

  1. PEKTINPROV MED SPRIT: Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
  2. PEKTINPROV MED KYLA: Kyl gärna en tallrik i kylen eller frysen först. Lägg en msk gelé, sylt eller marmelad på tallriken och kyl hastigt förslagsvis i några minuter i frysen eller 5 minuter kylen. Dra ett streck genom med en knivspets eller sked. Skrynklar sig ytan och det ej flyter ihop igen är det klart.
  3. Stelnar det inte som du vill så koka sylten, marmeladen eller gelén koka 3-5 minuter till och testa igen. Tänk på att sylt ska vara lite lösare, marmelad lite fastare och gelé bli fast.
  4. Är det ännu för löst så tillsätter du pektinpulver enligt paket eller flytande pektin enligt flaska. Förslag är att ta 1 tsk pektinpulver, 1 tsk citronsyra samt 2 tsk strösocker samt blanda i ett glas. Blanda sedan pektinet med 1 dl av sylten, marmeladen eller saften till gelén. Tillsätt under omrörning tillbaka till resten i kastrullen. Eller ta 100 ml - ca en halv flaska - i taget av flytande pektin. Koka 2-3 minuter till och gör pektinprovet igen. Upprepa tills du har fått önskad tjocklek.
  5. Man kan också mäta temperaturen i marmelad sylt och koka kraftigt till 103-105 grader. Gör sedan pektinprov. Koka inte för länge för då förstörs pektinet; vattnet kokar bort och marmeladen blir mörk och seg.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-28