Pektinprov

Pektinprov eller marmeladprovet kan du göra för att prova om sylt, marmelad eller gelé stelnar som du önskar. Du kan göra provet genom att kyla det eller testa med lite sprit.

Många bär innehåller pektin naturligt och då tjockar sylt, marmelad eller gelé fint ex. är citron, apelsin, citrus, syrliga äpplen, plommon, vinbär mfl.

Ett tips är att koka in bären innan de mognar för mycket då det mesta pektin då finns kvar. När bär mognar mjuknar de och mycket av pektinet som hållit spänsten försvinner. Tänk på det vid plockning av körsbär, hallon, vinbär, plommon mfl.

Kokar du pektinet för länge så förstörs pektinet och det blir en seg och karamelliserad sylt, marmelad eller gelé.
15 minuters koktid är lagom och gör sedan pektinprov.

1 sats pektinprov

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 1 msk sylt, marmelad eller gelé
  • Till prov med sprit: 1 msk sprit som brännvin eller t-sprit

Tillagning

  1. Metod A - pektinprov med sprit:
  2. Ta en matsked av sylten, marmeladen eller gelén och blanda med en msk brännvin, t-sprit eller sprit i ett glas. Efter ca 1 minut ska det bildas fasta klumpar likt gelé.
  3. Metod B - pektinprov med kyla:
  4. Lägg en msk gelé på en tallrik och kyl några minuter i frysen eller kylen. Dra sedan ett streck genom marmeladen med en knivspets. Flyter inte gelén ihop är den tillräckligt fast.
  5. Koka annars sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  6. Om sylten är för lös efter prov ovan:
  7. Koka sylten, marmeladen eller gelén några minuter till och testa igen.
  8. Är det ännu för löst så tillsätter du pektin enligt paket. Brukar vara ca 1 tsk per liter. Blanda först ut pektinet i ett glas med lite av saften (gelén) och tillsätt under omrörning. Koka två minuter till och gör pektinprovet igen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer