Plommonsylt sylt med plommon

Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.

ca 2 liter plommonsylt

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 liter (2 kg) plommon, reine-claude eller mirabeller
  • 1,5 kg syltsocker eller vanligt socker
  • 5 dl vatten

Tillagning

  1. Rensa och skölj plommonen.
  2. Plomonsylt utan skal: koka upp en stor kastrull med hälften vatten. Skåra plommonen med ett kryss i botten och skålla dem - sänk ner dem i det kokande vattnet några i taget.
  3. Ta upp och lägg åt sidan efterhand. Låt svalna något så kan du dra av skalet.
  4. Plommonsylt med skal: låt skalet vara på när du delar dem och kärnar ur plommonen.
  5. Dela plommonen och ta ut kärnorna.
  6. Koka ihop socker och vatten i en stor kastrull under omrörning tills sockret löst sig till en simmig sockerlag.
  7. Sänk till medelvärme och tillsätt plommonen.
  8. Koka på låg värme i 30 minuter. Rör då och då.
  9. Skumma med en slev bort skum i kanterna.
  10. Häll upp sylten på väl rengjorda glasburkar och sätt på lock direkt.
  11. Häll ev. paraffin över sylten innan de försluts.
  12. Förvara plommonsylten svalt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (28 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer