AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
1,5 liter svartvinbärssylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker eller syltsocker
  • 0,5 liter vatten

Tillagning:

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  5. Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär:

Långkål grönkål
Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Tapenade olivröra
Tapenade eller olivröra. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. Ex. på rostad baguette som tapas eller tilltugg.
Tapenade är gott till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffe. Olivröra finns också att köpa färdig.
Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Jordgubbssoppa
Jordgubbssoppa med sorbet och kaksmulor (här smulade mandelbiskvier). En god, enkel, nyttig och kall dessert.
Mixade jordgubbar med en kula sorbet toppat med kaksmulor.
Istället för mandelbiskvier kan du ta andra kakor som finska pinnar, flarn eller drömmar.
Med läsk tillsatt precis innan servering blir soppan mousserande. Du kan också ta ett mousserande vin som Cava istället för läsk men tillsätt då några msk socker så att soppan blir lagom söt.
1-2 mosade eller mixade bananer är också gott i soppan.
Soppan kan garneras med blad av mynta eller citronmeliss.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Vinbärskaka
Vinbärskaka. En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Du kan garnera bärkakan med florsocker samt servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Använder du sura bär kan du vända dem i någon dl socker innan du strör dem över sockerkakssmeten.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Rönnbärssylt sylt med rönnbär
Rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv.
Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm.
Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda.
Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.
Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Morotsmarmelad
Morotsmarmelad. Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook