AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du recept på viltgryta, viltfilé,...
Sök
Android

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
1,5 liter svartvinbärssylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker eller syltsocker
  • 0,5 liter vatten

Tillagning:

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  5. Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär:

Björnbärsmarmelad marmelad med björnbär
Björnbärsmarmelad. Marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln. Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal.
Tacofärs tacokryddad köttfärs
Tacofärs. Köttfärs med tacosmak gott till tex mex middag. Mexikansk tacokryddad köttfärs är got till tortillabröd, tacoskal, nachos, majs, tärnad gurka, tärnad tomat, guacamole, tomatsalsa, isbergssallad, svarta bönor, riven ost, tabasco osv.
Man behöver inte köpa dyr taco kryddmix - hemligheten är spiskummin, oregano, chilipulver, paprikapulver och vitlök.
Har du inte en stor panna att steka tacofärsen i så kan du använda en vanlig stekpanna och en gryta.
Hemgjord tacokrydda är dessutom utan smakförstärkaren glutamat som är vanlig i köpt tacokrydda.
Vegetarisk variant av tacofärs blir gott med Quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.
Svamprisotto med champinjoner
Svamprisotto med champinjoner. Svamprisotto är gott tillbehör till det mesta. Italiensk risotto med svamp.
Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör. Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.
Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Svartvinbärslikör likör med svarta vinbär
Svartvinbärslikör. Gör din egen likör med svartvinbärssmak. Svarta vinbär, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord svartvinbärslikör. Likören med svarta vinbär kan serveras on the rocks med is eller i drinkar.
Jordgubbssylt med rabarber
Jordgubbssylt med rabarber. Söta jordgubbar och frisk syrlig rabarber med lite vaniljsocker och syltsocker blir en god och hållbar hemlagad sylt.
Jordgubbssylt med rabarber passar till frukostflingorna eller desserter som pannkakor, våfflor, ostkaka osv.
Med rabarber blir jordgubbssylten extra hållbar då rabarber innehåller naturligt konserverande ämnen. Vill du vara på säkra sidan och ska spara sylten länge (flera månader) i skafferiet så använd syltsocker.
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Svartvinbärssaft
Svartvinbärssaft. Koka egen saft av svarta vinbär. En god hemgjord saft med sötma och syrlighet i fin kombination.
Om du vill laga en mycket hållbar saft så kan du tillsätta natriumbensoat som konserveringsämne. Annars konserverar sockret saften flera månader om den förvaras svalt och mörkt.
Frysta bär behövs ej tinas.
Istället för att ha saften på flaskor kan man frysa den i kuber eller i burk och skrapa ut saft när man vill ha det. Eller ta fram lite i taget och förvara i kylen.
Servera gärna svartvinbärssaften med is eller väl kyld.
Jordgubbsmarmelad med vanilj
Jordgubbsmarmelad med vaniljstång, lime och syltsocker. En god och hållbar marmelad med jordgubbar smaksatt med lite vanilj. Vanilj och lime kan uteslutas om du ej gillar det och vill ha en ren jordgubbsmarmelad.
En lite bit stjärnanis ger också god smak i marmeladen.
Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat.
Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.
Hallonmarmelad
Hallonmarmelad. Hemgjord marmelad med hallon smaksatt med lite lime (valfritt).
Här har jag valt att koka hallonmarmeladen med syltsocker som innehåller både citronsyra, pektin och konserveringsmedel vilket gör marmeladen hållbar och ger den rätt konsistens.
Lime kan uteslutas.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook