AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 18)
1,5 liter svartvinbärssylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker eller syltsocker
  • 0,5 liter vatten

Tillagning:

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  5. Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär:

Ljummen potatissallad med rostad vitlök
Ljummen potatissallad med rostad vitlök. Rostad vitlök blir mild, nötig och söt och ger supergod smak åt potatissallad. Rosta några extra vitlökar och servera som tillbehör. Det är bara att dela på dem med brödkniv och klämma ut den krämiga nu milda vitlöken.
En potatissallad där du rostar potatis, lök och vitlök i ugnen sedan kan du också rosta andra rotsaker som morot, rotselleri, vitkål, kålrot samt ha i andra grönsaker som kokta gröna bönor.
Välj helst ekologiska ingredienser för bästa resultat.
Köp gärna potatisar med fint skal som du bara behöver putsa lite. Istället för purjolök kan du ta 3-4 knipplökar eller vårlökar.
Också gott i är: andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, morötter och kålrot; paprikor i olika färger; kokta grönsaker som haricots verts, gröna bönor, spenat mm.
Vegansk coleslaw
Vegansk coleslaw med vitkål, morötter och vegansk majonnäs utan ägg som ex. Coop Extra majonnäs. Passar både veganer, vegetarianer och omnivorer.
Coleslaw är gott som röra och sås till det mesta ex. på en buffé. Några förslag är till grillade grönsaker, pizza eller i hamburgare.
Här har jag gjort en sats på en burk majonnäs 450 gram.
Garnera gärna med färsk koriander, solrosskott eller grovhackad bladpersilja. Rostade sesamfrön, pumpafrön eller solrosfrön är också gott på toppen.
Annat gott att smaksätta coleslawen är 2 msk finriven färsk ingefära; 1 tsk sambal oelek; 1 tsk curry; ett rivet äpple; 3 msk tahini sesampasta och någon tsk sesamolja. Vidare kan man byta ut socker mot farinsocker eller honung.
Stuvad svamp svampstuvning
Stuvad svamp eller svampstuvning till all slags svamp. Passar som såsigt tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Gör du din svampstuvning tjockare så passar den till fyllning av crepes, omelett, till varma mackor eller att fylla smördegsformar eller krustader.
Smaka gärna av svampstuvningen med ljus soja som Kikomman.
Gott i svampstuvning är hackad vitlök liksom hackad persilja. Vidare kan man ha en lite grönsaksbuljongtärning i.
Räkna ca 1 liter färsk svamp. Du kan också göra svampstuvningen med burksvamp. Ersätt då med en burk svamp ca 200 gram. Spara spadet till stuvningen och ersätt mjölken.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Smultron på strå
Smultron på strå. Färska smultron trädda på strå är en svensk klassiker. Godare smultron finns inte.
Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Milkshake med blåbär blåbärsmilkshake
Milkshake med blåbär. Blåbärsmilkshake. Blir också gott med hallon eller banan.
Mixa eller krossa gärna 3-4 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god. Eller använd frysta blåbär.
Milkshaken kan garneras med vispad grädde eller glass på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär
Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Jordgubbssylt
Jordgubbssylt. Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt.
Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.
Syltsocker kan också användas - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra (som redan finns i syltsockret)
Rödlöksmarmelad
Rödlöksmarmelad. Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad. Räcker till ca 6 portioner. Räkna ca 8 rödlökar till receptet.
Rödlöksmarmelad är gott som tillbehör till grillad kött, kyckling, grönsaker, vilt, till buffé mm. Billigt, enkelt, gott och nyttigt.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook