AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
1,5 liter svartvinbärssylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker eller syltsocker
  • 0,5 liter vatten

Tillagning:

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  5. Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär:

Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Pepperonata italiensk grönsaksröra
Pepperonata är en italiensk grönsaksröra med paprika, zucchini, lök, tomat, olivolja och vitlök.
Pepperonata är gott till grillat som ex. grillad kycklingfilé toppad med pesto serverad med klyftpotatis. Eller som tillbehör till det mesta. Dubblera receptet så passar det utmärkt på buffébordet.
Pepperonata kallas Ratatouille på franska men då ofta med aubergine också.
Pepperonata kan smakas av med en nypa socker och lite god vinäger förutom salt och peppar. Man kan också ha chili ex. en spansk chilifrukt för lite hetta.
Ugnsbakad sötpotatis i ugn
Ugnsbakad sötpotatis i bitar. Gott att laga som tillbehör till det mesta istället för vanlig ugnsbakad potatis. Sötpotatis bakad i ugn är söt och god och passar till grillat, kyckling, vilt, fisk, vegetariskt, till buffé mm
Bakad sötpotatis passar med någon sur eller salt sås till. Ex. kan du blanda gräddfil eller grekisk yoghurt med limesaft eller citron; eller smulad fetaost; eller vitlök och citron; eller riven ingefära och lime.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Krusbärsvin
Krusbärsvin blir gott och uppfriskande. För mer tips om hur du gör eget vin av krusbär se också artikeln om eget vin av bär på Receptfavoriter.
Enkel jordgubbstårta eller jordgubbspaj med vaniljkräm
Enkel jordgubbstårta med vaniljvisp i pajskal. En slags jordgubbspaj eller jordgubbstårta gjord av knaprigt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska jordgubbar.
Tårtan är god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), hallon (hallontårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär
Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Morotsmarmelad
Morotsmarmelad. Hemgjord marmelad med morötter, socker och citron. Du kan också koka morotsmarmeladen med syltsocker - då håller din hemlagade marmelad bättre och konsistensen blir fast och fin. Annars gör pektinet och citronsyran i citronerna denna marmelad rätt fast och hållbar. Förvaras dock i kylen.
Öppnad burk bör ätas upp inom någon vecka.
Vill du ha en extra hållbar marmelad använd då syltsocker eller tillsätt konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (se förpackning för dosering).
Plommonkompott till plommondessert plommonsås
Plommonkompott till plommondesserter. På gammaldags vis serverades plommonkompott med gräddmjölk eller vispad grädde i tallrik. Som modern plommondessert kan du ha plommonkompotten till god glass gärna med ett knäckflarn till. Plommonkompotten är också utmärkt god till pannacotta, creme brule eller creme caramell.
Här har jag valt att servera plommonkompotten/plommonsåsen i ett martiniglas/cocktailglas som fin dessert med en kula vaniljglass, en klick grädde, lite finhackade pistagenötter och mandelskorpa eller glassrån till.
Då kan du också ha ett sött dessertvin till som ex. ett tyskt Beerenauslese eller Amfora Muscat.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook