AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär

Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär Svartvinbärssylt. Hemgjord sylt med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm. Minskar du mängden vatten med hälften får du svartvinbärsmarmelad. Precis mogna bär ger en fast sylt som jag tycker blir bäst. Syltsocker går givetvis utmärkt att använda.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 16)
1,5 liter svartvinbärssylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 30 min

Ingredienser:

  • 2 liter (1 kg) svarta vinbär
  • 1 kg socker eller syltsocker
  • 0,5 liter vatten

Tillagning:

  1. Rensa de svart vinbären. Skölj dem om de är smutsiga.
  2. Lägg de svarta vinbären i en stor kastrull med vattnet och koka upp långsamt och sedan på medelvärme i i 15 minuter.
  3. Ta av från plattan och rör i sockret.
  4. Koka vidare på låg värme tills sockret löst sig ca 5 minuter. Skumma bort ev. skum med en slev.
  5. Ös upp den varma svartavinbärssylten i rena burkar upp till kanten och förslut direkt. Förvaras svalt.


 

Fler recept ur samma kategori som Svartvinbärssylt sylt med svarta vinbär:

Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin
Ugnstekt potatis i skivor med timjan och rosmarin. Skivad ugnstekt potatis är gott tillbehör till det mesta.
Skivad potatis steks först i olivolja och smör; kryddas med timjan och rosmarin, salt samt peppar och får sedan steka klart i ugnen.
Gott att smaksätta med är också en till två klyftor pressad vitlök. Vidare passar också någon dl hackade kalamataoliver att blanda i potatisen.
Potatismos med basilika och parmesan
Potatismos med basilika och parmesan - supergott mos som lyxigare tillbehör till all mat där potatismos passar.
Ex. en fin fisk, köttbit, grillad kyckling eller vegetariskt.
Tips vid servering: lägg upp två högar i ett V med en stor slev. Lägg ex. en hög fräst lök och svamp. Placera kött eller fisk snett upp samt ringla lite sås runt. Toppa med några kvistar färsk oregano.
Brunkål med fläsk
Brunkål med fläsk är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta med en bit rimmat sidfläsk som ger god smak.
Vidare kan du ha i skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Brunkålen kan frysas.
Fläsket kan du skiva upp och servera på brunkålen.
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Varma jordgubbar med vit choklad
Varma jordgubbar gratinerade med riven vit choklad. En enkel och god dessert som är god med vaniljglass.
En variant på Gino (som har fler frukt och bär).
Du kan lägga till eller byta ut en del av jordgubbarna mot annan frukt eller bär som skalad skivad kiwi, skivad banan, hallon, blåbär, delade krusbär eller urkärnade och delade körsbär.
Vinbärsvin
Vinbärsvin av hälften röda vinbär och hälften svart vinbär. För mer tips om utrustning mm se artikel här på receptfavoriter om eget vin av bär och frukt.
Lingonsylt
Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Vinbärsgele med äpple
Vinbärsgele med äpple. Äpplegele med röda- eller svarta vinbär eller rönnbär.
Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad. Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är: en halv tsk stött kardemumma; en tumme grovhackad färsk ingefära; en halv vaniljstång (vaniljsmak); en bit stjärnanis (lakritssmak); en kanelstång.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbersylten i. Sterilisera dem gärna om du ska spara sylten längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha sylten extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Snabb Lemon curd engelsk citronmarmelad
Snabb Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones.
Lemon curd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook