Äppelmos

Introduktion och förberedelse

Koka eget äppelmos och fyll i glasburkar eller frys in. Snabbt - och lättlagat.

Du kan koka med eller utan skal. Bara att kärna ur och tärna samt koka ihop och smaksätta med socker.

Det går fint att koka på enbart 2-3 äpplen; flera äpplen som i receptet nedan eller öka på med massor av äpplen för för en stor omgång äppelmos.

Serveringsförslag

Val av äpplen

  • Till äppelmos passar de flesta äpplen men bäst blir syrliga och mjöliga äppelsorter. Sådana som inte är så goda att äta är ju lämpligt att koka till äppelmos.
  • Några svenska äpplen som passar är förslagsvis Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner, Katja, Rubinola eller Aroma.
  • Ett annat är Transparent Blanche som mognar tidigt på hösten men inte är något direkt gott ätäpple.
  • Skriv gärna upp vad äppelsorten heter så kan du skriva det på burkens etikett sedan om du vill det.

Smaksättning

  • En lyxig variant är att smaksätta moset på slutet med konjak, rom eller calvados (3 msk per liter mos).
  • Eller koka med en bit vaniljstång du delat och skrapat ur; en bit kanelstång eller stjärnanis - ta upp när du mixar moset sedan.
  • Eller ta en del päron i moset eller laga enbart på päron för ett päronmos.

Hur mycket mos blir det?

  • Nedan recept med 2 kg äpplen ger runt 3 burkar på vardera 4 dl.
  • Ett kilo äpplen motsvarar cirka 600 gram eller en liter skalade tärnade äpplen - det blir ungefär 6-7 dl äppelmos.
  • En grundregel är att räkna: 1 liter äpplen: 1 dl socker och 1/2 dl vatten samt 1/2 krm askorbinsyra.

Mycket och hållbart äppelmos

  • Ska du göra mycket mos eller vill spara moset länge och vill ha ett hållbart mos så kräver det lite mer förberedelser men är inte särskilt komplicerat. Tillsätt c-vitamin Askorbinsyra samt konserveringsmedel på slutet.
  • Använd steriliserade burkar med lock och förvara dem svalt och mörkt. Eller i kylen.
  • Man kan också frysa in äppelmoset i burkar eller påsar att ta fram vid behov.

Behövs det tillsatser?

  • Nej, om du lagar en liten omgång och sparar i kylen så håller den några dagar. Askorbinsyra (c-vitamin) gör att moset inte mörknar.
  • Vill du spara moset länge och vara säker på att det håller kan du tillsätta konserveringsmedel som natriumbensoat som exempelis Atamon. Finns vid kryddhyllan i butiken. Tillsätt enligt anvisningar på paket.

Inkokt äppelmos

Burkarna med äppelmos kan även kokas in och konserveras i burkarna om det förvaras länge i skafferi eller källare. Ska du konservera och koka in äppelmoset direkt i burken så behöver du en stor eller flera stora kastruller där alla burkarna får plats att stå i vatten när du kokar in dem.

  1. Gör äppelmos. Fyll rengjorda glasburkar till 2 cm från kanten.
  2. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten vid sidan av burkarna till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten.
  3. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande på 90 grader i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.

    Äppelmos utan att skala och kärna ur äpplena

    Ska du göra mycket mos går det lättare att helt enkelt skölja och tärna äpplena och koka till mos. Då behöver man passera moset försiktigt för att få bort kärnor och skal. Använd en sil, chinoise, potatispress eller durkslag.

    Jag brukar koka 2-3 äpplen i tärningar till ett snabbt mos att ha i kylen till gröt och liknande.
    Jag brukar koka 2-3 äpplen i tärningar och mixa med stavmixer och socker till ett snabbt mos att ha i kylen till gröt som råggröt ovan.

    ca 1,25 liter äppelmos

    • Förberedelse: 20 min
    • Tillagning: 30 min
    • Klart på: 50 min

    Ingredienser

    • 2 liter tärnade äpplen
    • 1 dl vatten
    • 2 - 3 dl strösocker
    • 1 krm askorbinsyra (valfritt) - c-vitamin som gör att moset ej mörknar
    • 1 krm natriumbensoat (valfritt) - för extra hållbart mos

    Tillagning

    1. Skölj äpplena. Har de fint skal kan du lämna det kvar eller så skalar du dem. Skär bort stötta delar. Kärna ur dem. Skär i tärningar eller grova bitar.
    2. Lägg i en stor kastrull samt tillsätt lite vatten i botten.
    3. Koka upp äppelbitarna - gärna med lock. Låt koka på medelvärme i 10 minuter. Rör då och då med en träslev.
    4. Mosa och mixa äpplena med en stavmixer direkt i kastrullen. Eller i matberedare. Att mosa för hand med en potatisstöt funkar också.
    5. Koka upp igen och låt koka i 5 minuter på låg värme.
    6. Tillsätt socker om du vill ha det i. Ta först 2 dl och smaka om du vill ha sötare mos. Rör någon minut tills det kokat upp och sockret löst sig. Koka upp. OBS har du ej i socker så minskar hållbarheten och då rekommenderar jag att frysa moset i burkar och ta fram lite i taget i kylen.
    7. Fyll och fördela det varma moset i steriliserade burkar, sätt på steriliserade lock samt låt svalna. Förvaras svalt och mörkt. Man kan ha dem i kylen om man har plats. Öppnad burk bör förvaras i kylen.
    8. MED ASKORBINSYRA: För att inte moset ska oxidera och mörkna vid längre förvaring kan man ta i askorbinsyra som är C-vitamin. Rör ut några msk av moset med askorbinsyra i ett glas och rör sedan i resten av äppelmoset i kastrullen.
    9. RENA BURKAR: Rengör burkar och lock genom att koka dem i 10 minuter i en kastrull med vatten eller värm i ugnen i 10 minuter på 150 grader. OBS lock med plast och gummiringar får du koka i vatten då de kan skadas i ugnen.
    10. FRYST ÄPPELMOS: Vill man frysa moset ska plastburkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt svalna först innan du sätter på lock och de placeras i frysen.
    11. HÅLLBART MOS: Med konserveringsmedel som natriumbensoat: Vidare kan du tillsätta konserveringsmedel kan du göra det på slutet och rör då ut i några msk mos först i ett glas och rör sedan i moset.
    12. SMAKSÄTTNING: Tillsätt valfri smaksättning när du kokar äpplena exempelvis en bit kanelstång eller se förslag ovan. Ta bort kryddor som kanel när du mixar äpplena. Tillsätt sedan igen om du vill.
    E-mail
    Medel: 3.8 (85 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-29