AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Äppelmos

Äppelmos Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1,5 liter äppelmos
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 3 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra

Tillagning:

  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
  2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
  4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
  5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
  6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
  7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
  8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
  9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
  10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
  11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
  12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
  13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
  14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelmos:

Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in fisken i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill).
Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Krusbärsmarmelad marmelad med krusbär
Krusbärsmarmelad. Marmelad med krusbär är god och lätt att göra själv.
Har du mer än en liter krusbär så kan du dubbla detta krusbärsmarmeladrecept, håll dock koll på att marmeladen klarar geleprovet och smaka på den så att den är lagom söt.
Tillsätt då gärna natriumbensoat samt parafinera burkarna så att krusbärsmarmeladen håller längre.
Du kan också använda syltsocker istället för vanligt socker och natriumbensoat. Syltsocker innehåller konservingsmedel och pektin för att få en hållbar krusbärsmarmelad.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.
Torsk med hackat ägg
Torsk med hackat ägg, skirat smör, ärtor och kokt potatis. Du kan ugnsteka, steka eller koka torsken. Servera gärna en klyfta citron till. Du kan också garnera med hackad dill.
Kokt torsk med hackat kokt ägg och skirat smör är en klassiker i svensk husmanskost.
Istället för skirat smör kan du servera torsk med kokt ägg med vit sås som bechamelsås.
Köp torsk som är ok fiskad.
Grön sparrissoppa
Grön sparrissoppa med grädde. Sparrissoppa med grön sparris är gott och enkelt att laga. Gott till förrätt, lunch eller middag samt till vardags, fest eller buffé.
Ett gott varmt bröd som ciabatta, baguette eller surdegsbröd är gott till sparrissoppan.
Vintips är ex. ett vitt friskt vin, förslagsvis från Loire i Frankrike.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokta rödbetor
Kokta rödbetor. Nykokta färska rödbetor är enkelt, billigt, nyttigt och passar till det mesta.
En klassisk förrätt är varma nykokta rödbetor med smör och salt till förrätt. Eller prova att skiva kokta rödbetor och gratinera några minuter i en ugnsform med smulad getost över. Servera med gott bröd till.
Kokta rödbetor kan användas varma eller kalla till sallader, tillbehör, rödbetssallad samt inlagda rödbetor.
Mannagrynsgröt
Mannagrynsgröt. Gröt på mannagryn är gott med kall mjölk, kanel, socker, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad eller frön.
Mannagryn är små gryn från den innersta delen av vetet.
Potatissallad med vitlök
Potatissallad med vitlök, majonnäs och persilja. Du kan göra egen vitlöksmajonnäs sk aioli eller köpa färdig majonnäs och blanda med pressad vitlök. Det finns också färdig aioli (vitlöksmajonnäs) att köpa.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Toscapäron Päron Diana med toscasmet
Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.
Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Rabarbersaft med jordgubbar
Rabarbersaft med jordgubbar. Söta jordgubbar och syrlig rabarber blir kanongod saft.
Apelsinjuice
Apelsinjuice kan du pressa i juicepress eller köra i råsaftcentrifug.
Hemgjord apelsinjuice av mogna apelsiner blir mycket god och nyttig.
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook