AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Äppelmos

Äppelmos Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
ca 1,5 liter äppelmos
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 3 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra

Tillagning:

  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
  2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
  4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
  5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
  6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
  7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
  8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
  9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
  10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
  11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
  12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
  13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
  14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelmos:

Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Spättafile i ugn
Spättafile i ugn. Gratinerade spättafiléer i ugn med vit gratängsås, räkor, dill och ost. Spättafileerna är goda med kokt potatis samt fräst spenat och kan garneras med färsk dill, färska räkor samt citronklyftor.
Lammköttbullar
Lammköttbullar. Till köttbullar på lammfärs är det gott att ha i örter, krossad vitlök och tärnad fetaost. Blir också goda lammbiffar.
Tzatziki och klyftpotatis är gott till till lammköttbullar.
Färskpotatis kokt
Kokt färskpotatis. Här kommer lite tips till att koka färskpotatis. Koka gärna med några dillstjälkar (blir ofta blir över i matlagningen vid ex. midsommar).
Jag brukar först koka upp vatten vid sidan och hälla över potatisarna. Det är speciellt bra om du kokar en stor kastrull färskpotatis som annars tar lång tid att koka upp. Kokar du mindre antal potatisar så har det ingen större betydelse då det kokar upp snabbt ändå.
Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag som absolut ej får gå fel. Färskpotatis kan serveras med smör och salt ex. till matjessill, gräddfil och hackad gräslök.
Kolla gärna potatisen ofta det är bättre än att den blir överkokt.
Tänk på att färskpotatisen fortsätter att mjukna lite efter man slutar koka den. Så det är bättre att ta den lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock lite vid sidan ett tag.
Gott är att koka med kummin - gärna i en tygpåse.
Räkna med 6-7 små eller 4-5 större färskpotatisar per portion.
Salta ca 1 msk per liter vatten. Smaka på vattnet, det ska vara salt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rullsylta
Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Köttfärsragu
Köttfärsragu till pasta. En ragu eller sås med köttfärs, blandfärs, nötfärs, fläskfärs eller viltfärs smaksatt med tomat, lök och kryddor.
Köttfärsragu är klassiskt med pasta toppad med rikligt med riven parmesan.
Detta är ett grundrecept som kan varieras på flera vis.
Goda smaksättningar i köttfärssås är vidare hackad stjälkselleri, hackade sardeller, koncentrerad hummerfond eller skaldjursfond, färsk basilika, hackad persilja, kapris, mald fänkål, köttbuljongtärning med mera. Vitlök kan uteslutas.
Istället för krossade tomater kan du ta passerade tomater, färska skalade tomater eller tomatpuré.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Melonsalsa
Melonsalsa eller salsa med melon kan man göra av alla sorters melon. I tärningar blir de en god salsa med olivolja, chili och paprika.
Mango och avocado passar också bra i melonsalsan.
Servera melonsalsan som tillbehör eller en slags sås till ex. grillat eller stekt kycklingfilé med klyftpotatis.
Skinka med Mimosasallad
Skinka med Mimosasallad, kokt potatis, broccoli och sallad. Du kan välja kokt eller rökt skinka - hel eller i skivor. Gott att laga på överbliven julskinka eller med skivad smörgåsskinka. Vidare blir det gott med rostbiff, bresaola eller annat kallskuret kött.
Istället för färsk frukt kan man använda fruktcocktail. Godast och nyttigast blir det dock med färsk frukt.
Du kan byta grädden mot crème fraiche. Eller bara använda 2,5 dl matyoghurt för en nyttigare variant av Mimosasallad.
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook