AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Äppelmos

Äppelmos Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 11)
ca 1,5 liter äppelmos
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 3 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra

Tillagning:

  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
  2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
  4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
  5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
  6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
  7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
  8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
  9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
  10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
  11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
  12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
  13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
  14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelmos:

Inlagda rödbetor med pepparrot
Inlagda rödbetor med pepparrot. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med pepparrot ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Apelsinmarmelad citrusmarmelad
Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime.
Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.
Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Hittar du ej pomerans så kan du skippa det. Ta största delen apelsin och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron. Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmeladen.
Burkar till ca 1,75 liter marmelad behövs.
Du kan också låta apelsinmarmeladen eller citrusmarmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.
Syltad pumpa
Syltad pumpa som passar som tillbehör på buffé, till kött eller grönsaker. Förvarar du glasburkarna med syltad pumpa svalt och mörkt så håller de ett halvår. Hemgjord syltad pumpa är perfekt att göra av överbliven pumpa från ex. Halloween.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Kalvlever med kapris och bacon
Kalvlever med kapris och bacon är en variant av kalvlever Anglais. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos. Lättvispad grädde smaksatt med dijonsenap är också gott till kalvlever.
Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Inlagd slanggurka
Inlagd slanggurka med ättika, socker, salt och peppar samt hackad persilja.
Blir också gott med hackad dill om gurkan ska serveras till fisk ex. kall inkokt lax, laxburgare eller varmrökt lax.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Klenäter klenor
Klenäter eller klenor. Recept på hemgjorda klenäter eller klenor.
Klenäter är kakor som friteras i kokosfett och vänds i strösocker. Inte så svårt egentligen men mycket goda.
Ha alltid ett lock redo att lägga över och kväva frityrfettet om olyckan och elden är framme. Försök aldrig att släcka hett brinnande frityrfett med vatten.
Spagetti med sås av skogschampinjon
Spagetti med sås av skogschampinjon. Krämig vegetarisk pastasås med skogschampinjon, grädde och vitlök smaksatt med tryffel samt parmesan toppat med vitlöksfräst skivad portabello.
Du kan såklart ta valfri pastasort. Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon. Portabello kan ersättas av vanliga större champinjoner.
Istället för vitt vin kan du ta någon msk vitvinsvinäger.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Chiasmoothie
Chiasmoothie. En god smoothie med chiafrön, kokosmjölk, banan, jordgubbar, apelsinjuice och havredryck.
Det finns mycket annat gott att mixa och sedan blanda med chiafröna bland annat: någon dl blåbär eller hallon, 1 kiwi, en halv mango, naturell yoghurt istället för kokosmjölk, juice som äppeljuice, morotsjuice, nyponjuice, exotisk juice, blåbärssaft med mera.
Vill du ha lite sött i så kan du ta mangopuré, tärnad mango, mer banan, någon söt juice eller flytande honung.
Du bör lägga chiafröna i blöt över natten eller minst några timmar för att de ska bli mjuka och goda. Sen mixar du önskade ingredienser till smoothien med de blötlagda chiafröna.
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos
Farmors knäckiga äppelpaj med kokos. En jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke smaksatt med kokos.
Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook