AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Senaste favoriter
Android

Äppelmos

Äppelmos Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 12)
ca 1,5 liter äppelmos
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 50 min

Ingredienser:

  • 2 kg äpplen
  • 1 dl vatten
  • ca 3 dl socker
  • 2 krm askorbinsyra

Tillagning:

  1. Skala äpplena och skär bort växtdelar eller stötta delar. Kärnhus kan vara kvar eller så tar du bort dem direkt.
  2. Dela äpplena i klyftor och lägg i en stor kastrull tillsammans med lite vatten.
  3. Koka äpplena med lock i cirka tio minuter.
  4. Passera äpplena genom en potatispress eller mosa med potatisstöt, stavmixer, matberedare eller elvisp.
  5. Sila eller passera ev. genom ex. ett durkslag så att kärnorna försvinner.
  6. Lägg äppelmoset i en kastrull.
  7. Tillsätt socker enligt tycke och rör ut, värm och låt sockret lösas upp.
  8. Ta upp några msk mos i ett glas och blanda ut askorbinsyran. Rör sedan ut moset med askorbinsyra i äppelmoset i kastrullen.
  9. Nu är moset klart att användas om du fyller det i burkar och förvarar i kylen eller i fryspåsar i frysen.
  10. Konserverat äppelmos: Ska du spara äppelmoset länge i ex. källaren så kan du koka in och konservera äppelmoset. Fyll de steriliserade burkarna till 2 cm från kanten.
  11. Skruva på locken löst och ställ dem i en kastrull, fyll på med vatten (vid sidan av burkarna) till 3/4 av burkarnas höjd. För att undvika konstigheter med luftbubblor mellan kastrullbotten och burkarna kan man lägga en handduk i botten. Låt vattnet sjuda upp och håll vattnet sjudande (90 grader) i 20 minuter. Locken ska då sugas fast. De som inte gjort det kan antingen sjudas om eller ätas upp direkt som färskvara.
  12. SNABBT ÄPPELMOS UTAN SKAL: En variant för den som inte vill eller kan passera äpplena är att skala och kärna ur äpplena, dela dem i bitar eller klyftor och långsamt låta dem bli varma i en kastrull med någon deciliter vatten i botten. Efter hand rör man om i grytan och ökar värmen något. När äpplena börjar mosa sig kan man hjälpa till genom att mosa och stöta lite med en träslev.
  13. När man tycker att det är tillräckligt mosigt drar man grytan från plattan och tillsätter socker efter smak (2 dl per liter mos brukar vara lagom) och askorbinsyra (1 g per liter mos).
  14. Därefter kan moset ösas på rena burkar. Vill man frysa moset ska burkarna inte fyllas mer än till 3/4. Låt dem svalna över natten innan de placeras i frysen.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelmos:

Inlagd gurka
Två recept på inlagd gurka - hela små inlagda gurkor eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet).
Små gurkor blir knapriga och goda inlagda i ättikslag.
Pressgurka och inlagd gurka är gott till husmanskost och smörgåspålägg.
På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar.
Vitlökssill med dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.
Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten). Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med den smaksättning du önskar ex. lök och 1-2-3 lag nedan eller gräddfil och vitlök till vitlökssill.
Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Marinerad grillad paprika
Marinerad grillad paprika med olivolja, vitlök, basilika och bladpersilja.
God som tillbehör till det mesta som grillat, sallader, på risotto, pizza, tapas, fyllningar med mera.
Grillad paprika där skinnet skalas bort och paprikan strimlas att marinera i en burk. Förvaras i kylen.
Låt gärna oljan från paprikan droppa av när du tar av paprikan. Oljan kan du sedan använda till annat ex. att steka i eller ha som dressing med balsamvinäger till sallad.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Bovetepannkakor
Bovetepannkakor. Pannkakor med bovetemjöl utan ägg eller mjölk. Veganpannkakor.
Gott till bovetepannkakor är sylt, nötter, yoghurt, bär, färsk frukt eller servera som pannkakor med sylt och grädde, lönnsirap eller valfri variant.
Tillsätter du två ägg och ersätter vattnet med mjölk så får du fransk galette-smet (mycket goda fyllda med ex. skinka och ost osv.)
Svampstuvning
Svampstuvning. Stuvning med svamp passar till ex. omelett eller crepes.
Du kan använda färsk svamp, fryst svamp eller burksvamp. Goda svampar att stuva är champinjon, kantarell, Karl-Johan, ostronskivling mfl.
Svampstuvning kan göras på flera vis. Du kan fräsa svampen i smör och strö över mjöl och spä till stuvning eller göra en stuvning vid sidan och tillsätta smörstekt svamp. Här har jag valt det första att fräsa svamp och strö över mjöl samt spä med vätska till stuvning.
Gott i svampstuvning är också att hacka en schalottenlök och fräsa med svampen. Goda kryddor till svampstuvning är något krm dragon och timjan. Vinbärsgelé eller messmör är också gott att smaksätta svampstuvning med.
Makaronipudding makaronpudding makaronilåda
Makaronipudding, makaronpudding eller makaronilåda. Använda gärna riktiga makaroner och koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.
Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokta bondbönor
Kokta bondbönor. Bondbönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa. Bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.
Rågmjölsgröt
Rågmjölsgröt. En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Någon klick smör kan man också röra i gröten.
1 portion: 2,5 dl vatten, 0,75 dl rågmjöl och 1 krm salt.
2 portioner: 4,5 dl vatten, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 krm salt.
Vaxbönor på asiatiskt vis
Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja. Gott, nyttigt och enkelt.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Prosciutto med melon
Prosciutto med melon. En snabb och god förrätt eller aptitretare. Lufttorkad italiensk skinka med melon är en god kombination med den salt skinkan och söta melonen.
Gott som tilltugg, till fördrink, aptitretare, förrätt, tapas eller till buffé.
Prosciutto crudo är italienska för lufttorkad skinka. Välj så fin du har råd med ex. en Parmaskinka. Du kan också välja en annan lufttorkad skinka av hög kvalitet som ex. spansk Serrano-skinka.
Välj en mogen melon genom att lukta på den - den ska lukta melon. Goda sorter är honungsmelon, nätmelon, galiamelon, Charantais, Cantaloup eller Ogenmelon.
Gott med ett vitt torrt kallt vin som ex. chardonnay, pinot gris, riesling eller gewurtstraminer. Vidare kan man ha mousserande vin eller champagne till. Eller ett bål med eller utan alkohol.
Plommonmarmelad
Plommonmarmelad. Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Marinerad citrus citrussalsa
Marinerad citrus eller citrussalsa passar till desserter som creme brule, cheesecake eller panna cotta.
Citrusfiléer som marineras i sockerlag, kanelstång, stjärnanis och vanilj.
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook