Aprikossylt sylt på aprikos

Aprikossylt. Sylt med torkade aprikoser. Hemgjord aprikossylt är lätt och gott.
Vill du göra egen aprikosmarmelad istället så tar du mindre vatten 0,5 liter eller till önskad konsistens.
Kan också frysas.

1,5 kg aprikossylt, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 12 tim 35 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • ca 1 liter vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker och vill spara den länge)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten. Ca 1 liter om du ska göra aprikossylt och en halv liter om du ska göra fastare aprikosmarmelad. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  6. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  7. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  8. Häll upp aprikossylten på väl rengjorda glasburkar.
  9. Förvara aprikossylten svalt.
  10. Öppnad burk aprikossylt har du i kylen.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer