AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Lingonsylt

Lingonsylt Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 21)
1,75 liter lingonsylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • Ca 1,75 liter lingonsylt: 1 kg lingon, rensade, ca 1,3 liter
  • 5 dl socker
  • Ev. 1-2 dl vatten
  • Konservering (om du ska spara länge): välj mellan 5 dl syltsocker (och skippa då natriumbensoat och citronsyra)
  • eller: 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker
  • Paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt)
  • Stor sats lingonsylt: 5 kilo rensade lingon
  • 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo)
  • ca 3 dl vatten

Tillagning:

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Tillsätt ev. konserveringsmedel när du tillsätter sockret eller använd syltsocker istället för vanligt socker. Blanda konserveringsmedlet natriumbensoat, citronsyra och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  9. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  10. Sätt på lock.
  11. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lingonsylt:

Röda vinbärssylt sylt på röda vinbär
Röda vinbärssylt. Hemgjord sylt på röda vinbär. Gott till rostmackan, dessert, pannkakor, creme caramel, ostbrickan samt desserter.
Rödavinbärssylt har en härlig sötsur smak och funkar bra till söta desserter som panna cotta, cheesecake mm.
Ta i natriumbensoat om du ska spara sylten och kommer att ha den öppen i kylen längre tid. Ska du äta sylten direkt skippar du konserveringsmedel. Du kan också använda syltsocker såklart.
Ska du ha sylten länge är det bra om du steriliserar glasburkarna med röda vinbärssylt genom att koka dem eller värma dem till 100 grader i ugnen. Inga fingrar sedan i sylten då blir den snabbt dålig.
Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Lingonparfait
Lingonparfait. En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med färska bär, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar. Samt ett sött dessertvin.
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Kandering av bär, frukter och nötter
Kanderad frukt, bär eller nötter. Recept på kanderingslag eller karamell. Tips på vad du kan kandera.
Att kandera är kul och blir fina kanderade frukter, bär och nötter som passar till jul och julbord men är också goda att äta såklart.
Kanderad frukter, bär och nötter passar också till garnering av desserter och bakverk.
Det är mycket viktigt att bär och frukter är helt torra annars kan fukt lösa upp kanderingen. Sköljer du frukten så torka den noga och låt den gärna stå och torka någon timme så alla små skrymslen vid ex. stjälken ej har fukt när du ska kandera.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Kycklinggryta med paprika
Kycklinggryta med paprika. En god gryta i ungersk stil med massor av god smak av paprika, chili, tomat, vita bönor och vitlök.
Du kan använda kycklingklubbor, kycklingvingar eller stycka en hel kyckling i delar.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.
Kycklingfilé med broccoligratäng
Kycklingfilé med broccoligratäng samt tomat- och grönsallad. Gott och nyttigt.
Vill du ha en smalare gratäng så skippar du osten och grädden.
Istället för kycklingfilé kan du ta kotlett, lax eller quornfilé (för vegetariskt alternativ).

Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Syrade saltgurkor syrad saltgurka
Syrade saltgurkor. Våsteråsgurkor är goda att syra och salta in. Hemgjord syrad saltgurka får en mild och supergod smak.
Salta gärna in gurkorna innan så blir de knaprigare. Pilla inte med fingrar i lagen då kan den bli dålig.
Salt med jod kan ge bäsk smak så välj salt utan jod samt undvik mineralsalt.
Klassiskt är också att ha i några sköljda blad av svarta vinbär eller körsbär i varje burk syrade gurkor (ökar hållbarheten). Välj gurkor de finaste gurkorna till inläggning - så perfekta gurkor som möjligt utan skador.
Lövbiff med pepparrot
Lövbiff med pepparrot och äggula. En klassiker som passar med grönsallad, tomater och marinerade vita bönor samt ev. klyftpotatis till.
Ökar då på sallad och bönor så får du en GI-anpassad rätt.
Wallenbergare
Wallenbergare med gröna ärter, potatismos, skirat smör och rårörda lingon. En fluffig och saftig färsbiff av kalvfärs mixad med ägg och grädde.
En matberedare fungera bra att mixa ihop smeten till Wallenbergarna men det går också att röra ihop i en bunke.
Istället för kalvfärs kan du ta finmalen nötfärs, viltfärs eller kycklingfärs. Be gärna att få köttet mald fint två gånger eller mal det själv.
Dubbla gärna receptet (när du ändå kladdar ner en matberedare) och frys in wallenbergare.
Man kan utesluta ströbrödet och steka wallenbergarna utan panering.
Med en utstickare, en rostfri ring, så kan du forma mycket fina runda och höga wallenbergare. Då oljar du en bricka, fyller smet i ringen upp till kanten, vänder hela ringen med smeten i ströbröd och steker dem någon minut ljust bruna med ringen i stekpannan i smör. Ta sedan upp ringen och stek nästa wallenbergare. För över wallenbergarna på en ugnsplåt och för över till ugnen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.
Potatisgratäng
Potatisgratäng. Ett klassiskt tillbehör som passar till det mesta. Serverar du potatisgratäng så behöver du ingen sås då gratängen är såsig i sig.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Spenatlasagne med getost
Spenatlasagne med getost. En smakrik vegetarisk variant på lasagne du kan servera med grönt som tomatsallad med rödlök, grönsallad, finrivna morötter, marinerade bönor och/eller kokt broccoli.
Var noga med att skölja spenaten innan tillagning för att få bort jord mm. Då är det inget problem att spara spenaten och värma den igen - för då bildas inget nitritgift från jordbakterier.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Vegan currygryta med grönsaker
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Pasta pesto
Pasta pesto. Pesto är gott med pasta som spagetti, pastaskruvar, gnocchi, penne eller annan pasta.
Pesto är en italiensk röra av mixad eller finhackad basilika, vitlök, nötter (helst pinjenötter men mandlar, valnötter och speciellt solrosfrön är billiga och användbara) och olivolja.
Gör hemgjord pesto eller köp färdig. Godast är hemgjord (oftast).
Sallad som riven morot, avokado i bitar, salladsblad samt halverade tomater toppat med lite olivolja, vinäger, salt och peppar är gott till.
Soppa med rotfrukter och Savoykål
Soppa med rotfrukter och Savoykål. En krämig soppa med kålrot, palsternacka, morot, potatis, Savoykål och lök smaksatt med grädde och oregano samt ev. några droppar tryffelolja.
Du kan variera proportioner mellan rotfrukter samt byta ut rotfrukter mot andra valfria grönsaker ex. persiljerot, rotselleri, vitlök, spetskål, blomkål, grönkål osv.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Apelsinmarmelad citrusmarmelad
Apelsinmarmelad eller citrusmarmelad på apelsin, pomerans och lime.
Syltsocker är smidigt att göra marmelad med. Det innehåller redan pektin som gör marmeladen stel; citronsyra som balanserar sötma och natriumbensoat som gör marmeladen hållbar. Ta minst lika mycket socker som citrus.
Här har jag valt en blandning mellan olika citrusfrukter. Ta största delen apelsin eller pomerans och smaksätt med någon eller några frukter lime eller citron. Grapefrukt, pomelo och blodapelsin funkar också i marmelad.
Burkar till ca 2,5 liter marmelad behövs.
Du kan också låta apelsinmarmeladen eller citrusmarmeladen svalna och sedan frysa i små omgångar i fryspåsar.
Lingonchutney het lingonsylt
Lingonchutney eller het lingonsylt. Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. God att servera istället för den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Servera varm eller kall.
Hallonsylt
Hallonsylt är enkelt att göra. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt.
Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet).
Det finns färdiga påsar där det står precis hur man syltar i mataffären. Ex. syltsocker. Annars är det inte så svårt.
Se till att koka burkarna i vatten (sterilisera) innan du häller i sylten. Sätt på lock direkt. Då blir det vakuum som håller sylten fin. Tyvärr blir burken jobbig att öppna. Locket brukar dock släppa om man spola burken i hett vatten eller sticker upp en matkniv i kanten. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook