AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Lingonsylt

Lingonsylt Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 22)
1,75 liter lingonsylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • Ca 1,75 liter lingonsylt: 1 kg lingon, rensade, ca 1,3 liter
  • 5 dl socker
  • Ev. 1-2 dl vatten
  • Konservering (om du ska spara länge): välj mellan 5 dl syltsocker (och skippa då natriumbensoat och citronsyra)
  • eller: 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker
  • Paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt)
  • Stor sats lingonsylt: 5 kilo rensade lingon
  • 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo)
  • ca 3 dl vatten

Tillagning:

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Tillsätt ev. konserveringsmedel när du tillsätter sockret eller använd syltsocker istället för vanligt socker. Blanda konserveringsmedlet natriumbensoat, citronsyra och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  9. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  10. Sätt på lock.
  11. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lingonsylt:

Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.
Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.
Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Hemgjord surkål syrad vitkål
Hemgjord surkål. Syrad vitkål är billigt, gott och nyttigt. Det går bra att dubbla receptet på surkål. Receptet blir en 2 liters glasburk.
Som syrningskärl kan du använda en stor glasburk, kruka, rostfri hink, stor skål av porslin eller plast. Det finns också speciella jäskrukor med vattenlås för mjölksyrejäsning som är mycket smidiga om du syrar kål och grönsaker ofta.
Vitkål blir som godast på hösten när vitkålen är bäst.
Dofilus (helst bara vasslan) sätter fart på jäsningen men går såklart att syra utan.
Surkål passar till det mesta men speciellt till tysk surkålsfest med surkål på fat med stekta korvar, fläsk, kassler, senap och potatismos sk klassisk Choucroute från Alsace. Surkål passar också till grillad korv och på buffé, julbord mm.
Surkål är bra för magen och tarmen då den innehåller nyttiga bakterier som hjälper vid matsmältning och näringsintag.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Halloncheesecake
Halloncheesecake. En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.
Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt, ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl. Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft.
Istället för blandsaft kan du ta jordgubbsaft eller hallonsaft.
Blåbärsvåfflor
Blåbärsvåfflor med färska blåbär och vaniljglass eller vispad grädde.
Du kan också använda rårörda tinade frysta blåbär eller blåbärssylt.
Gott till är även andra bär som jordgubbar, hallon och björnbär.
Smörj våffeljärnet väl då blåbären lätt bränner fast i laggen.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Tomatsås med sardeller
Tomatsås med sardeller. En vegetarisk pastasås som passar till valfri pasta som ex. spagetti eller använd till annat som tomatsås.
Sardellerna smakar inte direkt fisk i tomatsåsen utan tillför sälta och smak av Umami - en smakhöjning av tomatsåsen.
Kokt råris
Kokt råris eller fullkornsris. Grundrecept på att koka råris eller fullkornsris. Råris och fullkornsris är oskalat ris och har längre koktid än vanligt ris. Då skalet innehåller fibrer, vitaminer och näring är det nyttigare än vanligt ris. Dessutom har det fylligare smak och mer tuggmotstånd.
Gott och snyggt är att blanda i någon dl svart vildris att koka med riset. Det ska koka lika länge så det passar bra.
Råris eller fullkornsris har också lägre GI-värde än vanligt ris.
Äppeldessert med kanelsmulor
Äppeldessert med kanelsmulor. En god kall obakt äppeldessert som är en variant av äppelkaka med skorpmjöl som du rör ihop med smör, socker och kanel till en smulig god röra som sedan varvas med äppelmos. Toppa med vispad grädde, vaniljglass eller vaniljsås.
En god, snabb och enkel dessert du kan laga utan ugn.
En variant av denna dessert är att baka en äppelkaka genom att bre ut äppelmos i botten på en form, strö över ströbröd, socker samt kanel och sedan skiva över smör och grädda i 225 grader i 10 minuter.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv
Jätteladdning köttkorv eller fläskkorv. En stor omgång hemgjord korv som blir ca 7 kg korv.
Du kan ta färdig mald köttfärs också - gärna med mycket fett i som blandfärs eller fläskfärs.
Till 7 kg korvfärs går det åt cirka 16 meter svinfjälster eller cirka 7 meter rak-(Ø 55mm) eller kroktarm(Ø 44mm) från nöt. Ersätt hälften eller allt salt i korven med Nitritsalt, så förbättras både köttfärgen och hållbarheten. Fjälster av alla slag finns att köpa på postorder hos web-butiken Carnivor.se
Skorpor grundrecept
Skorpor. Grundrecept på skorpor. Svenska klassiska hembakta skorpor av vetedeg. Baka hembakta runda skorpor eller långskorpor.
Skorpor är gott till frukost eller fika med smör, marmelad och ost.
Skorpor kan du baka till långskorpor eller runda skorpor. Långskorpor skärs först i längder och sedan på tvären till långskorpor. Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
I Frankrike kallas skorpor för Pain Suedoise - alltså svenskt bröd - och fransmännen verkar gilla skorporna som är lite av en oväntad succé.
Körsbärssylt sylt på körsbär
Körsbärssylt. En god och enkel hemgjord sylt på körsbär, moreller eller klarbär.
Hemkokt körsbärssylt blir rätt lös. Tillsätter du pektin så blir körsbärssylten fastare - finns på apotek och välsorterade butiker - se förpackning för dosering - brukar vara 1 tsk per kilo sylt (körsbär innehåller mycket lite pektin). Blandar du ut med hälften hallon (som innehåller mycket pektin) så får du en god fast blandsylt utan tillsatt pektin.
Ett tips är annars syltsocker som redan innehåller pektin och konserveringsmedel.
Körsbärssylt passar till efterrätter som ostkaka med grädde, pannkakor, vaniljglass, till desserter som cheesecake mm.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel som du tillsätter istället för syltsocker om du ska spara sylten länge eller ha syltburken öppen i kylen länge.
Ska du äta sylten inom några dagar så behövs ej syltsocker eller konserveringsmedel dock gärna pektin för att sylten ska tjockna mer.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Kokta linser
Kokta linser. Grundrecept på att koka olika linser och marinera i olivolja, vinäger samt fräst vitlök och rödlök. Mycket gott som tillbehör.
Bland de godaste linserna är franska Puy-linser eller Belugalinser men här är också recept på att koka och marinera vanliga röda linser och gröna linser.
Koka gärna en hel påse linser och spara resten i frys eller kyl till nästa middag. Eller dubbla marinaden och lägg in mer linser att ha som tillbehör till nästa mattillfälle.
Vegetarisk sandwich
Vegetarisk sandwich med surdegsbaguette eller surdegsbröd. Lite förslag och varianter bla med färskost, grönsallad, avokado, tzatziki och cocktailtomater.
Du kan välja annat bröd om du önskar.
Andra goda varianter på vegetarisk sandwich är:
- fyll med skivad tomat, skivad mozzarella, pesto och färsk basilika.
- rostade grönsaker: rosta paprika, rödlök, äggplanta och skivad zucchini med olivolja, salt, peppar, chiliflakes, balsamvinäger och pressad vitlök i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. Fyll sedan med färskost, grönsallad, rostade grönsaker och ev. ost som mozzarella, fetaost eller provolone.
- skivad gurka på färskost toppad med salt och svartpeppar.
- cheddarost på majonnäs, pickles, skivad tomat och toppad med ruccola.
- skivat ägg på majonnäs med lagrad ost, skivad tomat och ruccola.
Stuvade morötter
Stuvade morötter. Kokta morötter stuvade i vit sås sk Bechamelsås. Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband eller att gratinera med riven ost till morotsgratäng.
Du kan stuva vintermorötter eller helst späda knippmorötter. Välj gärna ekologiska morötter.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Seitan Ribs
Seitan Ribs. Veganska och vegetariska marinerade "revbensspjäll" av Seitan - vetegluten med soja, färsk ingefära, sesamolja, sesamfrön, chili, vitlök, socker och risvinäger.
Grilla eller stek gärna grönsaker till också samt pensla dem med marinaden. Gott är ex. vårlök, paprika, zucchini, svamp eller aubergine.
Seitan ribs kan grillas, stekas eller ugnsgrillas.
Servera med valfria tillbehör som förslagsvis grillade grönsaker, kimchi (koreansk surkål) och jasminris.
Färskpotatis med purjolök
Färskpotatis med purjolök är ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen passar utmärkt på buffe.
Wokade grönsaker i sötsur sås
Wokade grönsaker i sötsur sås. En vegetarisk kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris.
Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Grundrecept på sylt av bär
Grundrecept på sylt av bär. Koka egen hemgjord sylt som hallonsylt, blåbärssylt, hjortronsylt, björnbärssylt, jordgubbssylt, lingonsylt eller vinbärssylt.
Hemgjord citrusmarmelad
Hemgjord citrusmarmelad med apelsin, citron och grapefrukt. En god klassisk marmelad med citrusfrukter du enkelt kokar ihop med syltsocker.
Syltsocker har pektin och konserverande ämnen som gör marmeladen fin och hållbar. Det går också att använda vanligt socker men då kan du behöver tillsätta extra pektin samt konserverande citronsyra - nu är det 2 citroner i receptet så den blir rätt hållbar ändå.
God, bra och fast marmelad kräver en del pektinrika frukter som citron, grapefrukt eller pomerans. Pektin gör att marmeladen stelnar.
Vill du ha en stel marmelad tillsätter du 1-2 tsk citron- eller vinsyra.
Välj gärna apelsiner med lite sötma och tunnare skal om du kan välja.
Svartvinbärsmarmelad marmelad med svarta vinbär
Svartvinbärsmarmelad. Hemgjord marmelad med svarta vinbär är enkelt att koka själv. Gott till pannkakor, våfflor, desserter mm.
Ökar du mängden vatten med dubbelt får du svartvinbärssylt. Precis mogna bär ger en fast marmelad som jag tycker blir bäst.
Syltsocker, pektin, konserveringsmedel går givetvis att använda också - se recept på paket.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook