AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Lingonsylt

Lingonsylt Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull. Konservering (om du ska spara länge): välj mellan 5 dl syltsocker eller använd: 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra till nedan recept.
Om du vill kan du använda paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt).
En stor sats lingonsylt kan du koka av 5 kilo rensade lingon, 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo) och ca 3 dl vatten.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
1 kg rensade lingon motsvarar ca 1,3 liter. Vill du göra sylt på en liter lingon så minska mängden socker något.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 23)
1,75 liter lingonsylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 kg lingon, rensade
  • 5 dl socker
  • 1 dl vatten

Tillagning:

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Tillsätt ev. konserveringsmedel när du tillsätter sockret eller använd syltsocker istället för vanligt socker. Blanda konserveringsmedlet natriumbensoat, citronsyra och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  9. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  10. Sätt på lock.
  11. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lingonsylt:

Currysill
Currysill som är inlagd sill eller strömming smaksatt med curry i gräddfil, majonnäs och/eller matyoghurt. Tärnat äpple är också gott i currysill.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Man kan också ha matyoghurt istället för gräddfil och majonnäs eller blanda som man vill.
Senapsgravad strömming
Senapsgravad strömming. Sill eller strömming gravad först i ättika och sedan i senapssås. Senapsströmming.
Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Blåbärsglass
Blåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär blir en fantastiskt god glass. Recept med eller utan glassmaskin.
Servera gärna garnerad med lite färska blåbär och citronmeliss. Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor - sök recept här på receptfavoriter.se
Klassisk midsommartårta
Klassisk midsommartårta med sockerkaksbottnar, vaniljkräm, grädde och färska jordgubbar.
Istället för att baka egna sockerkaksbottnar till midsommartårtan kan du köpa färdiga bottnar. Likaså kan du vispa vaniljvisp till vaniljkräm om du vill.
Du kan ha andra bär på eller blanda bär efter tillgång. Ex. jordgubbar, hallon och blåbär.
Björnbärsrutor
Björnbärsrutor i långpanna. Goda och enkla att baka till många. Rutorna med björnbär går fint att frysa in.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Grönsaksgratäng gratäng med grönsaker
Grönsaksgratäng. Gratäng med grönsaker som av valfrit sort som broccoli, bönor, haricots verts, vaxbönor, purjolök, blomkål, fänkål, palsternacka, rotselleri, kålrabbi, jordärtskockor eller spenat.
En snabbare gratinering kan du göra genom att hälla på lite grädde, finhackad schalottenlök, 0,5 pressad vitlök och sedan riva ost över och toppa med lite smakrik parmesan eller grana padano.
Fiskgryta allt i ett
Mustig klassisk fiskgryta med aioli och bröd. Grönsaker som purjolök, morötter och potatis ger mättnad. Tomat, saffran och timjan ger fyllighet. Lax, torsk och räkor elegans. Smakfull vitlök ger pricken över i med majonnäs serverad som aioli vid sidan. Ett gott bröd ska det vara till också. Fisk och grönsaker kan bytas efter tillgång - spätta är ex. gott i. Musslor kan läggas till.
Vitt kylt vin av Chardonnay, Chablis eller valfritt vitt passar till fisksoppan.
Du kan smaksätta fisksoppan enligt nedan och du behöver inte ta alla kryddor om du inte önskar men de jag tipsat om ger mycket god smak. Ett till tips är att ta med 1 tsk rivet apelsinskal som ger god smak.
Överbliven fisksoppa klarar sig fint i kylen och är nästan godare dagen efter.
Piroger med parmaskinka och ost
Piroger med parmaskinka och ost. Piroger är godast nybakta eller uppvärmda. Passar som lunch med sallad, liten middag, snack, buffé, nattamat, soppa, knytis eller buffé. Piroger är också god utflyktsmat.
Piroger går utmärkt att frysa och värma vid behov.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ärtsoppa klassisk svensk
Ärtsoppa är billig, god, lättlagad och nyttig mat. Klassisk svensk ärtsoppa. Man kan utesluta fläsket för vegetarisk ärtsoppa (tillsätt då mer salt och en till lök).
Koka gärna en lite större omgång ärtsoppa. Ärtsoppa håller sig länge i kylen och kan såklart frysas in.
Servera ärtsoppa med senap och knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Punsch är klassiskt.
Färsk timjan eller mejram kan man garnera ärtsoppan med.
Om du gillar skivat fläsklägg till ärtsoppan så kan du koka fläsklägget i 3 timmar med två lagerblad, 5 vitpepparkorn samt 1 tsk salt. Ta upp fläsklägget på tallrik. Spara buljongen till ärtsoppan och ersätt motsvarande del av vattnet i receptet. Plocka av köttet från fläsklägget samt skiva det och servera till ärtsoppan tillsammans med övrigt fläsk.
Rågmjölsgröt
Rågmjölsgröt. En god och nyttig gröt på rågmjöl som kan serveras med mjölk samt sirap; råsocker; rårörda lingon; sylt; kanel och socker eller färska bär. Istället för vanlig kall mjölk kan du blanda hälften grädde och hälften mjölk till gräddmjölk och servera till rågmjölsgröten. Vidare kan man ha mandelmjölk, sojamjölk, havremjölk eller rismjölk för vegan rågmjölsgröt.
Någon klick smör kan man också röra i gröten.
1 portion: 2,5 dl vatten, 0,75 dl rågmjöl och 1 krm salt.
2 portioner: 4,5 dl vatten, 1,5 dl rågmjöl och 1,5 krm salt.
Palt Pitepalt paltrecept
Palt eller pitepalt. Ett gott paltrecept med mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk.
Koka palten och servera med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten).
Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter (serveras dock med stekt fläsk och lingon). Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Nåt salt är också gott till då istället för fläsket i palten som ex. stekt halloumiost.
Du kan dubbla recept och koka palt i två kastruller om du ska laga till många portioner.
Numer finns också pitepalt som färdig mjölmix.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Gröna linser med rödlök och balsamvinäger
Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret.
Frostade frukter
Frostade frukter. Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost - fast att det egentligen är socker och äggvita.
Välj frukter som man inte behöver skala för att äta ex äpplen och päron och undvik ex. clementiner.
Självklart kan man äta den frostade frukten också. Men ligger de för länge gör de kanske mest glädje som prydnad.
Rödbetssmoothie
Rödbetssmoothie med rödbetsjuice, kvarg, apelsin och jordgubbar samt lite honung. Rödbetor är speciellt bra för muskeluppbyggnad eller rättare sagt syreupptagningen då de innehåller nitrat. En supernyttig och god smoothie som passar såväl dig som tränar som du som bara vill dricka något gott och uppiggande.
Istället för rödbetsjuice kan du ta tärnade kokta kalla rödbetor som du kan skala och koka själv eller köpa vacuumförpackade eller frysta rödbetor. Inlagda rödbetor blir ej så bra.
Du kan variera ingredienserna med ananasjuice, äppeljuice, naturell yoghurt, fil, mandelmjölk, rismjölk, havremjölk, vanlig mjölk, banan, fryst eller färsk mango, frysa eller färska blåbär, frysta eller färska hallon med mera.
Gillar du kanel och ingefära så kan du ha i något krm av varje eller en halv tsk riven färsk ingefära.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Potatissallad med bönor
Potatissallad med morötter, gröna bönor och lök. Passar som tillbehör till det mesta. En bra bufférätt.
Ugnsrostad skivad potatis
Ugnsrostad skivad potatis. Ett gott och enkelt potatistillbehör som passar till det mesta.
En annan variant som är mycket god är om du sköljer, torkar av samt råsteker den skivade potatisen i olivolja, pressad vitlök, salt, svartpeppar och timjan. Sätt sedan in i ugnen och låt steka klart i 25 minuter på 200 grader.
Välj gärna en fin fast ekologisk potatis.
Picklad rödlök med vinäger
Picklad rödlök med vinäger. Enkelt och snabbt att laga. Skivad rödlök i vinäger, salt och socker picklar sig själv.
Här smaksatt med lite chili och svartpeppar.
Räkna att det räcker till 8 burgare eller 4 portioner om det är som sidorätt till ex. grillat.
Picklad rödlök med vinäger passar till det mesta som grillat, hamburgare, pulled pork, fooled port, på buffé, till korv, på mackor med leverpastej, till paté, husmanskost med mera.
Picklad rödlök är billigt, lätt att dubblera och smidigt att förbereda och ha i kylen till servering.
Istället för socker kan du ta honung. Vanligtvis picklar man med ättika och sk 1-2-3 lag men här har jag valt vinäger istället som också blir mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Sylt med björnbär björnbärssylt
Hemgjord sylt med björnbär eller björnbärssylt. Mosa rensade björnbär, blanda med socker och koka ihop.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker. Vill du ha en hållbar sylt tar du då i 1 krm natriumbensoat och 1 krm citronsyra samt 1 tsk pektin för bra konsistens. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra med strösockret innan du tillsätter det.
Hemgjord äppeldricka rårörd äppelsaft
Hemgjord äppeldricka eller rårörd äppelsaft. God och supernyttig dricka på äpplen du rårör med socker.
Äppledricka är gott som måltidsdryck, till bål eller drink.
ÄPPELJUICE: Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten med bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Mer hållbar äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter och sedan skruvar på korken.
Koka saft
Koka saft av bär som jordgubbar, svarta-, vita- eller röda vinbär, hallon, blåbär eller rabarber; frukt som äpplen eller päron. Eller blanda till blandsaft ex. jordgubbar och rabarber; hallon och blåbär efter tycke och smak.
Hemgjord eller hemkokt saft är enkelt att laga - bara kokta bär eller frukt med vatten, sila av och tillsätt socker så har du en hållbar hemlagad saft.
Servera den blandade saften väl kyld eller med is.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook