AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Lingonsylt

Lingonsylt Lingonsylt. Egen hemgjord sylt på lingon. Detta blir en god och hållbar hemkokt lingonsylt.
Lingon konserverar sig själv med sockret naturligt. Lingon innehåller också pektin som ger fin geléaktig konsistens. Men vill du ha en mycket hållbar och säker lingonsylt så tillsätter du konserveringsmedel som ex. natriumbensoat (finns i små påsar i affären - säljs också under namnet Atamon). Citronsyra ger frisk smak och hjälper sylt eller marmelad att stelna.
Du kan också använda syltsocker som redan har konserveringsmedel och citronsyra.
Lingonsylten håller i månader svalt och mörkt. I normal rumstemperatur så håller den också länge men tillsätt då gärna konserveringsmedel för säkerhets skull.
Ska du äta lingonsylten inom några veckor behöver håller den fint med bara socker. Öppnad lingonsylt förvaras i kyl och akta för att stoppa ner fingret eller sked du haft i munnen i sylten för då håller den kortare tid.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 21)
1,75 liter lingonsylt
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • Ca 1,75 liter lingonsylt: 1 kg lingon, rensade, ca 1,3 liter
  • 5 dl socker
  • Ev. 1-2 dl vatten
  • Konservering (om du ska spara länge): välj mellan 5 dl syltsocker (och skippa då natriumbensoat och citronsyra)
  • eller: 1 krm natriumbensoat
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker
  • Paraffin till att hälla över lingonsylten i burkarna (valfritt)
  • Stor sats lingonsylt: 5 kilo rensade lingon
  • 4,25 liter socker (ca 3,6 kilo)
  • ca 3 dl vatten

Tillagning:

  1. Sterilisera burkarna genom att ställa dem i 15 minuter på 100 grader i ugnen.
  2. Rensa lingonen.
  3. Mosa ihop lingonen i en gryta och koka upp under omrörning.
  4. Koka lingonen i 8 minuter så att bakterier dör men pektinet i bären ej kokas sönder.
  5. Späd eventuellt med någon dl vatten om sylten kokar för torrt och börjar brännas.
  6. Rör i sockret och rör tills det löst sig.
  7. Tillsätt ev. konserveringsmedel när du tillsätter sockret eller använd syltsocker istället för vanligt socker. Blanda konserveringsmedlet natriumbensoat, citronsyra och 2 msk socker. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  8. Häll upp lingonsylten på väl rengjorda och steriliserade burkar.
  9. Smält ev. paraffin och häll ett några mm tjockt lager över sylten.
  10. Sätt på lock.
  11. Lingonsylten håller i flera månader. Lingonsylten kan också frysas i vanliga plastburkar eller påsar. Öppnad burk lingonsylt förvaras i kylen men håller flera veckor.


 

Fler recept ur samma kategori som Lingonsylt:

Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Syltade kantareller
Syltade kantareller. Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.
Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Jordgubbstårta med kokos
Jordgubbstårta med kokos. Marängbottnar smaksatta med kokos varvade med jordgubbssylt, grädde och färska jordgubbar .
Tårtan blir också god med fyllning av kall rabarber som skalats, hackats och kokats med socker. En mycket god kombination. Speciellt gott till jordgubbstårtan är sött dessertvin med tropiska inslag. Förslag är av druvan semillon från USA eller Australien.
Körsbärslikör likör med körsbär
Körsbärslikör. Gör din egen likör med körsbärssmak. Körsbär, socker, sprit och lite vanilj blir en supergod hemgjord körsbärslikör. Likören med körsbär kan serveras on the rocks med is eller i drinkar.
Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär
Pannacotta med vit choklad och björnbär. Marinera gärna björnbären i det dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker utan dessertvin.
Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären.
Har du inte björnbär kan du ta delade krusbär eller delade urkärnade körsbär.
En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.
Se alla recept ur kategorin Bärrecept
Örtsmör med basilika
Örtsmör med basilika, persilja, gräslök och citron. Ett gott örtsmör som passar till grillat - både kött, kyckling och fisk eller grönsaker. God på kokt potatis eller bakad potatis. Eller testa att blanda i varm pasta och tillsätt hackade soltorkade tomater eller frästa räkor för en enkel pastarätt.
En pressad klyfta vitlök samt en msk finrivet skal från citron är också gott i örtsmöret.
Kyckling Flygande Jacob
Flygande Jacob. Kyckling i ugnen med bacon, grädde, chilisås, curry, banan och jordnötter. Nej, den flygande kycklingen heter inte Jacob utan namnet sägs komma från rättens upphovsman, Jacobsson, som jobbade med flygfrakt. En gammal favorit som känns helt rätt till fest och uppskattas av barn som vuxna.
Paprika i bitar passar också i.
Servera flygande jakob med ris, helst Basmatiris (tillsätt 0,5 tsk gurkmeja och en bit hel kanel när du kokar det). Råris, thairis eller vildris passar med.
En blandad grönsallad eller tomatsallad är också gott till Flygande Jacob.
På bilden är receptet dubblat till 8 portioner. Överbliven flygande jacob är gott som resträtt.
Tobbes frukostbröd frukostbullar
Tobbes frukostbröd eller frukostbullar. Ett härligt gott och mättande osötat bröd, lite kompakt men fullt med nyttigt fibrer. Ett utmärkt bröd att börja dagen med.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Kalvdans utan råmjölk
Kalvdans utan råmjölk. Kalvdans är en efterrätt som serveras med sylt eller bär.
Råmjölk kan vara svår att få tag på och då kan man höja proteinhalten i vanlig mjölk med mjölkpulver. Råmjölk är första mjölken efter kalvningen och har så hög proteinhalt att den stelnar när man gräddar den utan att ägg tillsätts och då får man kalvdans.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Västerbottenpaj ostpaj med Västerbottensost
Västerbottenpaj. Ostpaj med Västerbottensost. En paj med fyllig smak av ost som är snabb och lätt att baka.
Självklart blir det gott med annan riven ost - helst lagrad smakrik ost. Även grönmögelost fungerar.
Du kan variera västerbottenpajen genom att ha i ca en halv dl stekt fläsk och/eller ca 1 halv dl frästa kantareller eller annan svamp.
Några msk hackade örter som persilja eller gräslök passar också i ostpajen.
En halv dl fräst purjolök är en annan variant.
Med ca en halv dl rökt hackad skinka får du ost och skinkpaj lik den franska klassikern Quiche Lorraine.
Servera ostpajen varm, ljummen eller kall med ex. tomatsallad, blandsallad, kokta bönor mm.
Västerbottenpaj är god till buffe, kräftskiva, midsommarfest, påskbuffe, fest, lunch eller middag.
Kokta morötter
Kokta morötter. Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.
Vanliga vintermorötter blir också goda att koka.
Majsbiffar
Majsbiffar. Stekta vegetariska goda biffar med majs. Du kan använda färsk kokt majs eller burkmajs.
Majsbiffar är goda med tomatsås och råris; på buffé, som vegetariskt alternativ till vardags osv.
Koka egen majs: Godast blir majsbiffarna med kokt majs från färsk majskolv. 4 hela majskolvar räcker till majsbiffarna. Överbliven kokt majs kan du spara. Skala bort blasten från majskolvarna och koka dem under lock i ca 40 minuter. Ta upp och låt svalna, dela på tre på tvären och skär loss majskornen från kolvarna.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Salsa med koriander
Salsa med koriander. Färsk koriander ger en mycket god smak åt salsa. Här med tomater, chili, rödlök, salladslök, lime och olivolja. Gott, enkelt, snabbt och nyttigt.
En blandning mellan sås och sallad. God som tillbehör till tex mex men också grillat, på buffé eller som en sallad.
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Tempura med grönsaker
Tempura med grönsaker. Knapriga och goda bitar av grönsaker som friterats med japansk frityrsmet. Vegetarisk eller vegan tempura.
Servera med asiatiskt klibbigt ris med ljus japansk soja eller dipp bredvid. Tempuran kan också läggas på en skål wokade nudlar.
Använd en kastrull att fritera i (med lock som du kan lägga över om oljan skulle fatta eld) eller fritös (frityrmaskin).
Det finns färdig tempura mix som också blir bra panering.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Vinbärsgelé gelé på vita, röda eller svarta vinbär
Vinbärsgelé. Hemgjord gelé på vita, röda eller svarta vinbär är gott som tillbehör till vilt, stek, grillad kyckling eller gryta men också till ost och kex.
Välj helst vinbär som knappt mognat. De innehåller mest pektin som gör att gelén stelnar. Plockar du mogna eller övermogna vinbär så är ett tips att tillsätta lite pektin, melatin eller använda syltsocker så att gelén stelnar riktigt. Om gelén inte skulle stelna helt så behöver du inte slänga den - den god ändå men inte riktigt en gelé såklart.
Du behöver inte plocka vinbären från stjälken (den silar du bort ändå sedan). Rensa grovt bort löv och fula bär bara. Vinbären kokas och silas sedan så några skadade bär eller lite angripna bär gör inget.
Så här gör du rent och steriliserar glasburkar och lock att förvara gelén i: koka dem i en kastrull i 5 minuter eller sätt in i ugnen på en långpanna i 10 minuter på 120 grader. Eller så kör du dem i diskmaskinen.
Snabb Lemon curd engelsk citronmarmelad
Snabb Lemon curd som är en engelsk citronmarmelad klassisk till frukost på rostad bröd eller till scones.
Lemon curd är lite speciellt då det är marmelad och smör i ett pålägg.
Hemgjord apelsinsaft saft av apelsin
Hemgjord apelsinsaft. En god saft kokt av apelsiner. Häll gärna apelsinsaften på mörka flaskor så skyddas c-vitaminen från ljus.
Bäst apelsinsaft blir det med apelsiner som har tunt skal.
Tillsätt ev. 1 tsk atamon om du vill ha saften extra hållbar.
Om du vill ha lite annorlunda god apelsinsaft har du i en kanelstång och en liten bit stjärnanis när du kokar upp socker och vatten.
En god variant är att göra apelsin och jordgubbssaft. Då byter du ut 500 gram av apelsinerna mot 2 liter rensade jordgubbar.
Se alla recept ur kategorin Sylt, marmelad och saft

Gilla oss på Facebook