Blåbärssylt

En riktigt god blåbärssylt till flingor, pannkakor eller dessert. Enkel och snabb hemgjord blåbärssylt kan du kokar med blåbär och socker.

Vill du ha en hållbar blåbärssylt använder du syltsocker eller blandar i natriumbensoat, pektin och citronsyra.

Använd syltsocker om du vill vara säker på att få en tjockare sylt. I nedan recept blir det 5 dl syltsocker (skippa då natriumbensoat, pektin och citronsyra).
 

1 liter blåbärssylt

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg blåbär
  • 5 dl socker
  • 1 krm natriumbensoat
  • 1 tsk pektin eller enligt paket
  • 1 krm citronsyra
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Rensa bär. Mosa ihop med socker i en gryta.
  2. Värm under omrörning och koka i 10 minuter. Späd eventuellt med några matskedar vatten om sylten kokar för torrt och bränns.
  3. Blanda natriumbensoat, pektin, citronsyra och socker.
  4. Tillsätt under omrörning och koka i 2 minuter till.
  5. Häll upp blåbärssylten på väl rengjorda och uppvärmda burkar (100 grader i ugnen).
  6. Sätt på lock och låt blåbärssylten svalna.
  7. Blåbärssylt håller sig mörkt och svalt flera månader.
  8. Öppnad burk blåbärssylt förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (48 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer