Trädgårdsbärssylt

Introduktion och förberedelse

Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton.

Serveringsförslag

En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, pannacotta, creme caramel, citrontarte eller cheesecake.

Varianter

Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också. Du behöver ej använda syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen.

Tips

  • Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.
  • Blanda gärna bären med socker och citronsaft dagen innan i en bunke och låt stå i kylen över natten.

1,5 liter trädgårdsbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 kg blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjortron
  • 800 gram socker eller syltsocker (välj syltsocker om du ska spara sylten länge)
  • 1 kanelstång (valfritt)
  • 3 msk citronsaft

Tillagning

  1. Rensa bär. Skär stora bär som jordubbar i grova bitar. Kärna ur körsbär.
  2. Lägg i en kastrull med socker och citronsaft.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären under tiden. Tillsätt ev. kanelstång.
  4. Koka sylten i cirka 10 minuter samt rör då och då. Sylten ska blir lite genomskinlig och börja geléa sig på ytan. Skumma med en slev. Mät gärna temperaturen som ska vara 107 grader när sylten är klar.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock om du ska spara sylten länge. Sätt burkarna upp och ner att svalna. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl eller frys.
  6. Trädgårdsbärs sylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är den extra hållbar (flera månader). Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20