Trädgårdsbärssylt

Trädgårdsbärssylt med blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton. En snabb, god och enkel sylt som passar till vardags på flingorna såväl till desserter som pannkaka, citrontårta, pannacotta, creme caramel, citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Kryddor som kanelstång, vaniljstång eller stjärnanis ger god smak om den får koka med i sylten också. Du behöver ej använda syltsocker om du ska äta sylten inom någon till några dagar samt förvarar den i kylen. Välj syltsocker om du vill ha en hållbar sylt som du ska spara länge. Då behöver den ej stå i kyl men gärna mörkt och svalt ex. i matkällare eller skåp.

ca 1 liter trädgårdsbärssylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl socker eller syltsocker (välj syltsocker om du ska spara sylten länge)
  • 8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär, blåbär, krusbär eller hjorton
  • 1 kanelstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa bär. Skär stora bär som jordubbar i grova bitar. Kärna ur körsbär.
  2. Lägg i en kastrull med sockret.
  3. Koka upp sylten under omrörning samt mosa gärna ihop bären under tiden. Tillsätt ev. kanelstång.
  4. Koka sylten i 5 minuter samt rör då och då.
  5. Häll upp i väl rengjorda burkar och sätt på lock om du ska spara sylten länge. Sylten kan också användas direkt eller sparas i en skål eller burk i kyl eller frys.
  6. Trädgårdsbärs sylt i burk med lock förvaras mörkt och svalt. Med syltsocker är den extra hållbar (flera månader).
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer