Plommonmarmelad

Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad. Om du vill spara marmeladen länge kan du täcka med lite smält paraffin.

2,5 kg plommonmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg fasta syrliga plommon
  • 1 kg socker (ca 11 dl)
  • 0,7 dl vatten
  • 0,5 st kanelstång (valfritt)
  • 0,3 st vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj och kärna ur plommonen (du kan också låta de koka med då de flyter upp efter en stund - dock får du plocka ur dem senare ändå).
  2. Lägg plommonen i en gryta med vattnet och koka upp - rör då och då.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt all vanilj med kanelstången.
  4. Koka plommonmarmeladen på svag värme under lock i 30 minuter. Rör då och då så att det inte bränns.
  5. Tillsätt sockret och koka på högre värme under omrörning tills sockret löst sig. Det tar ca 5-10 minuter.
  6. Häll upp plommonmarmeladen på rena burkar och förslut direkt.
  7. Eller parafinera med två tunna lager smält paraffin.
  8. Du kan också ha plommonmarmeladen i mindre plastburkar i frysen och ta fram lite i taget.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer