Plommonmarmelad

Har du plommon över så kan du göra god och enkel marmelad av plommonen.
Hemgjord plommonmarmelad kan du smaksätta med kanelstång (som här) och/eller citron, lime, inlagd ingefära, stjärnanis, rom, calvados, konjak, whisky eller efter fantasi och mod.
En god marmelad till ostbricka och kraftiga ostar som mögelostar och getost.
Om du vill kan du använda syltsocker som har konserveringsmedel samt pektin så blir marmeladen mycket hållbar samt får fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Du behöver förslagsvis 3 st marmeladburkar eller motsvarande till 2,5 kg marmelad. Om du vill spara marmeladen länge kan du täcka med lite smält paraffin.

2,5 kg plommonmarmelad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 1,5 kg fasta syrliga plommon
  • 1 kg socker (ca 11 dl)
  • 0,7 dl vatten
  • 0,5 st kanelstång (valfritt)
  • 0,3 st vaniljstång (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa och skölj och kärna ur plommonen (du kan också låta de koka med då de flyter upp efter en stund - dock får du plocka ur dem senare ändå).
  2. Lägg plommonen i en gryta med vattnet och koka upp - rör då och då.
  3. Dela och skrapa ur vaniljstången och tillsätt all vanilj med kanelstången.
  4. Koka plommonmarmeladen på svag värme under lock i 30 minuter. Rör då och då så att det inte bränns.
  5. Tillsätt sockret och koka på högre värme under omrörning tills sockret löst sig. Det tar ca 5-10 minuter.
  6. Häll upp plommonmarmeladen på rena burkar och förslut direkt.
  7. Eller parafinera med två tunna lager smält paraffin.
  8. Du kan också ha plommonmarmeladen i mindre plastburkar i frysen och ta fram lite i taget.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer