Aprikosmarmelad marmelad på torkade aprikoser

Aprikosmarmelad. Marmelad med torkade aprikoser. Hemgjord aprikosmarmelad är lätt och gott.
Aprikosmarmelad är gott på rostat bröd eller scones eller att ge bort som present.
Vill du göra aprikossylt så spär du med vatten.
Kan också frysas.

1,5 kg aprikosmarmelad, 2 burkar

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 12 tim 45 min

Ingredienser

  • 500 gram torkade aprikoser, gärna kravmärkta
  • 5 dl vatten
  • 1 kg strösocker eller syltsocker, ca 10 dl
  • 0,5 citron
  • 1 krm natriumbensoat (om du använder vanligt socker)

Tillagning

  1. Skölj aprikoserna och blötlägg dem över natten eller ca 12 timmar.
  2. Häll av vattnet.
  3. Hacka aprikoserna för hand så fint du kan eller kör dem i en matberedare med kniven.
  4. Skölj, skrubba och klyfta citronen. Hacka den fint eller kör i matberedaren. Du kan också klippa isär dem i fina bitar med en sax.
  5. Lägg aprikoser, citron och socker i en kastrull och tillsätt vatten.
  6. Ett tips är att spara någon dl och sedan späda till önskad konsistens mot slutet.
  7. Koka aprikosmarmeladen i 25 minuter utan lock och rör om då och då. Akta så det inte bränns.
  8. Använder du vanlig socker istället för syltsocker så tar du upp lite marmelad i ett glas och rör ut natriumbensoat i denna och rör sedan ut blandningen i marmeladen i kastrullen.
  9. Häll upp aprikosmarmeladen på väl rengjorda glasburkar.
  10. Förvara aprikosmarmeladen svalt.
  11. Öppnad burk aprikosmarmelad har du i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer