Björnbärsmarmelad marmelad med björnbär

Björnbärsmarmelad eller marmelad med björnbär. En god hemgjord marmelad till frukosten, scones, rostmackan, fikat eller bageln.

Du kan också koka med en halv vaniljstång istället för vaniljsocker. Du kan byta citronen mot limeskal. Annat gott i marmeladen är att koka med en lite bit stjärnanis och/eller en bit kanelstång. 

Burkar och lock bör värmas i minst 10 minuter 125 grader i ugnen för att steriliseras. 

 

ca 7,5 dl björnbärsmarmelad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram färska eller frysta björnbär
  • 250 gram syltsocker
  • 1 citron
  • 2 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Rensa björnbären.
  2. Skölj citron och riv av det yttersta skalet med en citronrasp eller skär bort och hacka fint. Pressa ur någon msk citronsaft också.
  3. Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka marmeladen i 10 minuter (skumma ev. bort lödder på ytan med en slev).
  4. Mosa gärna bären mot kastrullkanten under kokningen.
  5. Fyll björnbärsmarmeladen i en rena glasburkar och sätt på lock. Låt svalna.
E-mail
Medel: 4.5 (26 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer