Hallonsylt

Hallonsylt är enkelt att laga själv. Koka hallon med socker så får du god hemgjord hallonsylt. Hallonens naturliga syra gör sylten hållbar. Men hallon har inte så mycket pektin, som gör den geléartad, varför det kan vara en god idé att tillsätta lite pektin (följ anvisningarna på pektinpaketet) eller använd syltsocker.

Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Man kan ta socker efter smak också men tar man mindre så blir sylten lite mindre hållbar. Räkna att 1 liter hallon väger runt 500 gram. Till nedan recept behöver du alltså 2 liter hallon.

1 sats hallonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon
  • 500 g strösocker eller syltsocker

Tillagning

  1. Rensa hallonen. De behöver inte sköljas.
  2. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret.
  3. Tillsätt ev. pektin enligt pektinpaket (behövs ej om du använder syltsocker).
  4. Koka hallonsylten i 10 minuter på svag värme. Rör och mosa gärna ihop hallonsylten lite med en slev eller potatisstöt.
  5. Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Du kan koka burkarna i vatten (sterilisera) dem innan. Eller kör i ugnen på 125 grader en halvtimme.
  6. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt. Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.
E-mail
Medel: 4.4 (50 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer