Grönkålssallad
Grönkålssallad med rivna rödbetor och morötter, babyspenat och halverade cocktailtomater i en enkel och god dressing med olivolja, salt och risvinäger.
Passar till det mesta som salladstillbehör - även till julbordet.
Grönkålen blir god och mild i smaken strimlad och blandad med salt samt de söta rödbetorna och morötterna till.
Tillagning
- Skölj grönkålen. Skär bort den grova stammen i mitten. Strimla grönkålen fint och lägg i en skål.
- Skala och riv morot samt tillsätt den.
- Tillsätt saltet och arbeta in saltet i grönkålen.
- Skala och riv rödbetan. Använd gärna handskar om du ej vill få röda händer. Tillsätt till grönkålen.
- Skölj och dela tomater samt tillsätt dem.
- Skölj spenaten och tillsätt den.
- Blanda i olivolja samt smaka av med vinäger och eventuellt mer salt.
- Lägg upp på fat eller i skål samt servera. Kan förberedas innan och förvaras i kylen.
Varianter
- Du kan ta annan lagrad mild vinäger som vit balsamvinäger, röd lagrad vinäger eller äppelcidervinäger. Vanlig balsamvinäger går också.
- Grönkål kan ersättas med purpurkål som är en rödbladig grönkål.
- Andra ingredienser som passar är tärnad gurka, andra tomater, tärnad avokado, strimlad rödlök, röd paprika, riven strimlad rödkål, annan blandad grönsallad med mera.
- Vill du ha lite knaprigt på toppen kan du strö över rostade pumpafrön, sesamfrön eller solrosfrön.
- Nötter som rostade valnötter eller hasselnötter passar också på.
- Gott i är även kokta bönor, linser eller kikärter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal