Grönkålspesto

Introduktion och förberedelse

Mixa en god pesto grönkål, vitlök, pinjenötter, vitlök, parmesan och olivolja. God som vanlig pesto till det mesta.

Smaka först på en pinjenöt så den är färsk. Pinjenötterna kan rostas innan men det är valfritt.

Använd vidare nyriven äkta parmesan parmigiano reggiano samt en fin kallpressad olivolja.

Serveringsförslag

  • Grönkålspeston passar att servera som vanlig pesto med pasta som spagetti eller tagliatelle. Eller köpt färsk pasta som tagliatelle eller hemgjord tagliatelle.
  • Eller servera som röra till grillad kyckling, lax eller på buffé.
  • Att toppa saker i ugnen med som dessa recept med lax, kyckling eller fläskfilé.
  • Att ha till sallader och att blanda i pastasallad som denna kycklingpastasallad.
  • Att garnera och skeda över rätter vid servering.
  • Som pålägg och fyllning i mackor.
  • Även gott som tilltugg och antipasto på köpta eller hemgjorda crostinis. Lägg gärna till tapenade som en andra röra.

Varianter

  • Annat som passar att mixa med grönkålen i peston är färsk basilika eller sköljd babyspenat.
  • Peston kan även smaksättas med lite citronsaft och mer vitlök om man gillar det.
  • Istället för äkta parmesan parmigiano reggiano kan du ta grana padano.
  • Vill du laga en vegan och vegetarisk variant kan du ta vegan ost som Violife prosociano.
  • Pinjenötter kan bytas mot solrosfrön eller valnötter (kontrollera så valnötterna är färska).

Grönkålspeston serverad med pasta tagliatelle i tallrik
Grönkålspeston kan du blanda med pasta som tagliatelle men också använda till mycket annat som röra, topping, till sallader eller påläggsröra.

6 portioner, 3 dl grönkålspesto

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram färsk grönkål, hela blad med stammar
  • 60 gram, 1 liten påse pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl riven parmesan parmigiano reggiano, nyriven
  • 1,5 dl kallpressad olivolja
  • 2 krm flingsalt
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Skölj och rensa grönkålen från stammarna. Strimla den och lägg i en kastrull.
  2. Fyll på så det täcker med vatten och koka i 5 minuter.
  3. Häll av grönkålen i ett durkslag och skölj den med kallt vatten.
  4. Krama ur grönkålen från så mycket vätska du kan.
  5. Riv parmesanosten fint.
  6. Skala och hacka vitlöken grovt.
  7. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna någon minut så de får lite ljus färg - detta är valfritt. Smaka dock på en pinjenöt innan så de är färska.
  8. DAGS ATT MIXA: Du kan mixa peston i en skål med stavmixer eller matberedare/mixer.
  9. Mixa först pinjenötterna grovt ca 15 sekunder.
  10. Tillsätt grönkålen samt vitlök och mixa en halv minut.
  11. Tillsätt osten samt mixa några sekunder.
  12. Tillsätt lite olja i taget till en lagom såsig konsistens. Man kan även späda med lite vatten om du tycker den är för tjock mot slutet.
  13. Smaka av med flingsalt och lite citronsaft.
  14. Grönkålspeston är klar att servera till det du önskar. Serverar du till pasta kan du ta lite av pastavattnet och späda med till lite såsigare konsistens samt garnera med mer riven parmesan och eventuellt färsk basilika.
  15. Peston kan förvaras i kylen några dagar men också frysas in.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 264 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Tillbehör och liknande recept: