Ugnsrostade tomater
Introduktion och förberedelse
Ugnsrostade eller ugnsbakade tomater i olivolja, vitlök och basilika. Goda som tillbehör till det mesta, i sallader eller att koka pasta som spagetti till.
Också smidigt att laga om du har många mogna tomater att ta vara på - låt då svalna och frys in eller lägg i glasburkar och täck med olivolja samt sätt på tätt lock (spara i sval eller kyl).
Du kan blanda olika sorters tomater och olika storlekar. Se till att skära dem i lika stora bitar bara. Köp gärna så fina du hittar - ekologiska små plommontomater, cocktailtomater, plommontomater eller vildmix är goda.
Som grönsakstillbehör
- Servera direkt ur pannan eller lägg upp på fat och skeda över lite fin vinäger som balsamvinäger samt några blad färsk basilika vid servering.
- Lyxigt är även att lägga med riven mozzarella ost, mer färsk basilika samt gröna blad som babyspenat och/eller rucolla.
- Tomaterna är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat.
Serveringsförslag med pasta
Ugnsrostade tomater är jättegoda att blanda till en lunch eller middagspasta. Toppa då kokt spagetti med 1/2 färsk riven mozzarellaost, några färsk grovhackad basilika, någon msk extra kallpressad olivolja samt en nypa flingsalt och njut. Även gott med några blad ruccola och/eller babyspenat i.
Tillagning
- Sätt ugnen på 125 grader vanlig ugn.
- Skölj och dela tomater i halvor eller fjärdedelar.
- Lägg i en ugnsfast form eller panna.
- Blanda med olivolja, grovt hackad basilika, salt, chiliflakes. Krossa vitlöksklyftorna och lägg med dem. Det är valfritt att skala dem.
- Ugnsrosta tomaterna i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter.
- Ta ut och servera varma, använd till pasta, lägg på burk eller vad du vill. Eller låt svalna och använd senare. Garnera ev. med mer färsk basilika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal