Vegan Moussaka
Vegan Moussaka med aubergine (äggplanta), sojagrytbitar i tomatsås, potatis, vegan Bechamelsås samt sojagratängost Mozzarella-style.
En Moussaka utan kött och mejeriprodukter som blir väldigt god och passar alla.
Tillagning
- Skölj, dela och skiva auberginerna. Blanda dem med salt i en stor skål. Låt stå medan du lagar övrigt.
- Sojagrytbitar i tomatsås: Lägg sojagrytbitarna i en skål och täck med vatten. Låt ligga i blöt medan du förbereder tillbehör och hackar lök.
- Hacka lök och pressa vitlök.
- Fräs lök och vitlök i olivoljan.
- Häll av sojagrytbitarna och pressa ur vattnet. Fräs dem med löken.
- Tillsätt krossade tomater och koka upp.
- Tillsätt rosmarin, oregano, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
- Låt koka i minst 20 minuter och rör då och då.
- Smaka av sojagrytbits- och tomatsåsen med salt och peppar.
- Vegan Bechamelsås: Rör ihop och värm upp olja och vetemjöl i en såskastrull.
- Tillsätt sojamjölk lite i taget under omrörning och koka upp.
- Tillsätt sojagrädden och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Rör då och då.
- Rör i hälften av osten. Smaka av såsen med salt, finriven muskot samt peppar.
- Vegan Bechamelsåsen är klar att användas. Känns den för tjock så späd den med lite vatten eller sojamjölk. Sätt åt sidan.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Förbered övriga ingredienser: skölj saltet av aubergineskivorna och låt de rinna av i ett durkslag.
- Fräs aubergineskivorna några i taget i olivolja i en stekpanna så att de får färg (tar några minuter). Lägg över i en skål.
- Skala och skiva under tiden potatisen tunt för hand, med mandolin eller i matberedare.
- Smörj en ugnsform med lite olja.
- Lägg hälften av tomatsåsen med sojagrytbitarna i botten.
- Lägg på hälften av aubergineskivorna och sedan hälften av den skivade potatisen. Krydda med något krm salt och peppar mellan varven.
- Lägg sedan på resten av tomatsåsen, hälften av Bechamelsåsen, vidare de sista aubergineskivorna och potatisen.
- Toppa med den sista delen Bechamelsås.
- Grädda veganmoussakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk. Täck ev. över med lite folie om den börjar brännas på toppen.
- Ta ut och strö över riven resten av vegan-osten.
- Höj värmen och sätt in moussakan högt upp i ugnen och låt den få färg några minuter.
- Ta ut och känn om potatisen är mjuk med en sticka eller kniv. Om inte så täck över med lite folie och baka tills den är mjuk förslagsvis i 10 minuter till.
- Låt svalna något samt servera veganmoussakan med ex. grönsallad med cocktailtomater samt dressing.
Serveringsförslag
- Gott med en grönsallad, tomatsallad samt ett gott bröd till.
- Kan även garneras med färsk oregano som även kan hackas och strö i gratängen.
- Vidare kan man servera fina goda grekiska oliver till som garnering.
Varianter
- Andra grönsaker som paprika, fänkål, fräst spenat och zuccini funkar också i.
- Man kan ha rostad paprika i eller till också.
- Färsk oregano, kapris, mer pressad vitlök, chiliflakes är annat gott att smaka upp gratängen med.
Val av ost
Är du vegan som ändå äter ost ibland så kan du leta upp grekisk lagrad fårost Kefalotyri så ta den istället för sojaost - du kan även ta vanlig riven Parmesan, Grana padano eller Gruyere.
Vidare kan man ha i grekisk fårost eller fetaost mellan lagren samt på toppen av moussakan - dock ej veganskt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 407 kcal