Grön vegan ärtsoppa med chili

Introduktion och förberedelse

Grön vegan ärtsoppa med Birds Eye chilis, kokosolja, kokosmjölk, lök och gröna sojabönor. Lätt och snabb att laga med frysta gröna ärtor som du kokar och mixar med stavmixer till en slät god soppa.

Ös på med het chiliolja efter tycke. Vill du inte skala lök så kan man ta fryst hackad lök.

Birds Eye chilis är thailändska små chilis som är mycket heta men har en fyllig god hetta som passar i denna soppa. Du kan köpa dem färska i välsorterade asiatiska butiker. De finns också som torkade har jag sett - ta i efter smak. Här har jag mixat några till en chiliolja så att var och en kan skeda över så mycket chili man vill och justera hettan efter smak. Överbliven chiliolja kan du spara i kylen och använda till annat. Använd plasthandskar när du tar i dem och pilla dig inte i ansiktet under tiden.

Här har jag gröna sojabönor i soppan ger tuggmotstånd och bra protein.

Varianter

Andra goda grönsaker som passar att koka med är vita kokta bönor, tärnad morot, hackad minimajs, strimlad blomkål, hackad broccoli, hackad spenat, babyspenat, bambuskott, tärnad paprika, tärnad zucchini, tärnad äggplanta, färsk koriander, färsk eller fryst hackad persilja osv.

Vill du ha lite mer matig soppa kan du servera lite kokt jasminris, råris, matvete, pasta, risnudlar eller äggnudlar vid sidan att blanda i soppan. Vidare är ett bröd gott till.

4 portioner grön vegan ärtsoppa med chili

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 800 gram frysta gröna ärtor eller en påse
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk kokosfett eller kokosolja
  • 8 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller motsvarande
  • 1 burk kokosmjölk
  • 250 gram gröna sojabönor (finns i frysen)
  • Chiliolja: 10-15 Birds Eye chilis
  • 1,5 dl majsolja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök i kokosfett eller kokosolja någon minut i en gryta med tjock botten.
  3. Tillsätt ärtor.
  4. Tillsätt vatten, buljongtärning och salt. Låt koka på medelvärme i 10 minuter och rör då och då.
  5. Chiliolja: Använd plasthandskar eller diskhandskar och skär bort blomfästena på chilisarna. Finhacka dem och blanda med olja eller mixa dem med stavmixer med oljan. Häll över i en skål eller burk.
  6. Mixa ärtsoppan med en stavmixer eller i en matberedare.
  7. Koka upp och tillsätt kokosmjölk samt gröna sojabönor. Späd ev. med mer vatten.
  8. Koka fem minuter till så att sojabönorna blir mjuka men ändå har lite tugggmotstånd.
  9. Smaka av ärtsoppan med salt och ev. mer buljongtärning och någon tsk chiliolja. Servera resten av chilioljan vid sidan så att var och en kan skeda över så mycket man vill ha för önskad hetta.
  10. Soppan är klar att servera med ett gott bröd till samt chilioljan vid sidan. Vill du ha lite mer matig soppa kan du servera lite kokt jasminris, råris, matvete, pasta, risnudlar eller äggnudlar vid sidan att blanda i soppan.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.