Pitabröd

Hembakta pitabröd får en luftfylld ficka som man kan fylla med strimlat kött som kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade eller skivade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som fetaostsås, vitlökssås och het sås som någon chilisås. Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.

Fixa en Pitafest - alla recept och tips på fyllning och tillbehör till en oförglömlig pitakväll...

Gyrosbröd med majsmjöl
Ett alternativ till pitabröd är att baka dem lite större med hälften majsmjöl istället för enbart vetemjöl. Då jäser de inte så mycket utan blir platta, men mer matiga och vackert gula. Dessa passar jättebra till Grekiska gyros. Lägg på kött, grönsaker och sås och rulla ihop samt servera med pfefferonis. 20 cm diamater är lagom storlek. Det blir 4-6 större gyrosbröd av nedan recept.

8 pitabröd

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (55 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-09-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer