Pitabröd

Fluffiga hembakta pitabröd får en luftfylld ficka som man kan fylla med strimlat kött som kebabkött eller grillad kyckling i bitar, tärnade eller skivade tomater, tärnad gurka, strimlad sallad, osttärningar, skivade champinjoner, strimlad rödlök samt sås som fetaostsås, vitlökssås och het sås som någon chilisås.

Räkna med att det tar ca 2 timmar att baka pitabröd.

Fixa en Pitafest - alla recept och tips på fyllning och tillbehör till en oförglömlig pitakväll...

Gyros- eller pitabröd med majsmjöl

Ett alternativ till pitabröd är att baka dem lite större med hälften majsmjöl istället för enbart vetemjöl. Då jäser de inte så mycket utan blir platta, men mer matiga och vackert gula.

Dessa passar jättebra till Grekiska gyros. Lägg på kött, grönsaker och sås och rulla ihop samt servera med pfefferonis. 20 cm diamater är lagom storlek. Det blir 4-6 större gyrosbröd av nedan recept.

8 pitabröd

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 0,5 paket jäst, 25 gram
  • 2 dl vatten
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker eller en tsk honung
  • 3 tsk olivolja

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt pitadegen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i åtta delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på varje plåt (två plåtar) och låt jäsa övertäckta ytterligare 30 minuter.
  5. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme). Har du varmluftsugn så kan du baka båda plåtarna samtidigt annars bakar du på under och övervärme en plåt efter den andra.
  6. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 3.6 (57 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer