Frosting till cupcakes och bakverk

Frosting av florsocker, färskost och smör som passar att bre på cupcakes, muffins, morotskaka eller olika bakverk.

God som den är eller smaksätt och/eller färga.

1 sats frosting, ca 4,5 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 dl florsocker
  • 175 gram färskost naturell exempelvis Philadelphia cream cheese
  • 50 gram mjukt smör
  • 1 tsk vaniljsocker (valfritt)
  • VIDARE SMAKSÄTTNING: 3 tsk finrivet skal av citron, lime eller apelsin; 1 tsk kaffepulver; 1 msk kakao eller se ovan

Tillagning

  1. Mät upp florsocker, färskost och mjukt smör samt ev. vaniljsocker i en bunke eller litermått.
  2. Rör eller vispa ihop till en slät röra.
  3. Ska du spritsa frostingen och vill ha en extra tjock frosting så kan du tillsätta mer florsocker till önskad tjocklek. Eller ta hälften färskost från början.
  4. Smaksätt frostingen om du önskar med finrivet skal av citron, lime eller apelsin; 1 tsk snabbkaffe; 1 msk kakao eller något förslag ovan.
  5. Bred ut frostingen på avsvalnade muffins, bakverk eller kaka i ett jämnt lager med en slickepott eller spatel.
Florsocker, färskost, mjukt smör samt rivet limeskal för smaksättning och garnering; samt valnötter till garnering.
Du kan dela upp frostingen om du vill ha olika smak och färg till dina cupcakes. Toppa med valfritt strössel eller annan garnering.
Rör eller vispa ihop florsocker, färskost och mjukt smör till en röra utan klumpar. Frostingen är klar eller smaksätt med vaniljsocker, rivet limeskal osv.
Rör eller vispa ihop florsocker, färskost och mjukt smör till en röra utan klumpar. Frostingen är klar eller smaksätt med vaniljsocker, rivet limeskal osv.
Frostingen bredd på en morotskaka.
Frostingen bredd på en morotskaka.
Garnera gärna med lite extra av smaksättningen - som ovan riven lime på morotskaka. Toppad med valnötter.
Garnera gärna med lite extra av smaksättningen - som ovan riven lime på morotskaka. Toppad med valnötter.
Du kan dela upp frostingen om du vill ha olika smak och färg till dina cupcakes. Toppa med valfritt strössel eller annan garnering.
Du kan dela upp frostingen om du vill ha olika smak och färg till dina cupcakes. Toppa med valfritt strössel eller annan garnering.
Chokladfrosting med stjärnor/snöflingor som strössel - passar till jul, sportlov eller vintertid.
Chokladfrosting med stjärnor/snöflingor som strössel - passar till jul, sportlov eller vintertid.

Serveringsförslag

Passar att bre eller spritsa på cupcakes eller andra muffins eller bakverk som mjuk pepparkaka, sockerkaka, zucchinikaka, rödbetskaka, morotskaka, banankaka eller bred ut som fyllning i tårtor eller rulltårta.

Tips

Låt muffinsen eller kakan svalna helt innan du brer eller spritsar på frostingen.

Varianter

Smör kan ersättas med mer färskost.

Smaksättning

Smaksätt frostingen om du vill - här är några förslag:

  • Tillsätt ca 3 tsk finrivet skal av 1 lime, 1/2 citron eller 1/2 apelsin. Skölj och skrubba skalet innan.
  • Tillsätt 1 msk kakao för chokladfrosting.
  • Tillsätt några droppar pepparmyntsolja för mintfrosting.
  • Tillsätt 1 tsk snabbkaffe för mockafrosting.
  • Tillsätt vit choklad för en vitchokladfrosting.
  • En annan god variant du kan använda likt frosting är chokladglasyr.

Färgad frosting

Du kan färga frostingen med några droppar karamellfärg - röd, grön och gul blir finast till muffins och bakverk tycker jag. Men också blå funkar såklart.

Tar du bara någon droppe röd karamellfärg får du en rosa frosting.

Kan förberedas innan

Frostingen kan du förbereda och ha övertäckt fram till användning.

Garnering

  • Garnera ev. med mer av den ev. smaksättning du använt som ex. finrivet lime- citron- eller apelsinskal; pudrad kakao; eller kaffepulver.
  • Fint är även att garnera med riven choklad, valnötter, rostad kokos (kan även färgas), hackade nötter, valfritt strössel, flagad mandel eller krokant.
E-mail
Medel: 4.3 (38 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 59 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-03-15

Tillbehör och liknande: