Frosting till cupcakes och bakverk

Frosting till cupcakes, muffins och olika bakverk.

Cupcakes är muffins på engelska och frosting är en tjock variant på glasyr med färskost, smör, florsocker och lite vaniljsocker samt någon smaksättning. Här hittar du lite olika varianter och recept.

Du kan färg frostingen med några droppar karamellfärg - röd, grön och gul blir finast till muffins och bakverk tycker jag. Men också blå funkar såklart. Tar du bara någon droppe röd karamellfärg får du en rosa frosting.

Låt muffinsen eller kakan svalna innan du brer på färskostfrostingen eller glasyren.

När du brett på frostingen så kan du garnera vidare med valfritt strössel eller hackade nötter, flagad mandel, kokosflingor, riven choklad eller krokant.

Räcker till ca 20 muffins eller ett runt bakverk som en tårta eller en kaka.

Frostingen passar till:

Några vanliga smaker på frosting:

  • 2 msk finrivet skal och saft av lime, citron eller apelsin. Skölj och skrubba skalet innan.
  • 1 msk kakao för chokladfrosting.
  • Några droppar pepparmyntsolja för mintfrosting.
  • Tillsätt en msk starkt kaffe och kakao för mockafrosting.
  • Tillsätt vit choklad för en vitchokladfrosting.
  • Andra goda varianter är chokladglasyr.

1 sats frosting

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 125 g färskost naturell exempelvis Philadelphia cream cheese
  • 75 gram smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 150 g florsocker
  • 2 tsk finrivet skal av citron, lime eller apelsin eller annan smaksättning - se ovan
  • 4 msk starkt kaffe
  • 1 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Rör ihop frostingen eller glasyren i en bunke.
  2. Låt muffinsen eller kakan svalna innan du brer på den i ett jämnt lager med en slickepott eller spatel.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer