Kronans kaka

Kronans kaka är en klassisk mjuk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med kakan är att den bakas med kokt potatis och mandel istället för vetemjöl.

Perfekt att baka på rester med kall kokt potatis. Annars kokar du lite potatis - förslagsvis till middagen och kokar lite extra potatisar till kakan. Helst mjölig potatis men alla potatis funkar.

Vidare behöver du skållad mandel. Det går också att byta mald mandel mot mandelmjöl men bäst blir det med mald mandel.

Bakar du i långpanna nedan får du ut ca 4x6 bitar (24 bitar). Du kan också bara i en rund bakform.

Receptet sägs ha publicerats första gången i 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.

Servering

Servera kakan ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).

Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerglasyr.

Man kan också toppa med att breda ut en frosting (då behövs ej grädde och sylt till servering).

Varianter

Du kan sticka i några skalade äppelbitar eller äppelklyftor (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunt och lägga ett lager sockrade äpplen i botten innan du gräddar kakan.

12 portioner Kronans kaka

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 2 dl mandel, skållad och skalad
  • 5 st bittermandlar
  • 100 gram smör
  • 2 dl socker
  • 250 gram kall kokt potatis, mosade eller pressade
  • 3 st ägg
  • 2 st äpplen, i klyftor eller tunna skivor (valfritt)
  • 2 msk strösocker till äpplena
  • 1 tsk kanel till äpplena

Tillagning

  1. Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan har kokt potatis. Låt sedan svalna. Skålla och mal mandel om du ej har det.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Mal mandel och bittermandel.
  4. Smält smöret. Låt svalna något.
  5. Blanda mald mandel och bittermandel med det smälta smöret och socker i en skål.
  6. Mosa ihop potatis eller pressa genom en potatispress samt rör ner i skålen. Tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
  7. I matberedare: Använd stålkniven. Hacka först mandeln. Tillsätt övriga ingredienser, fett och potatis i bitar. Blanda till en jämn smet.
  8. Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
  9. Häll upp smeten i formen.
  10. Skala och skär äpplen i klyftor eller tunna skivor. Vänd dem i socker och kanel. Stick i äpplen här och där i smeten. Detta steg är valfritt.
  11. Kakan gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
  12. Ta ut kakan och låt den svalna något.
  13. Servera Kronans kaka ljummen eller kalla med sylt och grädde eller garnera den eventuellt med smält vit choklad, sockerkristyr eller frosting - då kan den serveras kall till kaffet.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-25

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer