Kronans kaka
Kronans kaka är en klassisk mjuk potatis- och mandelkaka. En favorit många minns från lumpen.
Det ovanliga med kakan är att den bakas med kokt potatis och mandel istället för vetemjöl.
Potatis- och mandelkaka är en glutenfri kaka som bakas utan vetemjöl som byts mot skållad mald mandel, kokt potatis, bittermandel, ägg, socker och smör.
Receptet sägs ha publicerats första gången i 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Tillagning
- Skala, tärna och koka potatis mjuk om du ej redan har kokt potatis. Låt sedan svalna. Skålla och mal mandel om du ej har det.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Mal mandel och bittermandel.
- Smält smöret. Låt svalna något.
- Blanda mald mandel och bittermandel med det smälta smöret och socker i en skål.
- Mosa ihop potatis eller pressa genom en potatispress samt rör ner i skålen. Tillsätt äggen ett i taget och rör ihop till en jämn smet.
- I MATBEREDARE: Använd stålkniven. Kör först mandel tills den är finfördelad. Tillsätt övriga ingredienser ett slag i taget, smör och potatis i bitar. Kör och mixa till en jämn smet.
- Smörj och bröa ett bakplåtspapper och lägg i en långpanna, 20x30 cm eller en rund springform eller bakform.
- Häll upp och sprid ut smeten i formen.
- MED ÄPPLEN: Skala och skär äpplen i klyftor eller tunna skivor. Vänd dem i socker och kanel. Stick i äpplen här och där i smeten. Detta steg är valfritt.
- Kakan gräddas i ca 40 minuter. Om den börjar bli för mörk på toppen kan du täcka över med lite folie.
- Ta ut kakan och låt den svalna något.
- Servera kakan ljummen eller kall med sylt och lätt vispadgrädde. Garnera gärna lite extra genom att pudra över florsocker till servering. Något blad citronmeliss kan man också garnera med. Gott är också att ringla över smält vit choklad, sockerkristyr eller frosting.
Serveringsförslag
- Servera kakan ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med lättvispad grädde och sylt som hallonsylt, jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt.
- Garnera gärna lite extra genom att pudra över florsocker till servering.
- Något blad citronmeliss kan man också garnera med.
- Vill du lyxa till kakan kan den även garneras på toppen genom att rippla över smält vit choklad eller sockerglasyr samt syltade apelsinskal likt mazarinrutor eller bre på en krämig frosting.
Förbered kokt potatis och skållad mandel
Kakan är perfekt att baka på rester med kall kokt potatis - något vi ofta hade över när jag kockade i lumpen så då bakade vi denna kaka på potatisen.
Annars kokar du lite potatis - förslagsvis till middagen och kokar lite extra potatisar - räkna ca 300 gram extra - till kakan.
Använd helst mjölig potatis men alla potatis funkar.
Vidare behöver du skållad mandel som du kan skålla själv eller köpa färdig skållad mandel.
Varianter
- Istället för att baka i en rund springform kan du baka kakan i en långpanna med smörpapper eller smörad botten.
- Det går också att byta mald mandel mot 2 dl mandelmjöl men bäst blir det med mald mandel.
- Smeten kan också smaksättas med 1/2 tsk mald kardemumma; eller ett halvt gram saffran; eller 1 tsk kanel och/eller 1 tsk mald ingefära. Blanda med det smälta smöret och rör ihop smeten.
Med äpple
En variant på potatis- och mandelkakan är att i äppelbitar eller äppelklyftor. Räkna från två äpplen. Skala om du vill. Vänd äppelbitarna i en tsk kanel och två msk socker samt fördela över och tryck ner i smeten innan gräddning.
Eller skala och skiva dem tunt samt täck en smörad botten med ett lager äpplen, strö över lite socker och kanel; innan du häller på smeten och gräddar kakan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal