Italiensk ricottakaka med kokos
Bjud på en saftig ricottakaka med smak av kokos och apelsin i italiensk stil.
En variant på sockerkaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 gracer vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull och låt svalna.
- Pensla sockerkaksformen med lite av smöret. Bröa med kokosflingor.
- Skölj och riv skalet av apelsinen. Dela och pressa ur saften.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp några minuter. Blanda i ricotta, smält smör och apelsinjuice.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kokos och vaniljsocker i en bunke.
- Vänd i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
- Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda ricottakakan i ca 50-55 minuter i mitten av ugnen. Tiden kan variera något med val av sockerkaksform. Kolla med en baksticka om kakan är färdig. Den ska även ha fått fin färg på ytan.
- Ta ut och låt svalna.
- Ta ur kakan ur formen och skär upp i bitar. Garnera ev. med pudrat florsocker eller glasyr om du önskar det.
- Godast nybakt men kan även frysas in i bitar.
Serveringsförslag
Passar till fika, kakfat och utflykt likt vanlig sockerkaka.
Varianter
- Apelsin kan bytas mot citron.
- Kokossocker kan bytas mot vanligt socker.
- Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.
Garnering
- Till servering kan du pudra över lite florsocker.
- Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
![Ricotta är en italiensk färskost som gör kakan saftig. Kakan får även god smak med kokossocker och apelsin. Ricotta är en italiensk färskost som gör kakan saftig. Kakan får även god smak med kokossocker och apelsin.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/italiensk_ricottakaka_med_kokos_1200_9.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal