Italiensk ricottakaka med kokos
Bjud på en saftig ricottakaka med smak av kokos och apelsin i italiensk stil.
En variant på sockerkaka.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 gracer vanlig ugn.
- Smält smör i en kastrull och låt svalna.
- Pensla sockerkaksformen med lite av smöret. Bröa med kokosflingor.
- Skölj och riv skalet av apelsinen. Dela och pressa ur saften.
- Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp några minuter. Blanda i ricotta, smält smör och apelsinjuice.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kokos och vaniljsocker i en bunke.
- Vänd i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
- Häll smeten i sockerkaksformen.
- Grädda ricottakakan i ca 50-55 minuter i mitten av ugnen. Tiden kan variera något med val av sockerkaksform. Kolla med en baksticka om kakan är färdig. Den ska även ha fått fin färg på ytan.
- Ta ut och låt svalna.
- Ta ur kakan ur formen och skär upp i bitar. Garnera ev. med pudrat florsocker eller glasyr om du önskar det.
- Godast nybakt men kan även frysas in i bitar.
Serveringsförslag
Passar till fika, kakfat och utflykt likt vanlig sockerkaka.
Varianter
- Apelsin kan bytas mot citron.
- Kokossocker kan bytas mot vanligt socker.
- Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.
Garnering
- Till servering kan du pudra över lite florsocker.
- Kan garneras med glasyr och kanderad torkad frukt, bär eller nötter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal