Italiensk ricottakaka med kokos

Bjud på en saftig ricottakaka med smak av kokos och apelsin i italiensk stil.

En variant på sockerkaka.

10 portioner ricottakaka med kokos

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 3 dl kokossocker
  • 4 ägg M/L
  • 1 apelsin, ekologisk
  • 250 gram ricotta
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 2,5 dl kokos samt 1/2 dl till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 gracer vanlig ugn.
  2. Smält smör i en kastrull och låt svalna.
  3. Pensla sockerkaksformen med lite av smöret. Bröa med kokosflingor.
  4. Skölj och riv skalet av apelsinen. Dela och pressa ur saften.
  5. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp några minuter. Blanda i ricotta, smält smör och apelsinjuice.
  6. Blanda vetemjöl, bakpulver, kokos och vaniljsocker i en bunke.
  7. Vänd i mjölblandningen i äggblandningen till en jämn smet.
  8. Häll smeten i sockerkaksformen.
  9. Grädda ricottakakan i ca 50-55 minuter i mitten av ugnen. Tiden kan variera något med val av sockerkaksform. Kolla med en baksticka om kakan är färdig. Den ska även ha fått fin färg på ytan.
  10. Ta ut och låt svalna.
  11. Ta ur kakan ur formen och skär upp i bitar. Garnera ev. med pudrat florsocker eller glasyr om du önskar det.
  12. Godast nybakt men kan även frysas in i bitar.
Ingredienser till kakan: ricotta, ägg, bakpulver, smör, kokossocker, vaniljsocker, rivet apelsinskal, kokosflingor och vetemjöl.
Ingredienser till kakan: ricotta, ägg, bakpulver, smör, apelsinjuice, kokossocker, vaniljsocker, rivet apelsinskal, kokosflingor och vetemjöl.
Ägg och socker vispas samt blandas med ricotta, smält smör och apelsinjuice. Mjöl, bakpulver, kokos och vaniljsocker blandas i en bunke. Formen smöras och kokos vänds runt i formen.
Ägg och socker vispas samt blandas med ricotta, smält smör och apelsinjuice. Mjöl, bakpulver, kokos och vaniljsocker blandas i en bunke. Formen smöras och kokos vänds runt i formen.
Ricottakakan gräddas i ca 55 minuter i 200 grader. Tiden kan variera något med val av form.
Ricottakakan gräddas i ca 55 minuter i 200 grader. Tiden kan variera något med val av form.
Kakan kan pudras med florsocker till servering.
Kakan kan pudras med florsocker till servering.
Du kan välja valfri sockerkaksform - här bakad i en hög lite smalare form.
Du kan välja valfri sockerkaksform - här bakad i en hög lite smalare form.

Serveringsförslag

Passar till fika, kakfat och utflykt likt vanlig sockerkaka.

Varianter

  • Apelsin kan bytas mot citron.
  • Kokossocker kan bytas mot vanligt socker.
  • Vidare passar nötter som hackad mandel, valnötter, pistage samt även paranötter, pekannötter eller hasselnötter i.

Garnering

Ricotta är en italiensk färskost som gör kakan saftig. Kakan får även god smak med kokossocker och apelsin.
Ricotta är en italiensk färskost som gör kakan saftig. Kakan får även god smak med kokos, kokossocker och apelsin.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-11