Bananbröd
Bananbröd eller Banana Bread är en slags kompakt saftig sockerkaka bakat med mogen banan, kanel, vanilj, chokladbitar och valnötter i.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200°C varmluft.
- Ta fram en avlång brödform på ca 1 ½ liter (för 10-12 skivor).
- Hacka valnötter grovt. Hacka chokladen grovt.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt, kanel, valnötter och choklad i en skål.
- Skala och mosa bananerna i en skål.
- Vispa smör och socker med elvisp någon minut.
- Vispa ner äggen ett i taget.
- Rör i de mosade bananerna.
- Vänd ner de torra ingredienserna och rör till en slät smet.
- Häll över i formen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 50 minuter tills kakan är gyllene. Känn med sticka så den är klar i mitten. Täck över med lite bakplåtspapper på slutet om kakan börjar bli för mörk.
- Ta ut och låt svalna i formen. Skär runt kanten på formen med en skalkniv, vänd upp och ner på en skärbräda och skär samt servera i skivor.
- Kan även frysas in i skivor.
Serveringförslag
God till fika, fest, vardags eller utflykt.
Tips
Se till att du har riktigt mogna - gärna övermogna och bruna - söta bananer. Banankaka är ett perfekt sätt att ta vara på övermogna bananer.
Varianter
- Jag hade även i lite kanel, hackad choklad och valnötter. Det kan uteslutas om man vill.
- Bananbrödet kan vidare smaksättas med någon tsk mald ingefära och/eller kardemumma.
- Kan även toppas och garneras med glasyr med cream cheese samt hela valnötter.
- En variant på garnering är att halvera en banan och lägga med snittytan upp omlott på toppen av smeten innan du gräddar kakan så får du ett fint mönster av bananhalvorna. Man kan också lägga på skivade bananer i mönster på samma vis.
- Kan även bakas på enklare vis mer likt en sockerkaka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 165 kcal