Kokoskaka med rabarber

Introduktion och förberedelse

Söt och smörig kokoskaka toppad med en knaprig blandning av syrlig rabarber blandad med kokosflingor och vit choklad som blir mycket gott ihop.

En slags sockerkaka eller mjuk rabarber- och kokoskaka som är lätt att baka med god svensk rabarber.

Välj helst späd fin röd rabarber. Du kan räkna ca 400 gram, runt 8 stänger eller 8 dl strimlad rabarber.

Som kokos tog jag här kokosflingor men man kan även ta kokosflakes, kokoschips eller riven kokos.

Baka gärna kakan i en rund springform ca 26 cm diameter med löstagbara kanter.

Serveringsförslag

  • Kokoskakan passar som den är till fika eller utflykt. Kan serveras varm, ljummen eller kall.
  • Lägg till en eller två kulor vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp för lite festligare fika eller efterrätt.

Kan då även garneras med rabarbersirap, rostade kokoschips, hyvlad vit choklad och blad av citronmeliss.

Nygräddad rabarber- och kokoskaka i springform
Nygräddad rabarber- och kokoskaka i springform. Kakan blir riktigt knaprig och god med syrlig rabarber, twist av kokos och söt sockerkaksliknande botten.

12 bitar kokos- och rabarberkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 400 gram, runt 8 stänger eller 8 dl strimlad rabarber
  • 1,25 dl kokosflingor
  • 1 äggvita
  • 2 msk socker
  • 50 gram vit choklad
  • 200 gram mjukt smör
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg + en äggula
  • 3 dl kokosflingor
  • 2,2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj och strimla rabarber.
  3. Riv vit choklad.
  4. Blanda rabarber med kokosflingor, riven vit choklad, äggvita och socker i en skål. Spara äggulan till senare. Sätt åt sidan.
  5. Vispa smör med socker och vaniljsocker pösigt i en skål några minuter med elvisp.
  6. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vispa även i äggulan som blev över från vitan du blandade med rabarbern.
  7. Rör i kokosflingor.
  8. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
  9. Vänd i mjölblandningen med smör- och äggen samt rör ihop till en smet.
  10. Tillsätt och rör i mjölken.
  11. Smöra formen.
  12. Fördela mjölsmeten i ett jämnt lager i formen.
  13. Bred ut rabarberfyllningen ovanpå.
  14. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills den har fin färg.
  15. Låt svalna i formen.
  16. Ta av ringen, skär ut samt servera i bitar.
  17. Kan serveras ljummen, varm eller kall. God som den är till fika eller utflykt.
  18. Kan också serveras som finfika, efterrätt eller dessert med en klick vaniljsås, vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.
E-mail
Medel: 4 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-28