Kokoskaka med rabarber
Söt och smörig kokoskaka toppad med en knaprig blandning av syrlig rabarber blandad med kokosflingor och vit choklad som blir mycket gott ihop.
En slags sockerkaka eller mjuk rabarber- och kokoskaka som är lätt att baka med god svensk rabarber.
Välj helst späd fin röd rabarber. Du kan räkna ca 400 gram, runt 8 stänger eller 8 dl strimlad rabarber.
Som kokos tog jag här kokosflingor men man kan även ta kokosflakes, kokoschips eller riven kokos.
Baka gärna kakan i en rund springform ca 26 cm diameter med löstagbara kanter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skölj och strimla rabarber.
- Riv vit choklad.
- Blanda rabarber med kokosflingor, riven vit choklad, äggvita och socker i en skål. Spara äggulan till senare. Sätt åt sidan.
- Vispa smör med socker och vaniljsocker pösigt i en skål några minuter med elvisp.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Vispa även i äggulan som blev över från vitan du blandade med rabarbern.
- Rör i kokosflingor.
- Blanda mjöl och bakpulver i en skål.
- Vänd i mjölblandningen med smör- och äggen samt rör ihop till en smet.
- Tillsätt och rör i mjölken.
- Smöra formen.
- Fördela mjölsmeten i ett jämnt lager i formen.
- Bred ut rabarberfyllningen ovanpå.
- Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 50 minuter eller tills den har fin färg.
- Låt svalna i formen.
- Ta av ringen, skär ut samt servera i bitar.
- Kan serveras ljummen, varm eller kall. God som den är till fika eller utflykt.
- Kan också serveras som finfika, efterrätt eller dessert med en klick vaniljsås, vaniljvisp eller en kula vaniljglass till.
Serveringsförslag
- Kokoskakan passar som den är till fika eller utflykt. Kan serveras varm, ljummen eller kall.
- Lägg till en eller två kulor vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp för lite festligare fika eller efterrätt.
Kan då även garneras med rabarbersirap, rostade kokoschips, hyvlad vit choklad och blad av citronmeliss.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal