Räksnittar med svart rom

Introduktion och förberedelse

Snittar med skagenröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.

Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med.

Vill du ej skala räkor kan du ta 1 burk skalade räkor i lag eller 3 dl frysta eller färska räkor utan skal.

8 st räksnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram oskalade räkor, 200 gram skalade räkor
  • 4 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
  • 1 citron
  • 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk smör
  • 8 kvistar dill
  • 0,5 rödlök
  • 40 gram svart ishavsrom eller kaviar

Tillagning

  1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
  3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Hit kan du förbereda skagenröran samt räkor och förvara övertäckt i kylen.
  6. Räksnittar: skala och finhacka rödlöken.
  7. Skölj och skär citronen i klyftor och pilla bort kärnor.
  8. Skär bröden i trianglar eller ta ur rundlar med utstickare.
  9. Stek dem gyllenbruna i smör.
  10. Lägg upp dem på en bricka eller små tallrikar.
  11. Fördela skagenröran på bröden.
  12. Toppa gärna med två hela färska räkor.
  13. Lägg en sked svart rom på toppen på varje snitt.
  14. Garnera med citronklyfta, dillkvist samt hackad rödlök.
  15. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.