Räksnittar med svart rom
Snittar med skagenröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.
Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med.
Vill du ej skala räkor kan du ta 1 burk skalade räkor i lag eller 3 dl frysta eller färska räkor utan skal.
Tillagning
- Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
- Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
- Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
- Blanda i majonnäs samt crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
- Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Hit kan du förbereda skagenröran samt räkor och förvara övertäckt i kylen.
- Räksnittar: skala och finhacka rödlöken.
- Skölj och skär citronen i klyftor och pilla bort kärnor.
- Skär bröden i trianglar eller ta ur rundlar med utstickare.
- Stek dem gyllenbruna i smör.
- Lägg upp dem på en bricka eller små tallrikar.
- Fördela skagenröran på bröden.
- Toppa gärna med två hela färska räkor.
- Lägg en sked svart rom på toppen på varje snitt.
- Garnera med citronklyfta, dillkvist samt hackad rödlök.
- Servera direkt.
Portionsberäkning
Här har jag räknat två snittar per portion. De är dock rätt stora så man kan också servera en per portion som välkomst-tilltugg om man tycker det är lagom.
Att dricka till
- Till snittarna passar ett kylt mousserande vin som Champagne, Cava, Sekt eller Spumante.
- Ett kylt vitt vin som Chardonnay, en torr fransk cider, torr Fino sherry eller alkoholfritt vitt vin av Chardonnay passar också.
Uppskattat näringsvärde per portion: 107 kcal