Räksnittar med svart rom

Snittar med skageröra toppade med svart ishavsrom eller kaviar. Goda som förrätt eller snittar.

Du kan välja att använda färdigskalade räkor i röran och sedan köpa några fina stora räkor med skal som du skalar och garnerar snittarna med. Vill du ej skala räkor kan du ta 1 pkt skalade räkor i lag eller 4 dl frysta eller färska räkor utan skal.
 

8 st räksnittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 750 oskalade räkor
  • 2 msk hackad dill
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche eller matyoghurt
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk pressad citron
  • 2 msk finhackad rödlök
  • 1 burk röd eller gul ishavsrom (valfritt)
  • 1 citron
  • 8 skivor vitt rostbröd
  • 2 msk smör
  • 8 kvistar dill
  • 0,5 rödlök
  • 40 gram svart ishavsrom eller kaviar

Tillagning

  1. Tina och skala sedan räkorna. Använder du räkor i lag eller tinade frysta räkor så krama ur vattnet först.
  2. Hacka räkorna grovt och lägg i en skål. Spara ev. 2-3 stycken hela räkor till garnering.
  3. Hacka dill och skala och hacka rödlök. Tillsätt till räkorna.
  4. Blanda i majonnäs, crème fraiche eller matyoghurt. Rör ihop till en röra. Tillsätt ev. ishavsrom.
  5. Smaka av skagenröran med lite salt, peppar och pressad citron. Hit kan du förbereda skagenröran samt räkor och förvara övertäckt i kylen.
  6. Räksnittar: skala och finhacka rödlöken.
  7. Skölj och skär citronen i klyftor och pilla bort kärnor.
  8. Skär bröden i trianglar eller ta ur rundlar med utstickare.
  9. Stek dem gyllenbruna i smör.
  10. Lägg upp dem på en bricka eller små tallrikar.
  11. Fördela skagenröran på bröden.
  12. Toppa gärna med två hela färska räkor.
  13. Lägg en sked svart rom på toppen på varje snitt.
  14. Garnera med citronklyfta, dillkvist samt hackad rödlök.
  15. Servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer