Knäckesnittar med krabba

Knäckesnittar med krabba och rosépeppar.

Knaprigt rostat knäckebröd toppat med en lättlagad röra med krabba från burk blandad med färskost och lime samt toppad med rosépeppar.

6 portioner, 18 knäckesnittar (3 vardera)

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram knäckebröd, ex. Vika-bröd
  • 1 burk krabba, 170 gram
  • 200 gram färskost naturell
  • 1-2 krm salt
  • 1 lime
  • 1 krm mald rosépeppar (valfritt)
  • ca 20 grovt krossade rosépeppar till garnering (valfritt)
  • 50 gram smör
  • 0,5 dl hackad gräslök eller blad av citronmeliss eller annat grönt för dekoration

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Lägg knäckebrödet ett i taget på ett galler och rosta i mitten av ugnen några minuter. Akta så de ej bränns. Ta ut och låt svalna helt. Knäckebröden håller sig nyrostade någon dag så dessa kan du förbereda i god tid.
  2. Mortla ca tre korn rosépeppar fint till röran.
  3. Rör ihop krabbkött med färskost i en skål. Tillsätt salt och fint malen rosépeppar.
  4. Skölj lime och riv skalet fint och blanda med krabban.
  5. Smaka av krabbröran med lite limesaft i taget samt ev. mer salt och rosépeppar efter tycke. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Mortla och krossa grovt ca 20 korn rosépeppar till garnering.
  7. Servering: Bryt knäckebrödet i små bitar likt snittar. Lagom för 2-3 tuggor. Bred lite mjukt smör på varje knäckebit. Lägg någon msk röra på varje knäckebit och lägg på en bricka. Garnera med lite rosépeppar och något grönt på varje knäckesnitt. Servera direkt. Eller servera röran för sig och knäckebitarna för sig så kan gästen ta själv - då är smör valfritt att ha med.
Gott knäckebröd till snittarna. Skedvi är gräddat för hand i vedeldad ugn.
Gott knäckebröd till snittarna. Skedvi är gräddat för hand i vedeldad ugn.

Serveringsförslag

  • Enkla tilltugg, aptitretare eller snittar.
  • Servera med en servett.
  • Servera dem direkt efter att du lagt upp röran på knäckebröden.
  • Ett alternativ vid mingel och om du vill ha att det står framme en stund så kan du servera knäckebitar och röran för sig så kan gästerna själva bre sina snittar.

Varianter

  • Rosépeppar kan bytas mot nymald svartpeppar eller bara hackad gräslök.
  • Lime kan bytas mot citron.
  • Istället för krabbkött på burk kan du ta färsk krabba eller krabbklor men då blir det mycket lyxigt och lite overkill då man gärna äter färsk krabba som den är.

Val av knäckebröd

  • Välj ett fint gott svenskt knäckebröd eller spisbröd. Jag gillar Skedvi Bröd. Vika bröd bakas idag industriellt av Leksands bröd. Skedvi bröd bakas på traditionellt sätt. Det är handbakt i vedeldad ugn.
  • Annat hantverksmässigt bakt gott knäckebröd, hembakt knäcke eller tunt hårt bröd går också fint.
  • Det finns även goda delikatess- ost-kex eller frökex som passar. Eller ljust tunnbröd.
  • Eller baka egna kex med frön eller fröknäcke.

Rosta gärna knäckebrödet

Jag gillar att rosta knäckebrödet i ugnen innan och sedan låta det svalna så blir det som nybakt och extra knaprigt.

Kan förberedas

  • Du kan förbereda och rosta knäckebröd några timmar innan. Vidare kan du göra röran och förvara i kylen.
  • Vänta dock med att lägga röran på knäckebröden till precis innan servering. Annars mjuknar knäckebrödet.

Att dricka till

Smakrik öl som en svensk microbryggd IPA passar till. Eller ett vitt friskt vin ex. Muscadet eller mousserande vitt vin ex. Cremant de Bourgogne eller Cava passart till. Kylt.

E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 66 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-15