Bästa snittarna och plockmaten till minglet

Tips på snittar, aptitretare och plockmat till matiga småmackor, smörgåsar och sandwichs till the och cocktails.

Bästa snittarna och plockmaten till minglet Snittar, aptiretare, små mingelmackor och annat tilltugg gör susen på festen.

Bjud på smarrig mingelmat. Det kan bli en hel buffé eller bara lite tilltugg att stilla hungern med inför middagen. Även matigare snittar som också passar utmärkt till informell lunch, lyxigt matpaket, invigning, företagsträff eller kanske lite vardagslyx framför tv:n.

Folk som minglar och umgås. Mat som kan ätas med en hand. Servett och dricka har de i andra. Låter som en engelsk bjudning. Ja, det är kanske passande. Ursprunget till namnet "sandwich" sägs härstamma från en lord som hette just "sandwich". Tänk själv att heta Greve Smörgås! I alla fall så ville inte lorden lämna spelbordet utan fick istället smörgåsar att äta.

Nedan är förslag på mindre enkla tilltugg men också mer matiga snittar likt små minismörgåsar. Gör olika mängd snittar eller minismörgåsar beroende på tillfälle. Kanske har du en aning om vad dina gäster kan tänkas äta.

Serveras det bara snittar och smörgåsar - och man förväntas bli någorlunda mätt - så räkna med 4-5 snittar eller minismörgåsar per gäst och gör 3-4 sorter. Serveras snittar och smörgåsar innan middag gör dem då mindre - skär dem i mindre bitar och ta färre - 2 till 3 per gäst av 1-3 varianter räcker.

Kavring eller ljust formbröd passar bra till fyllnader som äggsallad samt ost och färskost. Du kan också värma snittar med fårost (chevre) och honung. Mexikanskt platt bröd (tortilla) finns i nästan varje affär. Dessa blir jättegoda rullar med grillad kyckling, rostbiff eller lax. Tortillarullar kan skäras till snittar, små smörgåsar eller njutas hela till lunch eller utflykt. Frallor behövs inte skäras våglängt - små kuvertbröd kan skäras från höjden istället och sedan fyllas (likt små bakpotatisar). De blir då en lite roligare variant av matiga små smörgåsar. Fyllningen till tortillarullarna passar också till dessa bröd.

Tunnbrödsrullar skurna som snittar blir ett gott tilltugg till minglet. Tunnbröd är lätta att fixa snittar på. Bred dem med smör eller färskost, toppa med valfria pålägg, rulla ihop och skär till lagom stora mumsbitar. Ovan tunnbröd med renstek (lite svårt att hitta men kan beställas på nätet ex. från Polarica). Andra goda varianter är med lax och pepparrot, rökt kött och pepparrot, räkor med flera.

Alla recept på snittar och plockmat hittar du här >>

Enklaste tilltugget:

Crostinis med tapenade och liknande röror
Rosta små snett skurna skivor baguette i ugnen. Pensla bröden med lite olivolja. Bred på röra som pesto, tapenade, röd pesto eller annan god italiensk röra efter smak. Rosta i ugnen på 200 grader några minuter tills de fått färg.

Tapas smårätter
Enkla tapas av blandat som finns att köpa färdigt som goda oliver, salami, inlagda soltorkade tomater mm och duka upp lite småplock.

Gurkstubbar
Skölj och skala en gurka. Skär den i 2 cm tjocka skivor. Gröp ur dem lite och fyll med ädelost eller färskost. Naturell eller smaksatt.

Ostkex
Kex med ex. mosad grönmögelost och en halverad vindruva på.

Grissinis med parmaskinka
Vira parmaskinka om grissinibröd. Köp färdiga eller baka egna grissinis om du vill lyxa. Köp finaste parmaskinka eller billigare tysk rökt skinka.

Miniråbiffar Miniråbiffar av nötfärs är lyxiga men ändå enkla att laga. Köp en fin nötfärs. Be gärna att få den mald minst två gånger i köttdisken. Med mald oxfilé och löjrom blir miniråbiffarna superlyxiga.

Mer arbetade och lyxiga snittar:

Tunnbrödsrullar med räkor
Räkrullar i tunnbröd med färskost.

Tunnbrödsrullar
Här två varianter - en med lax och en med rökt kött. Istället för rökt renstek kan du ta annat rökt kött som Bresaola. Eller orökt kött som rostbiff.

Miniråbiffar
Goda små råbiffar på mörkt bröd toppade med stenbitsrom eller löjrom.

Grillat ostfyllt tunnbröd
Även kallade Quesadillas är mycket goda. Det är tortillabröd som är fyllda med ost och annat gott som du värmer över grillen, i ugnen eller stekpanna så att osten smälter och brödet blir knaprigt. Skär sedan i tårtbitar.

Räksnittar
Med handpillade stora räkor på ljust bröd med majonnäs.

Räksnittar med rom
Goda små räksnittar på ljust bröd med valfri rom som svart rom, stenbitsrom eller löjrom.

Räksnittar på tunnbröd
Goda räkor på creme fraiche och rostat tunnbröd eller rostbröd.

Matigare snittar och minismörgåsar:

Smörgåstrekanter Smörgås-trekanter är som en mer eleganta matigare mackor till the-bjudning, fint fika eller cocktailbjudning.Trekanter med cheddar
Smörgås-trekant med cheddaroströra är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe.

Trekanter med äggsallad
Smörgås-trekankter med äggsallad som passar till bjudning, picknick och buffé. Små sandwich. Äggsalladen blir gul och fin med gurkmeja men man kan också ta curry om man gillar det.

Minibaguette med räkor
Fyllda bröd eller småfrallor med räkor, ingefära och chili

Minibaguette med tonfisk
Småbröd med tonfisk och selleri.

Snittar med getost och honung. Varma snittar med getost eller chevre samt honung på ljust bröd. Enkelt och snabbt att gratinera i ugnen. Du kan förbereda dem innan och ha övertäckta i kylen så är det bara att gratinera när det är dags. Istället för getost kan man ta mozzarella eller valfri ost.

Minipizza pizzabitar
Baka några vanliga pizzor, tortillapizza, libapizza eller smördegspizza och garnera den med det du gillar. Tips: finns färdig pizzadeg på rulle. Lägg gärna påläggen så att när du sedan skär upp den i små trianglar eller rutor att alla får en liten del av pålägget. Ex. lägg ut oliver på varje tänkt bit. Garnera gärna pizzabitarna med några blad ruccola.

Varma snittar med getost och honung
Varma snittar med getost eller fårost (chevre) och honung. Om du vill kan du utesluta honungen.

Fler recept på snittar och plockmat >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-22

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.