Snittar med avokado och rom

Snittar med avokado mosad med pepparrot och dill toppad med rom eller kaviar. Goda snittar som passar till fördrink eller innan middagen som aptitretare.

Du kan ta stenbitsrom, finkornig rom, regnbågsrom, sikrom och för riktig lyx svensk Kalix löjrom. Vill du en vegan eller vegetarisk variant kan du ta Tång Caviar (om du gillar det). Gillar du inte rom alls så kan du ta 1-3 skalad räka på varje snitt. Eller kräftstjärtar.

Att dricka till:

Mousserande kylt vin som Champagne, Cava, Prosecco, Cremant de Bourgogne eller Sekt. Vitt friskt vin som Vino Verdhe, Muscadet, Sancerre eller Chablis funkar också. Smakrik öl som IPA. En kyld fin Sherry Fino är också mycket gott till. Alkoholfritt alternativ är Clausthaler, Gingerbeer, Kombucha eller Mikkeler alkoholfri IPA.

12 snittar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 avokado
  • 1 msk citronsaft, från färsk citron
  • 1 msk finriven pepparrot
  • 2 msk färsk hackad dill
  • 3 skivor vitt eller ljust bröd - rostbröd eller ljust surdegsbröd eller valfritt bröd
  • 40 gram ca 1/2 burk rom ex. stenbitsrom eller finkornig rom (eller sikrom, regnbågsrom eller löjrom). Eller tångkaviar för veganer.
  • 2 msk majsolja eller rapsolja

Tillagning

  1. Dela, kärna ur och gröp ur avokadon. Lägg i en skål och mosa ihop med citronsaften.
  2. Hacka dillen och tillsätt hälften till avokadon.
  3. Skala och riv pepparot fint samt blanda i avokadon. Smaka på avokadoröran och tillsätt salt och lite svartpeppar efter smak.
  4. Pensla brödskivorna med olja på båda sidor. Skär i dem i fyra delar vardera till totalt 12 snittar. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen.
  5. Servering: Rosta brödskivorna i ugnen på 225 grader några minuter tills de fått färg.
  6. Lägg upp på en bricka och toppa varje bröd med en klick avokadoröra, en tsk rom samt lite hackad dill eller dillkvist. Kan även garneras med grovt riven pepparrot.
  7. Lägg över på en serveringsbricka eller fat och servera direkt.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer