Grovt rågbröd med filmjölk
Grovt rågbröd - ett snabb-bakat och gott bröd som blir saftigt med filmjölk i.
Fullt med fibrer och nyttigheter som vetekross och pumpafrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd.
Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
- Skär bort kvisten från fikonen och hacka dem och hasselnötterna grovt.
- Blanda en deg med de torra ingredienserna och filmjölken.
- Lägg bakplåtspapper i de avlånga brödformarna så att pappret sticker ut över kanterna.
- Fyll formarna med smet, strö över lite grovt rågmjöl och grädda brödet i cirka 45 minuter.
Snabb-bakat utan jäst
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bikarbonat eller bakpulver.
Med bikarbonat eller bakpulver
Skillanden på bakpulver och bikarbonat är att bikarbonat bara jäser om det finns syra med i degen - i detta fall filmjölk.
Tar du annan degvätska som ej är syrlig så använd bakpulver istället som är färdigblantat med syra och kan bakas utan extra syrligheter tillsatta - ex. om du bakar scones. Eftersom bakpulver är bikarbonat som spätts med syra så får du ta dubbelt så mycket bakpulver som bikarbonat. När man tillsätter vatten och reagerar bikarbonatet i bakpulvret med syran och bakverket jäser. 1 tsk bikarbonat motsvarar 2 tsk bakpulver.
Om man byter ut bakpulver mot bikarbonat är det viktigt att receptet i sig innehåller någon syrlig ingrediens, exempelvis filmjölk eller citron.
Uppskattat näringsvärde per portion: 98 kcal