Snittar med lax på hembakt tunnbröd

Introduktion och förberedelse

Bjud på snittar med lax på hembakt tunnbröd du serverar som snittar toppade med rökt eller gravad lax, yoghurtsås med dill, hackad rödlök och gräslök.

Bröden är av typen tunna mjuka pitabröd och kan bakas några timmar innan servering och är godast nybakta.

Kan också frysas in och tas fram att tina några timmar innan och rostas i halvor i rosten så blir de som nya igen.

Portionsberäkning

Skär i fyra snittar (tårtbitar) och toppa med nedan förslag eller valfria toppings.

Då de är rätt matiga så tyvker jag det är lagom med två snittar per portion. Här deg till 4 pitabröd som blir 4x4 bitar = 16 snittar och därmed 8 portioner. Ska du bara ha snittar till 4 portioner kan du spara och frysa in de två bröd som blir över till en annan gång.

Varianter

  • Istället för lax kan du ta kräftstjärtar eller räkor. Eller rökt eller gravad sik.
  • Varmrökt fisk som lax, flundra, makrill eller böckling blir också gott.
  • Matyoghurt kan bytas mot färskost, Kesella, smetana, gräddfil eller crème fraiche.
  • Istället för att baka eget tunnbröd kan du köpa tunnbröd som pitabröd - finns färskt och fryst du kan tina och värma till så det blir som nybakt. Eller baka en variant med detta mjuka tunnbröd.

Att dricka till

Vintips till är ett vitt vin, mousserande eller kall öl. Alkohofri öl passar också.

Fyra mjuka tunnbrödssnittar med rökt lax, dillsås, rödlök och gräslök på tallrik.
Fyra mjuka tunnbrödssnittar med rökt lax, dillsås, rödlök och gräslök.

16 snittar med lax, ca 8 portioner, 2 per portion

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • Bröd: 0,25 paket jäst
  • 1 dl vatten
  • 2,7 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk socker eller en tsk honung
  • 1,5 tsk olivolja
  • TOPPING: 200 gram kallrökt eller gravad lax (gärna skivad)
  • 2 dl matyoghurt, grekisk eller turkisk yoghurt
  • 0,5 dl hackad färsk eller fryst dill
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 dl hackad färsk gräslök

Tillagning

  1. Smula sönder och lös jästen i fingerljummet vatten. Tillsätt mjöl, salt, socker eller honung och olivolja och arbeta degen slät några minuter.
  2. Låt degen jäsa övertäckt cirka 45 minuter.
  3. Dela degen i fyra delar och knåda varje degbit. Rulla ihop till en bulle och kavla ut till ca 1 cm tjocka runda platta pitabröd ca 15 cm i diameter.
  4. Vänd den i lite mjöl och fördela 4 pitabröd på en plåt.
  5. Låt degen jäsa övertäckt ytterligare 30 minuter.
  6. Grädda pitabröden ca 7 minuter på 250 grader (högsta värme).
  7. Ta ut pitabröden och låt svalna något innan servering.
  8. Skär lax i skivor. Dela större skivor på två.
  9. Hacka dill och blanda med matyoghurten i en skål.
  10. Skala och hacka rödlök lägg i en skål.
  11. Hacka gräslök och lägg i en skål.
  12. Skär varje pitabröd i fyra delar.
  13. Vid servering så lägger du upp brödsnittarna på en tallrik eller serveringsbricka, brer varje brödsnitt med en msk matyoghurt, rulla ihop en halv skiva lax på varje, toppa varje bit men en tsk hackad rödlök och hackad gräslök.
  14. Snittar med lax är klara att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 85 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-02