Picklad eller inlagd gul lök

Picklad eller inlagd gul lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar.

Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.

Välj fin ekologisk gul lök. Rödlök, silverlök, schalottenlök, steklök eller annan lök passar också.

Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.

0, 8 liter inlagd lök

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 4 gula lökar eller annan lök efter tycke ex. rödlök
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3,5 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
  2. Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
  3. Lägg i löken i ättikslagen.
  4. Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter tills den är glasartad och nästan genomskinlig.
  5. Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
  6. Låt löken svalna.
  7. När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt. Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer