Picklad eller inlagd gul lök
Introduktion och förberedelse
Picklad eller inlagd gul lök blir ett gott och billigt sötsurt tillbehör som är hållbart, lätt och billigt att göra till många.
Serveringsförslag
- Löken är god som tillbehör till det mesta som förslagsvis pulled pork, sallader, hamburgare, korv med bröd, leverpastejsmacka, buffé, grillfest, sandwich, mackor med mera.
- Eller servera som sötsurt tillbehör till husmanskost, buffé, julbord, smörgåsbord, påskbord, midsommar eller söndagsmiddag.
Val av lök
- Välj helst fin ekologisk gul lök.
- Du kan även pickla rödlök, silverlök, knipplök, schalottenlök, steklök eller annan lök på samma vis.
Varianter
Du kan smaksätta ättikslagen med någon msk senapsfrön, 4 kryddnejlikor, 2 lagerblad, 5 kryddpeppar, några bitar tärnad pepparrot eller liknande om du vill.

Tillagning
- Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
- Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
- Lägg i löken i ättikslagen.
- Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter.
- Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
- Låt löken svalna.
- När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt.
- Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal