Picklad eller inlagd gul lök
Introduktion och förberedelse
Picklad eller inlagd gul lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar.
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök. Rödlök, silverlök, schalottenlök, steklök eller annan lök passar också.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Tillagning
- Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt samt vitpeppar i en stor kastrull.
- Skala löken, halvera den och skär den i ca 0,5 cm klyftor.
- Lägg i löken i ättikslagen.
- Koka löken på medelvärme i ca 20 minuter tills den är glasartad och nästan genomskinlig.
- Fördela löken i väl rengjorda glasburkar och sätt på lock. Se till att lagen täcker. Blanda annars lite extra lag av 1 del ättika, 2 delar socker och 3 delar vatten.
- Låt löken svalna.
- När löken svalnat kan du använda löken. Den blir också god om den får stå några dygn valt och mörkt. Håller flera veckor. Förvaras svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal