Caprese med burrata

Caprese med burrata som är en variant på mozzarellaost med gräddig och krämig fyllning.

Jättegod som förrättssallad med en bit bröd som grissini eller som sallad till det mesta. Här med mogna söta tomater, babyspenat, färsk basilika och fin olivolja samt lite mild och söt lagrad fyllig balsamicovinäger.

Burrata som är en variant på mozzarella med gräddig fyllning - en gräddmozzarella. Från Apulien i södra italien. Finns att köpa färsk i saltlag och väger runt 100-125 gram vilket räcker till en sallad för fyra.

Hittar du inte burrata kan du ta vanlig mozzarella i saltlag - helst fin buffalomozzarella.

Välj mogna fina tomater gärna ekologiska på kvist som vildmix, kumato, körsbärstomater, San mazzo, honungstomat eller plommontomater. Skivade mogna bifftomater, stora plommontomater eller kvisttomater blir också gott.

Vintips:

Till salladen passar ett kylt mousserande vitt italienskt spumante, vitt vin från norra italien som Soave, vitt chardonnay från Sicilien - prova Planeta eller lätt rött från Valpolicella.

4 portioner caprese med burrata

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 250-300 gram tomatmix, vildmix, kumato, körsbärstomater, San mazzo, honungstomat eller plommontomater 
  • 100-125 gram färsk burrata ost i saltlag
  • 3 msk fin kallpressad olivolja
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 35 gram babyspenat, en liten påse
  • 1/2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Skölj och skiva eller dela tomater. Lägg på ett fat.
  2. Skölj spenat och lägg runt om.
  3. Häll av burrata-osten och lägg den på. Riv isär den grovt om du vill det.
  4. Hacka färsk basilika grovt och strö över.
  5. Ringla över lite olivolja och vinäger; strö över salt och mal över lite svartpeppar till servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-27

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer