Risotto med räkor

Introduktion och förberedelse

Risotto med räkor, vitt vin och parmesan. Räkrisotto med handpillade räkor och fond av räkskalen blir riktigt lyxig. God som mindre middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd.

Kan också serveras som en större huvudrätt med gottis från grillen som grillad lax eller annan fisk som halstrad tonfisk, grillade pilgrimsmusslor, fiskspett eller skaldjursspett - gärna då med en blandad grönsallad till också.

Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.

Räkorna kan bytas ut mot havskräftor eller vanliga kräftor. Vidare kan man toppa med andra eller mer skaldjur som kokta musslor, skaldjursblandning, pilgrimsmusslor eller havskräftor. Du kan använda skalade räkor - färska eller frysta - och istället för att koka fond på räkskalen blanda en buljong av färdig buljongtärning (ta fisk-, hummer eller grönsaksbuljong). Istället för räkor kan man ta krabbkött och blanda i risotten om du gillar krabbrisotto.

2 portioner räkrisotto

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram räkor med skal
  • Räkfond: ca 200 gram räkskal från räkorna ovan
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 morot
  • 0,5 gul lök
  • 2,5 dl vatten
  • Risotto: 2 dl risottoris som Avorio- eller Carnaroli
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 msk olivolja
  • 1 msk finhackad gul lök gärna schalottenlök
  • 1 pressad klyfta vitlök
  • 1 dl vitt neutralt vin
  • 1/2 grönsaksbuljongtärning, ekologisk
  • 2,5 dl fond från räkskalen
  • 3,5 dl vatten
  • 0,75 dl riven parmesan eller grano padano
  • 1/2 msk smör
  • 1/2 krm salt
  • 1/4 krm vitpeppar
  • 1-2 msk grovhackad bladpersilja, gräslök, babyspenat eller strimlad salladslök till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Skala räkor och lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål. Sätt räkorna i kylen.
  2. Skala och finhacka gul lök och morot.
  3. Fräs lök, morot och räkskal i lite olivolja i en kastrull i 3-4 minuter. Häll på vatten samt grönsaksbuljongtärning och koka i 10 minuter. Sila av räkfonden och spara den till risotton.
  4. Risotto: Hacka gul lök eller schalottenlök mycket fint. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lite smör samt olivolja.
  5. Fräs lök och vitlök utan att den tar färg en minut. Tillsätt riset och rör runt en halv minut.
  6. Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
  7. Häll i fonden från räkskalen.
  8. Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt fonden från räkskalen samt vatten efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
  9. Riv under tiden osten fint.
  10. Hacka hälften av räkorna och spara resten till garnering.
  11. Smaka på risotton - riset ska vara kokt men har lite tuggmotstånd i mitten. Smaka av med salt och peppar.
  12. Innan servering så vänder du i nästan all riven ost, en klick smör samt de hackad räkorna. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer vitt vin, buljong eller vatten om den är för stabbig.
  13. Garnera risotton med fina räkor, grönt som hackad bladpersilja samt resten av den rivna osten. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 396 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.