Risotto med räkor
Risotto med räkor, vitt vin och parmesan. Räkrisotto med handpillade räkor och fond av räkskalen blir riktigt lyxig.
Tillagning
- Skala räkor och lägg skalen i en kastrull och räkorna i en skål. Sätt räkorna i kylen.
- Skala och finhacka gul lök och morot.
- Fräs lök, morot och räkskal i lite olivolja i en kastrull i 3-4 minuter. Häll på vatten samt grönsaksbuljongtärning och koka i 10 minuter. Sila av räkfonden och spara den till risotton.
- Risotto: Hacka gul lök eller schalottenlök mycket fint. Skala och pressa vitlök. Lägg i en kastrull med tjock botten. Tillsätt lite smör samt olivolja.
- Fräs lök och vitlök utan att den tar färg en minut. Tillsätt riset och rör runt en halv minut.
- Tillsätt det vita vinet, rör om och koka upp.
- Häll i fonden från räkskalen.
- Koka risotton på medelvärme i 20 minuter, rör då och då samt tillsätt fonden från räkskalen samt vatten efter hand som risotton kokar ner. Se till att risotton hela tiden har vätska som kokar.
- Riv under tiden osten fint.
- Hacka hälften av räkorna och spara resten till garnering.
- Smaka på risotton - riset ska vara kokt men har lite tuggmotstånd i mitten. Smaka av med salt och peppar.
- Innan servering så vänder du i nästan all riven ost, en klick smör samt de hackad räkorna. Risotton tjocknar något av osten och smöret men ska vara likt lös risgrynsgröt i konsistensen. Tillsätt ev. mer vitt vin, buljong eller vatten om den är för stabbig.
- Garnera risotton med fina räkor, grönt som hackad bladpersilja samt resten av den rivna osten. En nypa flingsalt och nymalen svartpeppar passar också till servering.
Serveringsförslag
- God som mindre middag, huvudrätt eller som fyra små förrätter med ett kuvertbröd.
- Kan också serveras som en större huvudrätt med gottis från grillen som grillad lax eller annan fisk som halstrad tonfisk, grillade pilgrimsmusslor, fiskspett eller skaldjursspett - gärna då med en blandad grönsallad till också.
Varianter
- Räkorna kan bytas ut mot havskräftor eller vanliga kräftor.
- Vidare kan man toppa med andra eller mer skaldjur som kokta musslor, skaldjursblandning, pilgrimsmusslor eller havskräftor.
- Du kan använda skalade räkor - färska eller frysta - och istället för att koka fond på räkskalen blanda en buljong av färdig buljongtärning eller flytande buljong (ta fisk-, skaldjur-, hummer eller grönsaksbuljong).
- Istället för räkor kan man ta krabbkött och blanda i risotten om du gillar krabbrisotto.
Att dricka till
Vintips till är ett vitt torrt vin som ex. Pinot Gris från Norra Italien eller Franskt Loire.
Uppskattat näringsvärde per portion: 386 kcal