Skaldjurspaj

Skaldjurspaj med räkor, kräftstjärtar, dill och ost. Pajen passar till det mesta både till vardags eller festligare middag. God med sallad till som ex. grönsallad med parmesan eller välj en annan sallad.

Paj med skaldjur som räkor och kräftstjärtar passar också till sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva. Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till. 

Du kan blanda skaldjur som du vill och har tillgång till i pajen. Du kan bara ta enbart räkor eller kräftstjärtar om du vill också. Byt mot andra eller fler skaldjur i pajen - några alternativ är: hackade crabsticks; kokta musslor utan skal; fryst grovhackad skaldjursmix; krabbkött; hummerkött; havskräftsstjärtar; hackade pilgrimsmusslor med mera. Räkna ca 270 gram grovt hackade skaldjur till en paj och 4 portioner. Andra grönsaker som passar i skaldjurspaj är kokt hackad broccoli, majs, tärnad paprika, tärnad kokt potatis eller andra rotfrukter som morot, rotselleri, palsternacka; strimlad salladslök; hackad schalottenlök, riven zucchini, hackad bladspenat, frästa champinjoner med mera.

Kryddningen kan varieras med några krm krossade dill och fänkålsfrön; 1 msk rivet citronskal; något krm curry eller 1 dl ajvar (paprikaröra). Andra ostar som funkar till skaldjurspaj är riven parmesan, grana padano, Västerbottenost och fetaost. 

 

4 portioner, 1 skaldjurspaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • SKALDJURSFYLLNING: 100 gram skalade räkor
  • 170 gram kräftstjärtar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 ägg
  • 3 msk fryst hackad dill (eller färsk dill)
  • 2 msk fryst hackad gräslök (eller färsk gräslök)
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Blanda först pajdegen: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. SKALDJURSFYLLNING: Skölj och hacka dill samt gräslök. Eller använd frysta hackade örter. Lägg i en bunke.
  4. Grovhacka räkor och kräftstjärtar samt blanda med dill och gräslök.
  5. Blanda i ägg, riven ost och grädde samt salt med skaldjuren. Förbered ev. salladstillbehör.
  6. Smörj en pajform på ca 24 cm diameter med lite smör.
  7. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär ev. bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  8. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  9. Ta ut pajskalet och fyll det med äggstanningen med skaldjuren.
  10. Sänk värmen till 200 grader och grädda skaldjurspajen i mitten av ugnen i 30 minuter. Sänk till 175 grader efter halva tiden. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  11. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  12. Skaldjurspajen är klar att serveras förslagsvis med en god sallad samt en kall yoghurtsås till.
E-mail
Medel: 4.4 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer