Skaldjurspaj

Introduktion och förberedelse

Skaldjurspaj med räkor, kräftstjärtar, dill och ost.

Pajen passar till det mesta både till vardags eller festligare middag.

Paj med skaldjur som räkor och kräftstjärtar passar också till sommarbuffé, picknick, midsommar och kräftskiva.

Serveringsförslag

God med sallad till som ex. grönsallad med parmesan eller välj en annan sallad.

Sås till pajen

Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till.

Val av skaldjur

Du kan blanda skaldjur som du vill och har tillgång till i pajen. Du kan bara ta enbart räkor eller kräftstjärtar om du vill också.

Godast blir pajen med räkor och kräftor med skal. Du kan köpa färska eller tina frysta. Du kan räkna 300 gram räkor med skal och 500 gram hela kräftor eller 300 gram kräftstjärtar med skal till pajen.

Skalade räkor och kräftstjärtar i lag är andra valet. Och sist tinade frysta skaldjur. Använder du färdigskalade räkor och kräftstjärtar så krama ur vätskan i ett durkslag innan du lägger dem i pajen.

Räkna ca 270 gram skalade räkor och kräftstjärtar till en paj.

Alternativ

Byt mot andra eller fler skaldjur i pajen - några alternativ är:

  • Hackade crabsticks;
  • Kokta musslor utan skal;
  • Fryst grovhackad skaldjursmix;
  • Krabbkött;
  • Hummerkött;
  • Havskräftsstjärtar;
  • Hackade pilgrimsmusslor med mera.
  • Andra grönsaker som passar i skaldjurspaj är kokt hackad broccoli, majs, tärnad paprika, tärnad kokt potatis eller andra rotfrukter som morot, rotselleri, palsternacka; strimlad salladslök; hackad schalottenlök, riven zucchini, hackad bladspenat, frästa champinjoner med mera.
  • Andra ostar till skaldjurspaj är riven lagrad ost av valfri sort, gratängost, Emmenthaler, Gruyere, Västerbottenost och fetaost - kan blandas efter tillgång och smak.

6 portioner, 1 skaldjurspaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • SKALDJURSFYLLNING: 100 gram skalade räkor
  • 170 gram skalade kräftstjärtar
  • 2,5 dl grädde
  • 1 krm cayennepeppar
  • 4 ägg
  • 3 msk fryst hackad dill (eller färsk dill)
  • 2 msk fryst hackad gräslök (eller färsk gräslök)
  • 100 gram riven mozzarella eller annan riven ost
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. Blanda först pajdegen: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. SKALDJURSFYLLNING: Skölj och hacka dill samt gräslök. Eller använd frysta hackade örter. Lägg i en bunke.
  4. Grovhacka räkor och kräftstjärtar samt blanda med dill och gräslök.
  5. Blanda i ägg, riven ost och grädde samt salt med skaldjuren. Förbered ev. salladstillbehör.
  6. Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med lite smör.
  7. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär ev. bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  8. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck ev. över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  9. Ta ut pajskalet och fyll det med äggstanningen med skaldjuren.
  10. Grädda skaldjurspajen i mitten av ugnen i 25 minuter. Sänk till 175 grader efter halva tiden. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  11. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  12. Skaldjurspajen är klar att serveras förslagsvis med en god sallad samt en kall yoghurtsås till.
E-mail
Medel: 4.1 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 470 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.