Räksås

Introduktion och förberedelse

Räksås - en vitvinssås med vitt vin, schalottenlök, fisk- eller räkfond samt grädde toppad med handpillade räkor. Koka gärna egen räkfond på skalen eller använd hemgjord fiskbuljong.

Val av räkor

Du kan använda räkor med skal och skala själv för riktigt lyxig räksås. Ta då skalen till att koka ihop räkfond på. Eller så tar du skalade räkor i lag.

Frysta räkor går också bra såklart. Köper du billigaste räkorna - om du ska laga räksås till många och vill hålla ner kostnaden - så kan du hacka dem grovt och röra i dem i såsen. Då kan man också garnera med några stora fina räkor om man vill.

Varianter

Hackad dill eller gräslök kan man också ha i räksåsen.

Vidare är det gott med kokt hackat ägg.

Till gratinering

Ska du ha räksåsen till att gratinera fisk med så kan du ta såsen av värmen och röra i två äggulor samt räkor på slutet samt hälla såsen över fisken i formen och toppa med riven ost som mozzarella, gratängost eller valfri sort.

Variant med maizena

En enkel och glutenfri räksås kan du laga om du reder såsen med maizenastärkelse enligt paket.

4 portioner räksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 30 g smör
  • 1,5 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin
  • 3,5 dl hemgjord fiskbuljong eller räkfond; eller 3,5 dl vatten samt en fiskbuljongtärning eller 1 msk flytande räkfond
  • 2 dl grädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk hackad gräslök eller dill (valfritt)
  • 300 gram räkor med skal eller 150-200 gram skalade räkor
  • 1/2 morot till räkfond (valfritt)
  • 1/2 gul lök till räkfond (valfritt)
  • 2 msk olivolja eller smör till räkfond (valfritt)

Tillagning

  1. Med räkor med skal: pilla skalen av räkorna och lägg räkorna övertäckta på en tallrik i kylen till senare. Lägg räkskalen i en stor kastrull.
  2. Koka en räkfond av skalen: Skala och hacka en halv morot och halv gul lök. Fräs räkskalen med morot och lök i olivolja eller skal 2-3 minuter under omrörning. Tillsätt 3,5 dl vatten och koka i 10 minuter på medelvärme. Sila bort räkskalen och spara räkfonden till såsen.
  3. Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan räkfonden. Alternativ är fiskbuljong eller vatten och rör ut fiskbuljongtärning eller flytande köpt räkfond. Låt koka i 20 minuter på medelvärme.
  7. Sila bort löken eller mixa såsen slät med en stavmixer.
  8. Rör i grädde och låt småkoka i 10 minuter.
  9. Toppa med räkorna och vänd ev. runt några och garnera med resten vid servering.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar innan servering.
  11. Garnera gärna med hackad gräslök eller dill.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.