Räkfond av skal

Introduktion och förberedelse

Koka din egen räkfond av räkskal. Spara räkskalen och koka en god fond till sås, räkrisotto eller soppa.

Det räcker med enbart räkskalen men grönsaker som morötter och gul lök ger god extra smak.

De skalade räkorna använder du såklart till den rätt du tänkt laga. Räkskalen som blir över kokar du denna fond på.

Tips

Det blir en rätt koncentrerad räkfond så du kan späda fonden med vatten efter smak när du använder den i maten. Använd så mycket du tycker du behöver för smakens skull. Förslagsvis hälften 2/3 räkfond och 1/3 vatten.

Kan förberedas

Räkfonden håller några dagar i kylen. Den kan även frysas in.

Varianter

  • Vidare kan man ha någon dl torrt vitt vin eller någon msk torr vermouth.
  • Andra grönsaker som passar att koka med räkskalen är en halv klyfta vitlök, en stjälk selleri, lite palsternacka, rotselleri eller purjolök.

ca 5 dl räkfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram räkor med skal eller 200 gram räkskal med huvud och ev. rom.
  • 6 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 morot
  • 1/2 gul lök

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Spara skalen i en skål. Du kan ha med huvud och rom.
  2. Skala och tärna morot samt lök.
  3. Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter.
  4. Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
  5. Sila av skalen och ta vara på räkfonden som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera.
  6. Det blir en rätt koncentrerad räkfond så du kan späda fonden med vatten efter smak när du använder den i maten. Använd så mycket du tycker du behöver för smakens skull. Förslagsvis hälften 2/3 räkfond och 1/3 vatten. 
E-mail
Medel: 3.7 (103 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 10 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-13