Räkfond av skal

Introduktion och förberedelse

Koka din egen räkfond av räkskal. Spara räkskalen och koka en god fond till sås, räkrisotto eller soppa.

Det räcker med enbart räkskalen men grönsaker som morötter och gul lök ger god extra smak.

Vidare kan man ha någon dl torrt vitt vin eller någon msk torr vermouth.

De skalade räkorna använder du såklart till den rätt du tänkt laga. Räkskalen som blir över kokar du denna fond på som du sedan kan ha och sätta smak på sås, risotto eller soppa.

Varianter

Andra grönsaker som passar att koka med räkskalen är en halv klyfta vitlök, en stjälk selleri, lite palsternacka, rotselleri eller purjolök.

ca 5 dl räkfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram räkor med skal eller 200 gram räkskal
  • 6 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 morot
  • 1/2 gul lök

Tillagning

  1. Skala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Spara skalen i en skål.
  2. Skala och tärna morot samt lök.
  3. Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter.
  4. Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
  5. Sila av skalen och ta vara på räkfonden som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera.
E-mail
Medel: 3.6 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 10 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.