Räkfond av skal
Introduktion och förberedelse
Koka din egen räkfond av räkskal. Spara räkskalen och koka en god fond till sås, räkrisotto eller soppa.
Det räcker med enbart räkskalen men grönsaker som morötter och gul lök ger god extra smak.
Vidare kan man ha någon dl torrt vitt vin eller någon msk torr vermouth.
De skalade räkorna använder du såklart till den rätt du tänkt laga. Räkskalen som blir över kokar du denna fond på som du sedan kan ha och sätta smak på sås, risotto eller soppa.
Kan förberedas
Räkfonden håller några dagar i kylen. Den kan även frysas in.
Varianter
Andra grönsaker som passar att koka med räkskalen är en halv klyfta vitlök, en stjälk selleri, lite palsternacka, rotselleri eller purjolök.
Tillagning
- Skala räkorna. Lägg de skalade räkorna i en skål och täck över samt sätt i kylen tills dess du ska använda dem. Spara skalen i en skål. Du kan ha med huvud och rom.
- Skala och tärna morot samt lök.
- Värm olivolja i en kastrull med tjock botten. Tillsätt och fräs runt morot, lök och räkskal i 3-4 minuter.
- Tillsätt vatten och koka med eller utan lock i 10 minuter.
- Sila av skalen och ta vara på räkfonden som är klar att användas till sås, stuvning eller soppa med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 10 kcal