Paj med varmrökt lax

Introduktion och förberedelse

Paj med varmrökt lax och riven Västerbottenost, gräslök, dill och en nypa chiliflakes.

Pajen passar till det mesta både till vardagslunch, lunchlåda eller vardagsmiddag; buffé, picknick, midsommar, påsk och kräftskiva.

Du behöver en rund pajform med tät botten på ca 24-26 diameter. Pajen räcker till 4 stora portioner eller 6 mindre portioner eller 8 mindre bitar på en buffé.

Serveringsförslag

Pajen är god med klyftor av lime eller citron till samt lite sallad av babyspenat eller annan sallad på påse samt några delade cocktailtomater till. Andra förslag är tomatsallad och grönsallad.

Vill du ha en sås till pajen så kan du laga en enkel yoghurtsås med dill, mango chutney, ingefära eller sweet chili till eller annan kall sås.

Varianter

  • Byt varmrökt lax mot annan lax eller öring som tärnad färsk lax, kallrökt lax eller gravad lax.
  • Eller byt mot annan varmrökt fisk som böckling, makrill eller flundra.
  • Tillsätt någon dl hackade räkor eller kräftstjärtar.
  • Byt Västerbottenosten mot annan riven lagrad ost; mozzarella eller smulad fetaost eller vitost.
  • Ta i mer grönsaker som kokt hackad broccoli, blomkål, majs, tärnad fräst paprika, zucchini eller aubergine. Hackad bladspenat; salladslök, fräst grönkål; strimlad kokt sparris. Räkna 75-100 gram och blanda med laxen som fyllning i pajskalet.
  • Chili kan uteslutas. Gott i är även något krm paprikapulver eller någon msk ajvar.

4-6 portioner, 1 paj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 150 gram varmrökt lax
  • 2 dl grädde
  • 4 ägg
  • 2 msk fryst eller färsk hackad gräslök
  • 2 msk fryst eller färsk hackad dill
  • 150 gram riven Västerbottenost
  • 1 krm chiliflakes
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar

Tillagning

  1. PAJDEG: Tärna kallt eller mjukt smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt och knåda hastigt ihop till en deg. Slå in i plastfolie och låt vila i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. FYLLNING: Blanda ägg, riven Västerbotten, hackad dill och gräslök, salt, vitpeppar, chiliflakes och grädde i en bunke.
  4. Dela och plocka sönder den varmrökta laxen i bitar och vänd i äggsmeten.
  5. Knåda ihop pajdegen hastigt så att den går att kavla ut med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  6. Förgrädda pajskalet i 8-10 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuelle över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns.
  7. Ta ut pajskalet och häll i fyllningen.
  8. Sätt in pajen i mitten av ugnen och grädda i totalt ca 25 minuter. Sänk till 175 grader efter 5 minuter. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  9. Förbered tillbehör som sallad och sås.
  10. Ta ut pajen och låt den svalna 5 minuter innan servering.
  11. När den svalnat helt kan du förvara den övertäckt i kylen. Den kan serveras kall eller värmas till servering.
  12. Garnera gärna med hackad färsk dill och gräslök vid servering.
  13. Gott med valfria tillbehör eller som på bilden med grönsallad, tomater och klyftar av lime. En kall sås är också gott till.
E-mail
Medel: 0 (0 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 354 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-27

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.