Sparrispaj

Introduktion och förberedelse

Sparrispaj - en paj med grön sparris och parmesan i pajskal med äggstanning. En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost.

Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. Gott med en grönsallad och Dijondressing till.

Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.

Istället för parmesan kan du använda grana padano eller annan smakrik riven ost. Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.

Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris. Färsk vit sparris kan man också ta såklart. Koka den och skär i lagom bitar - förslagvis breda sneda bitar.

Sparris på burk eller konserverad sparris går också - låt den rinna av i durkslag innan bara och torka den lätt med lite hushållspapper. Tar du då vit konserverad sparris så ta med lite grön hackad salladslök eller gräslök i pajen för lite mer färg på pajen.

Varianter

Några andra ingredienser som passar smaksmässigt att ha i pajen som jag kan komma på är: smulad fetaost, tärnad grillad paprika, stekt fläsk, riven Västerbottenost, hackad gräslök, hackad fräst grönkål, hackad fräst spenat, fräst tärnad svamp och strimlade soltorkade tomater.

6 portioner sparrispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 1 msk smör till pajformen
  • Fyllning: 500 gram färsk grön sparris
  • 4 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 50 gram riven mozzarellaost
  • 75 gram riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Pajdeg: blanda mjöl, smör och vatten i en skål eller i en matberedare till en fast deg.
  2. Slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Smörj en pajform med någon msk smält smör och strö över någon msk mjöl.
  4. Förbered fyllningen: koka upp en halv liter vatten med 2 krm salt i en kastrull.
  5. Skär bort den nedersta lite trådiga biten på sparrisarna ca 2 cm. Skär dem i några cm breda bitar med sneda snitt eller i halvor.
  6. Koka sparrisbitarna mjuka i ca 2 minuter.
  7. Häll av dem i ett durkslag och skölj dem kallt.
  8. Riv osten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kalva ut degen till en rundel som täcker botten och kanterna på mjölat bakbord. Klä pajformen med pajdegen och skär bort pajdeg som är utanför kanterna.
  11. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 5 - 10 minuter.
  12. Separera gulor och äggvitor i två skålar. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  13. Vispa ihop äggulorna, grädde, mjölk, salt, peppar och riven ost. Vänd i den vispade äggvitan.
  14. Fördela sparrisen i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  15. Grädda sparrispajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Sänk ev. värmen till 175 grader efter en kvart. Täck ev. över med folie så att inte kant och toppen bränns.
E-mail
Medel: 4.6 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.