Sparrispaj

En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.

6 portioner sparrispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 1 msk smör till pajformen
  • Fyllning: 500 gram färsk grön sparris
  • 4 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 50 gram riven mozzarellaost
  • 75 gram riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Pajdeg: blanda mjöl, smör och vatten i en skål eller i en matberedare till en fast deg.
  2. Slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Smörj en pajform med någon msk smält smör och strö över någon msk mjöl.
  4. Förbered fyllningen: koka upp en halv liter vatten med 2 krm salt i en kastrull.
  5. Skär bort den nedersta lite trådiga biten på sparrisarna ca 2 cm. Skär dem i några cm breda bitar med sneda snitt eller i halvor.
  6. Koka sparrisbitarna mjuka i ca 2 minuter.
  7. Häll av dem i ett durkslag och skölj dem kallt.
  8. Riv osten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kalva ut degen till en rundel som täcker botten och kanterna på mjölat bakbord. Klä pajformen med pajdegen och skär bort pajdeg som är utanför kanterna.
  11. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 5 - 10 minuter.
  12. Separera gulor och äggvitor i två skålar. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  13. Vispa ihop äggulorna, grädde, mjölk, salt, peppar och riven ost. Vänd i den vispade äggvitan.
  14. Fördela sparrisen i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  15. Grädda sparrispajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Sänk ev. värmen till 175 grader efter en kvart. Täck ev. över med folie så att inte kant och toppen bränns.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer