Sparrispaj

En god paj med grön färsk sparris och smak av parmesanost. Passar till buffé, lunch eller picknick. Kan serveras varm eller kall. God med en sallad till som grönsallad, bönsallad eller tomatsallad. Vidare kan du ha lufttorkad skinka, rökt eller gravad lax eller fårfiol till pajen.
Istället för parmesan kan du använda grana padano.
Räcker till en rund pajform på ca 25-30 cm i diameter.
Istället för färsk sparris kan man använda fryst grön sparris.

6 portioner sparrispaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör
  • 0,5 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • 1 msk smör till pajformen
  • Fyllning: 500 gram färsk grön sparris
  • 4 ägg
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl mjölk, standard
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 50 gram riven mozzarellaost
  • 75 gram riven parmesanost eller grana padano

Tillagning

  1. Pajdeg: blanda mjöl, smör och vatten i en skål eller i en matberedare till en fast deg.
  2. Slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  3. Smörj en pajform med någon msk smält smör och strö över någon msk mjöl.
  4. Förbered fyllningen: koka upp en halv liter vatten med 2 krm salt i en kastrull.
  5. Skär bort den nedersta lite trådiga biten på sparrisarna ca 2 cm. Skär dem i några cm breda bitar med sneda snitt eller i halvor.
  6. Koka sparrisbitarna mjuka i ca 2 minuter.
  7. Häll av dem i ett durkslag och skölj dem kallt.
  8. Riv osten.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Kalva ut degen till en rundel som täcker botten och kanterna på mjölat bakbord. Klä pajformen med pajdegen och skär bort pajdeg som är utanför kanterna.
  11. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 5 - 10 minuter.
  12. Separera gulor och äggvitor i två skålar. Vispa äggvitorna till hårt skum.
  13. Vispa ihop äggulorna, grädde, mjölk, salt, peppar och riven ost. Vänd i den vispade äggvitan.
  14. Fördela sparrisen i pajskalet. Häll över äggstanningen.
  15. Grädda sparrispajen mitt i ugnen ca 30 minuter. Sänk ev. värmen till 175 grader efter en kvart. Täck ev. över med folie så att inte kant och toppen bränns.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer